Wist je dat hardlopen je slaap kan helpen verbeteren?

In samenwerking met Bewegen voor je Brein

Hardlopen kan op een indirecte manier bijdragen aan een goede psychische gezondheid. Onderzoek laat zien dat sporten een positief effect heeft op slaap. Je valt er beter door in slaap, het verbetert de kwaliteit van je slaap én je slaapt beter door. Een goede nachtrust heeft weer een positieve uitwerking op je psychische gezondheid. Zo wijst onderzoek uit dat een verbeterde nachtrust helpt bij het verminderen van depressieve klachten. En goed slapen is misschien wel het belangrijkste medicijn om te herstellen van burn-out klachten.

Hoe helpt hardlopen je slaap te verbeteren?

Wanneer we sporten gaat onze hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur omhoog en dit blijft zo tot enkele uren na de inspanning. Maar wanneer ons lichaam tot rust komt daalt de hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur tot onder het niveau van een niet-sporter. Hierdoor slapen mensen die regelmatig bewegen makkelijker in dan mensen die minder bewegen. Daarnaast zorgt lichamelijke activiteit voor een toename van de stof adenosine. Deze stof is samen met melatonine verantwoordelijk voor het slaperig worden en in slaap kunnen komen. Dus hoe meer je sport en beweegt, des te groter de kans dat je slaperig wordt.

Sport en bewegen zorgt ook voor een diepere slaap. Door de inspanning overdag komt ons lichaam ‘s nachts beter tot rust. Hoe dieper de slaap, hoe beter het herstel.

Wat is de relatie tussen je slaap en je psychische gezondheid?

Iedereen heeft wel eens ervaren wat de gevolgen zijn van een slechte nacht. Wat zou er gebeuren als je regelmatig of zelfs structureel minder slaapt?

Mensen met psychische klachten ervaren vaak een slechtere slaapkwaliteit. Je kunt je afvragen of slechter slapen gevolg is van of misschien wel (mede)oorzaak van de klachten. Bekend is in ieder geval dat een slechte slaapkwaliteit de symptomen van psychische aandoeningen verergeren. En omgekeerd helpt het verbeteren van de nachtrust om bijvoorbeeld depressieve klachten te doen verminderen.

Hoe zet ik dit natuurlijk slaapmiddel het beste in?

Het beste tijdstip om te gaan hardlopen om je slaap te helpen verbeteren is ‘s middags of heel vroeg in de avond, en dan minstens een half uur. Hoewel hardlopen in de ochtend ook een goed effect heeft, moet er ‘s ochtends langer worden gesport om de slaapkwaliteit gunstig te beïnvloeden.

Omdat je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur in de uren na het sporten juist hoger zijn dan normaal, is het niet aan te raden om vlak voor het slapen gaan nog intensief te bewegen. Dat kan er namelijk juist voor zorgen dat je moeilijker in slaap komt. Daarom is sporten in de ochtend en de middag beter dan sporten in de avond.

Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.