Wist je dat hardlopen het microbioom in jouw darmen helpt te verbeteren?

In samenwerking met Bewegen voor je Brein

Ook jouw darmen houden van lichaamsbeweging, omdat ze dan zelf ook geactiveerd worden. De darmen bewegen altijd vanzelf een beetje mee: als jij wandelt, rent of een potje tennist, dan ‘schudden’ je darmen in je buik mee en worden ze als het ware gemasseerd en geactiveerd.

Verder wordt door hardlopen de doorbloeding van je hele lichaam, dus ook van je darmen, beter. Die betere doorbloeding zorgt ervoor dat de darmen meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen en zo hun werk beter kunnen doen. Bovendien blijven daardoor de spieren van de darmen actief en sterk. Veel mensen zullen merken dat ze een regelmatiger stoelgang krijgen als ze meer gaan sporten en bewegen.

In wetenschappelijk onderzoek vindt men steeds vaker aanwijzingen dat regelmatig hardlopen ook nog eens een gunstig effect heeft op ons microbioom; al de bacteriën en andere micro-organismen die zich in je maag-darmstelsel bevinden. Met name het aantal ‘goede’ bacteriën blijkt door hardlopen toe te nemen. Nu blijkt er een relatie te bestaan tussen de samenstelling van onze darmbacteriën en ons psychisch functioneren. Zo worden in wetenschappelijke onderzoeken relaties gevonden tussen de samenstelling van onze microbioom en bv depressie, ADHD en autisme.

Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.