Hoe deel je de trainingsweek in?

Rob veer
Rob Veer Maandag, 19 juli 2021
Hoe deel je de trainingsweek in?
Je schema schrijft elke week drie of vier trainingen voor. Twee trainingen zijn gepland op doordeweekse dagen, meestal de dinsdag en de donderdag. In het weekend doe je de derde en vierde training. De langste training van de week vind je bijna altijd terug op de zaterdag of de zondag. Dit zal voor veel hardlopers een handige weekindeling zijn. Maar niet voor iedereen. Wat te doen als dit niet goed in jouw agenda past?

Dan zit er niets anders op, dan dat je gaat schuiven met de trainingen. Je kunt, bijvoorbeeld, alle trainingen één dag naar voren halen. Dan train je op ma-wo-vr-za in plaats van di-wo-za-zo. Op die manier blijft de balans tussen trainen en herstellen intact. Biedt dit jou geen soelaas, dan moet je het schema verbouwen. Let daarbij op de volgende zaken

Rustdag

Zorg dat je na een stevige training, zoals een intervaltraining, tempoloop of lange duurloop in elk geval één rustdag plant. Neem ook looprust op de dag vóór een intervaltraining of tempoloop.

Afwisseling

Wissel stevige trainingen af met rustige, korte trainingen. Doe tussen twee opeenvolgende pittige training ten minste drie dagen rustig aan (met rustdagen en rustige trainingen).

Herstel

Als je snel herstelt ben je eerder klaar voor een volgende training. Daarbij spelen slaap en voeding een belangrijke rol. Zorg dat de inname van koolhydraten en eiwitten op orde is, onder andere door vrij kort na de training te eten. Voldoende uren nachtrust is een voorwaarde voor een vlot herstel.

De langste training

Deze hoef je natuurlijk niet per se in het weekend te doen, het kan ook op een vrije doordeweekse ochtend of middag. Zo houd je in het weekend ruimte voor andere activiteiten.

Belangrijk

Waar het om gaat is dat er een goede balans zit tussen trainen en herstellen. Daarbij is niet alleen de ruimte in je agenda bepalend. Houd ook rekening met andere zaken die van invloed zijn, zoals overige fysieke of mentale inspanningen, stress, voeding en slaap.

Kijk hier voor de trainingsschema's van hardlopen.nl.

Hardloopschema
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.