Wist je dat hardlopen de bloedcirculatie in je hersenen doet toenemen?

In samenwerking met Bewegen voor je Brein

Cardiotraining verhoogt de bloedstroom naar onze hersenen tot wel 20-25%. Wanneer daarbij het volle lichaamsgewicht ook nog eens op je voeten komt blijkt de bloedtoevoer in de hersenen nog eens met 10-15% extra toe nemen. In je voeten blijken een aantal druksensoren te zitten die ons hart aansporen meer bloed naar onze hersenen te pompen. Een ander mechanisme wat hierbij speelt: door gewicht op je voeten te zetten, worden de belangrijkste slagaders van de voeten samengedrukt, waardoor de turbulentie in het bloed toeneemt en de bloedtoevoer naar de hersenen toeneemt. Of dit extra bloed ervoor zorgt dat de hersenen op het moment zelf beter werken of dat het meer een langdurig, olie-van-de-radertjes effect is wordt momenteel nog onderzocht.

Wat al wel bekend is, is dat de verbeterde doorbloeding van de hersenen meerdere effecten heeft. Het hartvaatstelsel gaat beter functioneren van meer beweging en het hart is de pomp van het brein. In het brein zitten hersencellen en banen, die de hersencellen en de verschillende hersengebieden verbinden. En die verbindingen zijn heel gevoelig voor een goede doorbloeding.

Een intrigerende bevinding bij onderzoeken hiernaar: wanneer de pasfrequentie synchroon loopt aan de hartfrequentie ziet men de grootste boost in de bloedtoevoer.

Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.