Weer starten met hardlopen na de winter

In samenwerking met VeiligheidNL
Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 28 maart 2024
Weer starten met hardlopen na de winter

Weer gaan hardlopen na de winter, hoe pak je dat aan? Ben jij ook één van de vele lopers die in de lente (weer) start met hardlopen? Heel goed! Dit artikel helpt je op weg naar lekker lopen in de lente.

Logisch dat jij nu weer begint met (vaker) hardlopen. Heerlijk om na de winter weer hard te lopen in het licht, met hogere temperaturen en in een bloeiende natuur. Als jij na een stop weer in beweging komt, is het natuurlijk ook goed om te weten hoe je blessures voorkomt.

Weer starten met lopen: voorkom blessures
Start je weer met hardlopen na de winter, dan liggen er blessures op de loer. Daarom is het voor jou extra belangrijk om de drie meest voorkomende hardloopblessures (aan scheen, achilles en hiel/voet) te kennen. Sportfysiotherapeute Leonie Engelaar legt hier uit hoe je deze drie herkent en voorkomt. Zij geeft hier nog extra tips hoe je blessures voorkomt, in het kort draait het om:
1. Stabiliteit en kracht
2. Warming-up & cooling-down
3. Rustig opbouwen
4. Variëren (training & ondergrond)
5. Werk aan lichaamshouding en looptechniek

Wat is de Runfitcheck?
Hardlopen is voor de ene persoon meer belastend dan voor de ander. VeiligheidNL, het kennisinstituut voor letselpreventie, ontwikkelde samen met onder andere de Atletiekunie de Runfitcheck. Dit is een test waarmee je ontdekt wat jouw lichaam aankan en met welke oefeningen je slimmer kunt hardlopen.

Hoe werkt de Runfitcheck?
De Runfitcheck is een website waarop jij als (weer) beginnende hardloper gratis een korte test doet. Bepaal welk type hardloper jij bent: doelgericht, sociaal, mentaal of vitaal. Daarna beantwoord je in drie minuten enkele vragen over de manier waarop jij hardloopt en herstelt. Op basis van jouw antwoorden krijg je onder andere advies over hoe je blessures voorkomt. Hier vind je meer informatie op hardlopen.nl over de Runfitcheck.

Geen blessures of klachten?
Ben jij weer gestart met hardlopen en heb je geen klachten? Houden zo. Een blessure wil je voorkomen. Dus doe de Runfitcheck even (het kost je maar drie minuten) en krijg meteen een persoonlijk dashboard met weekschema’s, jouw voortgang en slimme adviezen.

Runfitcheck: wat heb je eraan?
Na de test heb jij gratis toegang tot je persoonlijk dashboard, hierop vind je:
• Persoonlijke spierversterkende oefeningen
• Een complete warming up
• Tests en tips (o.a. over rusthartslag en apps)
• Hardloopschema’s (afstanden tussen de 3 en 16 km)
• Tips over belangrijke hardlooponderwerpen

Doe de Runfitcheck

Voorkom blessures: maak een filmpje
Professioneel looptrainer Fred van Mook traint naast lopers ook trainers van startende lopers. ‘Mijn vraag aan elke loper: heb jij jezelf wel eens zien hardlopen? Zo niet laat je hardloopmaatje of trainer dan een filmpje maken en bekijk jouw loophouding en -techniek. Een professionele video-analyse van je loopstijl samen met techniekoefeningen werkt blessure-preventief. En dit maakt je bovendien sneller. Maar ook een simpel filmpje met je telefoon geeft al inzicht en dat is de eerste stap.’

Starten met hardlopen?
Is ‘lekker lopen in de lente’ voor jou nu nog een wens of plan? Help jezelf dan eerst op weg. Lees alles over beginnen met hardlopen en ga dan aan de slag met:
Formuleer jouw hardloopdoel
Hou jouw hardloopdoel vol
Zorg dat hardlopen leuk blijft

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo VeiligheidNL
In samenwerking met

VeiligheidNL

VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie. Zij zetten zich o.a. in om blessures te voorkomen door verantwoord sporten te stimuleren. Zij doen onderzoek naar het ontstaan van blessures en vertalen dit naar praktische adviezen en tools, zoals de Runfitcheck en het Versterk je enkel oefenprogramma.