Hardlopen volhouden: en nu echt!

Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 14 februari 2023
Hardlopen volhouden: en nu echt!

Je hebt je doel strak geformuleerd en dan toch. Er zijn van die dagen dat je geen zin hebt of dat het er gewoon niet van komt, en voor je het weet sluipt het erin. Noem het een hardloopdip, motivatieprobleem of een te drukke agenda. Hoe dan ook: het is zonde. Daarom een heleboel tips om te zorgen dat je het hardlopen wél volhoudt. Kies er een paar uit die voor jou werken.

Wat is jouw hardloopdoel?

Het is alom bewezen: een realistisch doel helpt om het hardlopen vol te houden. Je blijft scherp en gemotiveerd. Kies een doel dat bij jou en jouw leven past: bijvoorbeeld vijf kilometer onafgebroken hardlopen, meedoen aan een evenement of plan een (halve) marathon. Lees hier meer over Hardloopdoel formuleren.

‘Alleen opgeven is falen. Je komt ongetwijfeld tegenslagen tegen. Laat je niet uit het veld slaan, maar stel de doelen bij en blijf je inzetten om ze te bereiken.’

Toptrainer Rob Veer

Vertel, vertel!

Vrienden, collega’s, familie: vertel iedereen die het maar wil horen over jouw hardloopdoel. En leg ook uit waarom je dit nastreeft. Hoe meer ze weten, hoe groter de kans dat ze er rekening mee houden. Een buddy is een extra stimulans. Wijs een vriend of trainer aan en maak samen afspraken over hoe hij of zij jouw stok achter de deur is.

Jouw extra’s

Zet je hele week in teken van hardlopen. Misschien train je twee keer per week. Dan is het fijn om je hardloopdoel ook de rest van de week in leven houden. Door bijvoorbeeld lekker en voedzaam te koken en voorzie je lichaam op trainingsdagen van extra energie. Neem eens een massage, start met koud douchen en ga ’s avonds lekker in een warm bad en vroeg naar bed. Of kijk een hardloopserie 10 x series en films over hardlopen op Netflix en YouTube.

Samen lopen

Misschien wel de beste stok achter de deur: maak een vaste afspraak met een loopmaatje. Bijkomend voordeel als je een druk leven hebt: sporten is dan tegelijk een sociaal moment, of je nu wel of niet praat tijdens het lopen, je bent even samen.

Loopvereniging

Je kunt er ook voor kiezen om één of meerdere keren per week met een atletiekvereniging of loopgroep mee te doen. Je vindt er alles: motivatie, veilige omgeving, loopmaatjes: alles in één. Bovendien zijn er deskundige trainers die je graag helpen bij jouw doel. Zoek een club!

Muziek of podcast

De tijd gaat sneller wanneer je afleiding hebt. Dus loop je om welke reden dan ook liever alleen, dan word je er misschien blij van om naar een podcast of lekkere playlist te luisteren onderweg.

Techniek & social

Als het bij je past, laat de techniek je dan helpen jouw doel vol te houden. De keuze en mogelijkheden zijn oneindig: apps, smartphones en hardloophorloges. En deel je jouw updates via sociale media? Reken dan op extra motivatie én (sociale) druk als je even niets van je laat horen.

Jouw statistieken

Van uitgebreide Excel sheets bestuderen tot simpelweg tijd of kilometers bijhouden. Het kan goed werken om de voortgang van je trainingen bij te houden. Zeker wanneer je ziet dat je langzaam maar zeker richting je doel gaat.

Belonen

Belonen werkt, wacht dus niet tot je jouw grote einddoel hebt bereikt. Bedenk vooraf op welke momenten en hoe jij jezelf beloont. Wanneer ben je tevreden? Een lekkere koffie of een goede film op je rustdag is al een fijn vooruitzicht.

‘Beloon jezelf elke keer als je een subdoel bereikt. Sta dan ook even stil bij wat je hebt bereikt en hoe dat gelukt is. Wees er trots op en werk met meer zelfvertrouwen toe naar het volgende subdoel.’

Toptrainer Rob Veer

Hardlooptechniek en -houding

Een goede looptechniek zorgt ervoor dat het lopen soepeler gaat en fijner voelt. Door de juiste houding gaat het ademhalen bijvoorbeeld makkelijker. Tot slot draagt het natuurlijk ook bij aan blessurepreventie.

Schrijf je in voor ‘n run

Meedoen aan een run is een perfect hardloopdoel. Inschrijven, voorbereiden en meedoen aan een hardloopevenement is zó’n motivatie boost, dat elke loper dit eens zou moeten proberen. Niet meer twijfelen dus maar gewoon inschrijven ;)

Rondje in stukken

Lukt het je wel om steeds weer te gaan maar heb je moeite het lopen onderweg vol te houden? Deel jouw route dan op in stukken. Bepaal een paar herkenningspunten en loop van punt naar punt. Of ga bijvoorbeeld voor een training van 3 x 2 kilometer, in plaats van gewoon 6. Dat maakt de afstand behapbaar en zo hou je het langer vol.

Genieten!

Last but not least. Wees niet alleen gericht op het resultaat. Wilskracht, ambitie en prestatie zijn nodig om je doel te bereiken. Maar vergeet alsjeblieft ook niet “te genieten van de reis”.

Motivatie
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.