Hoe vaak per week en hoelang moet je hardlopen om conditie op te bouwen?

In samenwerking met NN Running Coach
Esther Vliege
Esther Vliege Maandag, 29 april 2024
Hoe vaak per week en hoelang moet je hardlopen om conditie op te bouwen?
© Yannick Schurwanz

Hoe vaak per week moet je hardlopen als beginner? En hoe lang moet je per keer hardlopen om conditie op te bouwen? Dit hangt natuurlijk ook af van jouw ervaring en conditie. Maar voor elke beginnende hardloper is er een schema dat past.

Hoe vaak per week hardlopen?
Wil jij het hardlopen goed opbouwen en dus jouw conditie verbeteren? Maak dan minimaal twee keer per week tijd vrij om te trainen. Week in, week uit. Dat is niet altijd makkelijk, zeker in het begin. Motivatie, inspiratie, tips en gezelligheid van een hardloopgroep helpen je doorzetten en volhouden.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

Hoelang hardlopen?
Professioneel en erkend hardlooptrainer Rob Veer maakt schema’s voor startende hardlopers. Rob: ‘Begin je met hardlopen dan is een combinatie van wandelen en rustig hardlopen slim. Je eerste training is dan bijvoorbeeld: 6 x 1 minuut hardlopen en tussendoor neem je steeds een pauze van 3 minuten wandelen.’ Hier vind je een schema waarbij je met alleen wandelen begint. Zo bereid jij je benen voor op wat komen gaat.

Waarom een hardloopschema?
Een hardloopschema voor beginners betekent: langer volhouden, minder blessures en vooral meer plezier tijdens het hardlopen. Welk schema je ook kiest, de tijd en de intensiteit bouw je altijd geleidelijk op.

2 x per week trainen, rustig naar de 3 km
Heb jij nog weinig of geen ervaring met hardlopen? Dan wil je het hardlopen rustig opbouwen. Kun jij twee keer per week tijd maken? Volg dan dit schema en het gaat ook jou lukken: over twaalf weken loop jij drie kilometer aaneengesloten. Je traint twee keer per week met steeds twee rustdagen, bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag.

2 x per week trainen, sneller naar de 3 km
Heb jij nog niet veel ervaring met hardlopen maar ben je wel fit? Trek dan twee keer per week je hardloopschoenen aan en verbaas jezelf door met dit schema na zes weken drie kilometer achterelkaar te lopen. Je kan overwegen om wat meer tijd uit te trekken voor je overstap van 0 naar 3 km. Dit is zeker slim wanneer je nog niet heel fit bent.

3 x per week trainen, rustig naar de 3 km
Heb jij nog geen of weinig ervaring met hardlopen? Maar heb je wel drie keer per week tijd? Dan is dit schema geschikt. Het helpt je om in twaalf weken van 0 naar 3 km te trainen. Je traint drie keer per week met steeds een of twee rustdagen. Loop bijvoorbeeld op dinsdag, donderdag en zaterdag. Zie jij het al voor je? Met dit schema loop je over 12 weken drie kilometer aaneen stuk.

3 x per week trainen, sneller naar de 3 km
Heb je al wat ervaring met hardlopen en je bent helemaal fit? Dan kun jij overwegen om sneller van 0 naar 3 km te trainen. Met dit schema loop je in 6 weken tijd van 0 naar 3 km. Stel je voor: over zes weken ren jij drie kilometer.

Beginnersplein Beginnen met hardlopen NN Running Coach
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.