Wist je dat je door hardlopen meer feel good stofjes gaat aanmaken?

In samenwerking met Bewegen voor je Brein

Door hardlopen neemt de hoeveelheid van meerdere neurotransmitters en neurotrofines in onze hersenen toe. Dit komt door jouw eigen farmaceutische industrie tussen je oren. Die toename heeft allerlei positieve effecten als gevolg. Je gaat je prettiger, fijner en lekkerder voelen.

Je hebt misschien weleens gehoord van de feel good stofjes serotonine, endorfine en dopamine. Maar ook van onbekendere stoffen zoals norepinefrine en endocannabinoïden – onze eigen cannabis – word je vrolijker. Wat ook erg interessant is, is de toename van Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF), Nerve Growth Factor (NGF) en andere neurotrofines als IGF-I, VEGF en FGF-2 als gevolg van al dat hardlopen.

Al deze stofjes hebben niet de negatieve bijwerkingen die antidepressiva - medicijnen tegen psychsiche aandoeningen - vaak wél hebben.

Wat de stofjes precies allemaal doen gaat te ver voor dit artikel, maar we willen toch een aantal weetjes met je delen:

  • Serotonine speelt onder andere een belangrijke rol bij leren, draagt bij aan het geheugen, bij pijnverwerking, je libido en de slaap. En serotonine helpt ook stress te voorkomen door het effect van cortisol te neutraliseren;
  • Endorfine legt binnen één minuut al een stressreactie stil. Endorfine dempt lichamelijke pijn en heeft daarmee een biologische functie bij zware en/of langdurige lichamelijke inspanning;
  • Dopamine is belangrijk voor aandacht en concentratie, en voor het gevoel van beloning.
Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.