Zo blijft hardlopen leuk

Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 4 april 2023
Zo blijft hardlopen leuk

Hardlopen: naast lekker buiten zijn, is het de eenvoud die de sport zo geliefd maakt. Schoenen aan en gaan. Gewoon je ene voet voor de ander blijven zetten en genieten maar. Daarbij kun je bijna overal en altijd lopen, ook alleen. Allemaal voordelen. Maar die eenvoud (en vrijblijvendheid) kan ook omslaan in verveling of zelfs afhaken. Zonde! Er zijn oneindig veel manieren om jouw sport afwisselend en uitdagend te houden. Te veel tips voor een artikel, dus vandaag deel één van de twee.

Op pad met een vraag, idee of probleem

De beste ideeën ontstaan tijdens het hardlopen, beweren lopers. Dat gebeurt spontaan maar dit kun je natuurlijk ook bewust inzetten. Hoe dan? Ga alleen en buiten hardlopen, zonder muziek en liefst zonder schema of plan. Laat je gedachten eerst even de vrije loop, na enkele minuten merk je dat de dag of wereld achter je ligt. Je hoofd voelt vrijer: het moment om over jouw vraag, idee of probleem na te denken. De beste oplossingen komen nu spontaan naar boven. Ook als je geen ‘opdracht’ hebt meegenomen kun je jouw gedachten vrij laten dwalen, ook dan komen er vaak goede ingevingen.

Een doel zorgt voor motivatie

Het is volop bewezen: een doel helpt je om iets vol te houden. Dat geldt ook voor hardlopen. Onafgebroken 5 kilometer lopen, meedoen met een evenement. Wat jouw doel ook is, het houdt jou scherp en gemotiveerd. Maar een doel zonder duidelijk plan, is niets meer dan een wens. Zorg dus voor een goede aanpak. Hardloopdoelen formuleren is het halve werk.

Ik wil strakkere billen

Een doel

Focus op een lichaamsdeel

Dat een doel helpt, is duidelijk. Maar een doel kan bijvoorbeeld ook zijn: ik wil strakkere billen deze zomer. Bijt je dan vast in harde feiten zoals: hardlopen zorgt voor mooie bilspieren en gaat cellulitis tegen. Wil je weten hoe je hardlopen en jouw doel volhoudt? Lees dan Hardlopen volhouden: nu écht.

Saai of is wilskracht het probleem?

Wees eens heel eerlijk: vind je hardlopen soms echt even saai of ontbreekt het je dan aan wilskracht? In het laatste geval: verander dan iets in je huidige routine en creëer een nieuwe gewoonte. Hoe vaker je iets doet, hoe sneller het een gewoonte is. En dat betekent dat je daarna minder wilskracht nodig hebt om het te blijven doen. In het verlengde hiervan nog een paar tips:

Tips voor willpower!

  • Maak geen plan B. Dus niet: als ik ‘s avonds thuiskom, ga ik voor óf na het eten hardlopen. Dat laat ruimte voor uitstel, en van uitstel komt...
  • Wees specifiek over wanneer je gaat hardlopen. “Als ik tijd heb, ga ik hardlopen” is een te vage situatie en gaat je niet helpen.
  • Deel je nieuwe gewoonte op social media en met je omgeving: dat stimuleert om vol te houden.
  • Ken je triggers: Is thuiskomen van je werk en dan je hardloopschoenen aantrekken een lastig moment? Leg dan je hardloopspullen alvast klaar, zodat je deze gelijk ziet bij thuiskomt.

Hardlopend doet regen je niets

winter en herfst

De wisseling van seizoenen

Lopen kan met wat aanpassingen het hele jaar door en het leuke is: de wereld om je heen past zich ook steeds aan. Let eens op de veranderingen: wat groeit er, welke kleuren zie je en welke geuren ruik je? En ga dan steeds op zoek naar het voordeel: in de zomer en lente schijnt de zon vaker en zie je meer lopers (motivatie!) en kun je lekker lang lopen in het licht. In de herfst en winter kun je de (tegen)wind gebruiken als trainingsprikkel of geniet (hoe gek het ook klinkt) eens van de regen: eenmaal hardlopend onderweg doet regen je vaak niets.

De kracht van muziek

Deze klassieke tip mag niet ontbreken. Loop jij alleen en altijd zonder muziek, dan is het de moeite waard om het eens mét te proberen. Muziek werkt motiverend maar kan ook de rust en maat aangeven. Er zit sowieso kracht in muziek. Blijf wel alert op je omgeving, zet je volume dus niet te hoog.

Wissel van ondergrond

Variatie van ondergrond is leuk én tegelijk goed voor je lichaam. Kies daarom ook eens voor een andere ondergrond. Wel geldt het advies van trainer Rob Veer: ‘Ga voorzichtig te werk en voer veranderingen geleidelijk en stapsgewijs in.’ Lees hoe je dit aanpakt in Verhard en onverhard lopen.

Ontspanning
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.