Wanneer ben je klaar voor welke afstand?

Donderdag, 24 augustus 2023
Wanneer ben je klaar voor welke afstand?
© Lysanne Wilkens
Een doel stellen kan heel motiverend werken. Zo kun je binnen het hardlopen toewerken naar een bepaalde afstand. Maar hoe weet je of je klaar bent voor die afstand? Het hangt van meerdere factoren af. In dit artikel geven wij een aantal richtlijnen om erachter te komen of je klaar bent voor een bepaalde afstand.

Wanneer je wilt weten of je klaar bent voor een bepaalde afstand, hangt dit vooral van jouw loopervaring af. Hieronder vind je een schema waarin de minimale ervaring, die je als loper moet hebben, wordt weergegeven. Daarnaast is aangegeven hoelang je non-stop moet kunnen hardlopen en hoeveel trainingen per week je daarbij doet. Met dit schema kun je een inschatting maken van waar je staat en waar je naar toe wilt.

Afstand

Minimale ervaring

Non-stop hardlopen

Trainingen per week

5km

12 weken

30 minuten

2

10km

24 weken

1 uur

3

15km of 10EM

36 weken

1,5 uur

3

halve marathon

1 jaar

2 uur

3-4

marathon

1,5 jaar

3 uur

3-4

Wanneer je een afstand wilt gaan lopen van 10 kilometer betekent dit dat je al ongeveer 24 weken hardloopervaring moet hebben, waarbij je iedere week drie keer traint. Tegen de tijd dat je aan de start staat van die 10 kilometer is het prettig als je ongeveer een uur achterelkaar kunt hardlopen. Dan mag je ervanuit gaan dat je klaar bent voor die afstand van 10 kilometer.

Mentale component

Natuurlijk is het niet alleen op deze manier te berekenen of je klaar bent voor een bepaalde afstand. Ook mentaal moet je hierop voorbereid zijn. Je moet klaar zijn voor een nieuwe uitdaging en ook zin hebben om te trainen voor een nieuwe afstand. Dit maakt het gemakkelijker om te gaan trainen en het vol te houden. De Runfitcheck kan je hierbij helpen. Binnen 3 minuten weet je welk type hardloper je bent door vragen te beantwoorden over de manier waarop jij hardloopt en herstelt. Doe hier de Runfitcheck.

Beginnen met hardlopen Hardloopschema