Wist je dat hardlopen je botten helpt versterken en daarmee ook je hersenen worden gestimuleerd?

In samenwerking met Bewegen voor je Brein

Hardlopen blijkt onder andere jouw osteoblasten in je botten te stimuleren om extra OSTEOCALCINE te produceren. Een stof die positieve effecten blijkt te hebben op onze hersenen.

Onze botten zijn allesbehalve dood materiaal. Botweefsel wordt continu afgebroken - door osteoclasten - en aangemaakt - door osteblasten. Bij gebrek aan zwaartekracht – zoals in de ruimte – winnen de osteoclasten het van de osteblasten met osteperose (botontkalking) als gevolg. Daarom zie je dat ruimtevaarders vaak uit hun capsule worden getild om onnodige botbreuken te voorkomen. Ook bij mensen die lang bedlegerig zijn neemt niet alleen je spiermassa maar ook je botmassa af.

Bij het vergroten van de krachten op je botten, zoals bij hardlopen, worden de osteoblasten extra geactiveerd, met sterkere botten als gevolg. Daarom is het goed voor je botten om zo lang mogelijk te blijven hardlopen.

Nu blijken de osteoblasten ook extra osteocalcine te produceren. Dit hormoon blijkt een rol te spelen bij diverse stofwisselingsprocessen in ons lichaam. En in de hersenen speelt osteocalcine een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het functioneren van onze hersenen.

Logo Bewegen voor je Brein
In samenwerking met

Bewegen voor je Brein

Stichting Bewegen voor je Brein wil Nederlanders bewust maken van het effect van sporten en bewegen op de mentale gezondheid. Het online platform biedt actuele en betrouwbare kennis óver en toepassing ván de effecten van bewegen op ons brein, onze cognitieve capaciteiten en psychische gezondheid.