Houd je brein fit en vitaal!

In samenwerking met Bewegen voor je Brein
Maandag, 17 januari 2022
Houd je brein fit en vitaal!
© BSR Agency

De derde maandag van januari wordt steevast bestempeld als ‘Blue Monday’, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. Een mooie gelegenheid om aandacht te vestigen op depressie en (mentale) gezondheid. Met deze tips houd jij je brein fit en vitaal!

Volgens de formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall zou men op Blue Monday extra neerslachtig zijn. De dagen zijn kort, koud en donker, daarnaast zijn de feestdagen voorbij en de goede voornemens willen nog niet echt van de grond komen. Niet de beste combinatie voor je humeur. Maar gelukkig is er ook een remedie: in beweging blijven.

Verbeter je mentale gezondheid

Mentale problemen komen vaker voor, bijna 20 procent van de Nederlanders krijgt te maken met een depressie. Daarnaast heeft 52% van de Nederlanders last van burn-out klachten. Ook jongeren worstelen steeds vaker met psychische klachten, 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Toch zijn veel brein gerelateerde klachten te voorkomen.

Wist je bijvoorbeeld dat je dementie in de meeste gevallen kunt voorkomen? Je leefstijl heeft voor maar liefst 70% invloed op gezond ouder worden. Veel stil zitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap hebben grote invloed op de hersenen. Hetzelfde geldt voor stress, hierbij komt het hormoon cortisol vrij in het lichaam. Als het cortisol niveau in het lichaam te lang hoog blijft, slaap je slecht en eet je minder goed. Daarnaast zorgt het ervoor dat je dingen vergeet, snel bent afgeleid en gevoeliger bent voor (negatieve) emoties. Om je brein zo fit mogelijk te houden wordt aangeraden om regelmatig te bewegen: 150 minuten per week matig intensief.

Hardlopen maakt gelukkig

Tijdens het hardlopen wordt in de hersenen onder andere endorfine en dopamine aangemaakt, geluksstofjes die je beloningssysteem een fijn gevoel geven en je direct uit je winterdip trekken. Hardlopen geeft een euforisch gevoel, maar houdt ook de hersenen scherp en stimuleert de ontwikkeling van het BDNF-groeihormoon, dat de kans op een depressieve stoornis vermindert.

Wil jij je winterdip de baas worden? Met deze tips kom jij de meest deprimerende dag van het jaar door!

1. Duik de natuur in!

We zeiden al dat hardlopen gelukkig maakt, maar bewegen in de buitenlucht zorgt sowieso dat er endorfine vrij komt. Na een rondje hardlopen, fietsen of wandelen in de bossen zal jij je direct beter voelen!

2. Voedingssupplementen

Deze tip werkt niet direct op de korte termijn, maar na langere tijd kan dit zeker een positief effect hebben. Zo kan een vitamine D supplement vermoeidheid verminderen en heeft magnesium een positieve werking op je gemoedstoestand. Magnesium heeft namelijk een kalmerend effect en ontspant de spieren, bloedvaten en zelfs de hersenen. Het ideale anti-stress middel!

3. Doe iets wat je leuk vindt

De lockdown helpt op dit moment misschien niet mee, maar de buitenlucht in kan altijd. Haal een koffie to-go, pak je oude hobby op of plan een diner met vrienden op afstand via Zoom. In je eentje mopperen op de bank heeft geen zin, dus zoek afleiding en doe iets waar je plezier in hebt!

Wil jij hardlopen of wandelen en daarmee tegelijk mensen met psychische klachten ondersteunen? Doe dan op 17 januari mee met de MIND Blue Monday Run! Aanmelden is gratis en als je 15 euro of meer aan donaties ophaalt, ontvang je een hardloophesje van MIND!

Lichaam Motivatie Ontspanning
Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.