Hoe pas je een trainingsschema aan?

Vrijdag, 16 oktober 2020
Hoe pas je een trainingsschema aan?
Je bent met een trainingsschema begonnen, en hebt enige ervaring opgedaan. Sluit het goed aan bij wat je aan kunt? Dan kun je lekker doorgaan zo. Misschien kost het je toch meer moeite dan gedacht. Of gaat het je juist heel erg gemakkelijk af? Hoe pas je het schema aan op jouw wensen?

Als het veel moeite kost om de trainingen van het schema te volgen, dan moet je zeker niet forceren. Ga wat langzamer lopen, zodat het tempo weer comfortabel aanvoelt. Probeer wel de geplande tijdsduur vol te maken. Geeft dat geen verbetering, dan is dit schema wellicht iets te hoog gegrepen. Het is dan slim om wat meer tijd uit te trekken om je goed voor te kunnen bereiden op de gewenste afstand.

Je kunt het schema als volgt aanpassen

Herhaal elke trainingsweek (behalve de laatste) voordat je de trainingen van de week erna gaat doen. Op die manier heb je bijvoorbeeld elf in plaats van zes weken trainingstijd. Wat je ook kunt doen is na de tweede en de vierde week een rustiger weekje toevoegen. Daarin doe je drie korte, rustige duurloopjes. Het schema neemt dan in dit voorbeeld acht weken in beslag.

Gaat het gemakkelijk?

Je zult de neiging voelen om dan sneller te lopen dan aangegeven. Dat is om meerdere redenen niet verstandig. Je schiet het trainingsdoel voorbij (bijvoorbeeld omdat je een ander energiesysteem traint) en je belast je lichaam meer dan voorzien, waardoor de opbouw verstoord raakt en je grotere kans loopt op blessures aan je carrosserie. Heb je veel energie over, voeg dan alternatieve trainingsvormen toe, waarmee je het hart-longsysteem aan het werk zet zonder de hardloopspieren extra te belasten. Fietsen, zwemmen, spinning of andere vormen van cardiofitness zijn daarvoor geschikt.

Hardlopen.nl trainingsschema’s

Effectief en verantwoord hardlopen? Dát kan met de hardloopschema’s van Hardlopen.nl. Trainen met een schema betekent: langer volhouden, minder blessures, meer plezier. Op Hardlopen.nl vind je schema’s voor afstanden van 5 tot 42 kilometer. Bouw rustig op en kies het schema dat past bij je niveau.

5 kilometer 10 kilometer Alternatief trainen