Wist je dat je door hardlopen meer ontstekingsremmende stoffen aanmaakt?

In samenwerking met Bewegen voor je Brein

Een aantal psychische aandoeningen blijken gepaard te gaan met een verhoogd gehalte aan chronische ontstekingsreacties. Deze laaggradige ontstekingsreacties gaan gepaard met verhoogde gehalten aan cytokinen. Nu blijkt hardlopen juist een positief effect te kunnen hebben op de afname van die ontstekingsreacties. En via dat mechanisme kan hardlopen ook bijdragen aan vermindering van enkele psychische klachten.

Hoe werkt dat dan?

Als je gaat hardlopen ontstaan er microbeschadigingen in de spieren. Dat zijn eigenlijk heel lichte ontstekingen. Het lichaam gaat die ontstekingen vervolgens bestrijden door de afgifte van ontstekingsremmende stoffen. Eén van die ontstekingsremmende stoffen is Interleukine-6 ​​afgekort als IL-6. Door te gaan sporten zien we een toename van deze Interleukine-6.

Psychiatrische aandoeningen spelen zich niet alleen in het hoofd af: mensen met depressie of schizofrenie bevinden zich in een chronische staat van lichte inflammatie (ontstekingen). Dit is aantoonbaar in het bloed. Als deze personen meer gaan bewegen, zien we dat die kleine ontstekingen worden tegengaan dankzij die ontstekingsremmende stoffen, zowel onmiddellijk als op langere termijn. En daardoor nemen ook de psychische klachten af.

Daarnaast blijkt ook stretching een ontstekingsremmende werking te hebben. Stretching van onze bindweefstelstructuren zet namelijk de productie in gang van de stof resolvin. Ter informatie: naar schatting circuleert 10 liter vloeistof door ons lichaam via deze bindweefselstructuren. Ter vergelijk: via onze bloedbaan circuleert circa 5-7 liter vloeistof. Ook deze resolvin blijkt laaggradige, chronische ontstekingen te helpen verminderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Uit analyses van langlopende internationale studies, waarbij in totaal miljoenen patiënten betrokken waren, blijkt onder meer dat wie fysiek actief is

  • 16 procent minder kans loopt op depressie;
  • 25 procent minder kans loopt om een angststoornis te ontwikkelen.
Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.