Mentale training: hardlopen met je hoofd

Vrijdag, 25 januari 2019
Mentale training: hardlopen met je hoofd
"Waarom doe ik dit eigenlijk?" Dit denk jij vast ook wel eens tijdens het hardlopen Zeker als je moe wordt, zijn gedachtes soms negatief of dwalen ver van het hardlopen af. Hoe focus je nu op de belangrijkste gedachte?

Soms is het fijn dat je gedachtes even afdwalen tijdens het hardlopen. Maar als je te ver en vaak afdwaalt of negatief denkt, kan het je prestatie beïnvloeden. Weet daarom welke gedachtes jouw prestatie verbeteren en welke deze juist verslechteren.

Focus op wat je moet doen

Sportpsychologen gebruiken hiervoor een model van de Duitser Eberspächer met verschillende focusgebieden. Dit model bestaat uit zes cirkels, waarbij cirkel 1 staat voor gefocust en cirkel 6 voor afgeleid. Om optimaal te presteren is het noodzakelijk om vaak met je gedachtes in cirkel 1 te blijven. Dit zorgt ervoor dat je lichaam en geest zich focussen op wat je te doen staat en wat je aan het doen bent.

De 6 aandacht-cirkels

Gedachtes in cirkel 2 tot en met 6 kunnen een negatieve invloed op je prestatie hebben doordat je spieren bijvoorbeeld verslappen of verstijven of doordat je ongecontroleerde stappen zet. De zes verschillende cirkels en waar deze voor staan:

6. "Waar ben ik mee bezig?"

In deze cirkel is de concentratie ver te zoeken. Je vraagt je soms letterlijk af, waar ben ik aan begonnen of wat doe ik hier? Ook alledaagse gedachtes die niets met de wedstrijd te maken hebben horen in deze cirkel.

5. Gevolgen

Je gedachtes zijn bij de (negatieve) reacties van je omgeving op jouw eindtijd of prestatie.

4. Winnen of verliezen

Je gedachtes zijn bij het wel of niet behalen van je doelen zoals het niet verbeteren van je PR, of het winnen of verliezen van een wedstrijd.

3. Vergelijken

Je bent de huidige en gewenste situatie aan het overdenken. Je denkt aan hoe het nu gaat en hoe je het liefst zou willen lopen.

2. Directe afleidingen

Je denkt aan het weer, de toeschouwers, of je schoenen die knellen. Dingen waar je geen controle over hebt.

1. Ik en mijn taak

Je bent volledige gefocust op de beweging van je lichaam en wat je kan en moet doen om zo goed mogelijk hard te lopen. Dit zijn zaken waar je controle over hebt.

Terug naar focus

Je kunt niet de hele tijd in cirkel 1 zijn met je hoofd. Je aandacht wisselt vaak tussen de verschillende cirkels tijdens het hardlopen. Om te voorkomen dat dit een negatieve invloed heeft op je prestatie, kun je van te voren opschrijven welke gedachte je weer terug in cirkel 1 krijgen. Denk hierbij aan een gedachte die tijdens een eerdere goede prestatie hielpen. Herhaal dat voor jezelf als je merkt dat je afdwaalt.

Bron: Sportzorg.nl

Motivatie