Gezondheid

Hardlopen is gezond, goedkoop en je kunt het doen op het moment dat jou goed uitkomt. Nederland telt dan ook al ruim 2 miljoen hardlopers. Maar er is ook een minder leuke kant aan hardlopen: blessures. Om jou goed advies te kunnen geven over het voorkomen van blessures doet VeiligheidNL momenteel een doelgroepenonderzoek. Vul jij de vragenlijst ook in?

Als je begint met hardlopen vraag je best veel van je lichaam. En dan kan het maar zo gebeuren dat je in al je enthousiasme te hard van stapel loopt en een blessure krijgt. Ook na het hardlopen kun je last hebben van allerlei kleine pijntjes of grotere blessures waardoor je andere sporten of dagelijkse activiteiten niet meer (goed) kunt uitvoeren.

Top vijf hardloopblessures

In totaal liepen Nederlandse hardlopers in 2014 710.000 blessures op. Bij dertig procent daarvan was medische hulp nodig van een arts of fysiotherapeut. In de top vijf van hardloopblessures die op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis moeten worden behandeld staat de verstuikte enkel op één, gevolgd door een gebroken enkel, een kneuzing of klein letsel aan je voet of tenen, een gebroken voet en een gebroken hand of vinger. Allemaal blessures waar je vast niet op zit te wachten.

Genieten van hardlopen

Bij VeiligheidNL begrijpen ze dat ook. Zij willen dat elke hardloper geniet van het lopen en dat ook kan blijven doen. Daarvoor wil ze advies op maat geven, dat zo goed mogelijk aansluit bij de doelgroep. En om dat te kunnen doen vraagt VeiligheidNL jou om je mening te geven over het voorkomen van blessures tijdens het hardlopen.

Geef je mening

In de vragenlijst wordt onder andere gevraagd naar jouw mening over verschillende stellingen rond blessures en blessurepreventie. Ook kun je aangeven welke situaties je zelf herkent en welke maatregelen jij al toepast om blessures te voorkomen. Ook vraagt VeiligheidNL je hoe jij vindt dat advies rond sportblessurepreventie eruit moet zien en hoe je dat het liefst zou ontvangen: bijvoorbeeld in de vorm van een video of liever als informatieve tekst.

Vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer tien minuten. Alle antwoorden worden vertrouwelijk en anoniem behandeld door VeiligheidNL. Je vindt de vragenlijst hier. Wil je nu alvast meer weten over hoe je beginnende blessures kunt behandelen? Kijk dan op de website van VeiligheidNL voor nuttige tips.

Bron: VeiligheidNL

Foto: Shutterstock