Wist je dat hardlopen je helpt je brein goed in conditie te houden?

In samenwerking met Bewegen voor je Brein
Dinsdag, 10 januari 2023
Wist je dat hardlopen je helpt je brein goed in conditie te houden?

Een aantal cognitieve functies gaat al vanaf het dertigste levensjaar achteruit. En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je te maken krijgt met zogenaamde neurodegeneratieve aandoeningen. Dat zijn hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, andere vormen van dementie en de ziekte van Parkinson.

Nu blijkt uit onderzoek dat regelmatig bewegen en sporten het beloop van dit soort aandoeningen gunstig beïnvloedt: klachten ontwikkelen zich pas later en het proces gaat langzamer dan iemand die zijn hersenen niet in goede conditie houdt.

Hoe doe je dat?

Wetenschappers denken dat tot 30% van dementie voorkomen kan worden als we allemaal gezonder gaan leven. Weinig bewegen vormt één van de zeven belangrijkste risicofactoren, naast roken, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Dat is niet vreemd, aangezien bewegen ontzettend gezond is voor de hersenen en daarnaast een uitstekend middel is om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil te houden of zelfs te verbeteren.

Dus blijf lopen zolang je kunt zodat je daarmee de doorbloeding van je hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen blijft stimuleren. Ga jij vandaag weer voor een rondje?

Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.