Bewegen voor je brein

In samenwerking met Bewegen voor je Brein

Wist je dat sporten gezond is? Waarschijnlijk wel. Iedere maand plaatsen wij een interessant wist-je-datje in samenwerking met Stichting Bewegen voor je Brein.

Wist je dat... hardlopen helpt je beter te voelen?

Hardlopen helpt je beter te voelen. Daar zijn inmiddels verschillende wetenschappelijke verklaringen voor. Denk daarbij onder andere aan de toegenomen bloedcirculatie, de toename van feel good stofjes en het verbeterde microbioom in je darmen.

Lees meer
Hardlopen2

Wist je dat... hardlopen je helpt je brein goed in conditie te houden?

Een aantal cognitieve functies gaan al vanaf het dertigste levensjaar achteruit. En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je te maken krijgt met zogenaamde neurodegeneratieve aandoeningen.

Lees meer
AU juni 2019 HIRES Barbara Kerkhof 3422

Wist je dat... je door hardlopen meer ontstekingsremmende stoffen aanmaakt?

Hardlopen blijkt een positief effect te hebben op de afname van die ontstekingsreacties. En via dat mechanisme kan hardlopen ook bijdragen aan vermindering van enkele psychische klachten.

Lees meer
Hardlopen5

Wist je dat... hardlopen je slaap kan helpen verbeteren?

Onderzoek laat zien dat sporten een positief effect heeft op slaap. Je valt er beter door in slaap, het verbetert de kwaliteit van je slaap én je slaapt beter door.

Lees meer
Image 40

Wist je dat... hardlopen goed is voor je psychische gezondheid?

Bewegen is belangrijk om lichamelijk gezond te blijven, maar het blijkt ook bevorderlijk voor je psychische gezondheid. Vooral je stemming verbetert, wat de meeste lezers ongetwijfeld zullen herkennen na een rondje hardlopen.

Lees meer
Hardlopennl 50

Wist je dat... hardlopen helpt je botten versterken en hersenen te stimuleren

Hardlopen blijkt onder andere jouw osteoblasten in je botten te stimuleren om extra OSTEOCALCINE te produceren. Een stof die positieve effecten blijkt te hebben op onze hersenen.

Lees verder
Hardlopen Algemeen 15

Wist je dat... hardlopen het microbioom in jouw darmen helpt te verbeteren?

Ook jouw darmen houden van lichaamsbeweging, omdat ze dan zelf ook geactiveerd worden. De darmen bewegen altijd vanzelf een beetje mee: als jij wandelt, rent of een potje tennist, dan ‘schudden’ je darmen in je buik mee en worden ze als het ware gemasseerd en geactiveerd.

Lees meer
Hardlopen Algemeen 23

Wist je dat... hardlopen de bloedcirculatie in je hersenen doet toenemen?

Cardiotraining verhoogt de bloedstroom naar onze hersenen tot wel 20-25%. Wanneer daarbij het volle lichaamsgewicht ook nog eens op je voeten komt blijkt de bloedtoevoer in de hersenen nog eens met 10-15% extra toe nemen.

Lees meer
Hardlopen Algemeen 57 1

Artikelen over dit onderwerp

Lees meer over hardlopen in relatie tot mentale gezondheid

Collectieve Hardloopverzekering
Hardlopen helpt om je brein beter te laten functioneren
Hardlopen maakt je creatiever, helpt je concentratie te verhogen, verhoogt je productiviteit, verbetert je geheugen en helpt je los te laten.
Lees meer!
Hardlopen Algemeen 17
Meer feel good stofjes door hardlopen
Door hardlopen neemt de hoeveelheid van meerdere neurotransmitters en neurotrofines in onze hersenen toe. Dit komt door jouw eigen farmaceutische industrie tussen je oren. Die toename heeft allerlei positieve effecten als gevolg.
Lees meer!
Hardlopen Algemeen 47 1
Hardlopen helpt je brein beter functioneren
Wat doet hardlopen nu eigenlijk met je brein? Hardlopen maakt je creatiever, helpt je concentratie te verhogen, verhoogt je productiviteit, verbetert je geheugen en helpt je los te laten.
Lees meer!
Hardlopennl 37
Hardlopen om je fysiek en mentaal beter te voelen
Dat hardlopen goed voor je is, wist jij vast al. Maar wist je ook dat hardlopen als therapie wordt gebruikt bij psychische klachten en stress? Bewegen zorgt dat je uit de piekermodus komt.
Lees meer!
AU juni 2019 HIRES Barbara Kerkhof 3422
Houd je brein fit en vitaal!
De derde maandag van januari wordt steevast bestempeld als ‘Blue Monday’, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. Een mooie gelegenheid om aandacht te vestigen op depressie en (mentale) gezondheid. Met deze tips houd jij je brein fit en vitaal!
Lees meer!
Hardlopen muziek small
Waarom hardlopen je blij maakt?
Ken je dat: een intens tevreden en soms zelfs high gevoel tijdens of na het hardlopen? Waar komt dat gevoel vandaan? Het heeft voor een belangrijk deel te maken met de productie van endorfine, de zogenaamde gelukshormonen.
Lees meer!
Hardlopen4
Zo kun je ontspannen hardlopen
Inspannen om te ontspannen. Het klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet. Veel mensen gaan ter ontspanning een stukje hardlopen en voelen zich erna mentaal en soms ook fysiek een stuk relaxter. Het fysieke en het mentale zijn nauw met elkaar verbonden. Met stress of grote zorgen in je hoofd valt het niet mee om ontspannen te hardlopen. Anderzijds kom je niet in de flow als er bij elke stap een pijnscheut door je knie gaat.
Lees meer!
Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.