Hoe voorkom je scheenbeenklachten?

In samenwerking met Herzog Medical
Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 15 juli 2024
Hoe voorkom je scheenbeenklachten?
© Herzog Medical

Heb je pijn in het scheenbeen tijdens of na het hardlopen? Dat kan duiden op een scheenbeenvliesontsteking. Joost Vollaard, fysiotherapeut bij Topsportief, geeft tips over het voorkomen en genezen van scheenbeenklachten en legt uit waarom Herzog PRO Compressiekousen ideaal zijn om van scheenbeenklachten te genezen.

Scheenbeenklachten komen regelmatig voor bij hardlopers, zowel bij beginnende als meer ervaren lopers. De blessure staat ook bekend onder de naam ‘shin splint’, maar de officiële benaming is Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS). Dit is een overbelasting van het botvlies, dat om het scheenbeen heen zit.

De overbelasting ontstaat door een te hoge spierspanning van de spieren die zich aan het botvlies van het scheenbeen hechten. Hardlopers zijn gevoelig voor een scheenbeenvliesontsteking, omdat het onderbeen veel klappen moet opvangen tijdens het hardlopen. “Als de kuitspieren de klappen niet voldoende opvangen, ontstaat er veel spanning in het onderbeen. De continue trekkracht aan het botvlies veroorzaakt pijn aan de binnenkant van het scheenbeen,” legt Vollaard uit. “In eerste instantie voel je dat alleen tijdens het hardlopen. Blijf je doorlopen met pijn in het scheenbeen, dan wordt de spanning erger en trekt de pijn niet meer weg.”

Om klachten aan het scheenbeen te voorkomen en verminderen, zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

Gedoseerde trainingsopbouw

Klachten aan het scheenbeen ontstaan vaak door overbelasting. Bouw je het hardlopen te snel op, dan heeft je lichaam geen tijd om te wennen aan de hardloopbelasting. De kuitspieren zijn niet sterk genoeg om de klappen van de landing op te vangen. Daardoor neemt de spanning toe en dat zorgt voor trekkrachten in het scheenbeen. “Overbelasting kan voorkomen bij beginnende hardlopers die de trainingsomvang snel verhogen,” vertelt Vollaard, “Maar ervaren hardlopers lopen evengoed risico, door na een rustperiode bijvoorbeeld ineens veel omvang te draaien of de trainingsfrequentie verder op te schroeven.”

Compressiekousen

Herzog PRO Compressiekousen bieden ondersteuning aan je kuitspieren en kunnen zo het risico op scheenbeenklachten verminderen. “Herzog Compressiekousen zijn een eenvoudig hulpmiddel die ik hardlopers vaak aanraad,” vertelt Vollaard. “Zowel preventief om klachten in het scheenbeen te voorkomen, maar ook om het herstel van een scheenbeenvliesontsteking te bevorderen.” De krachtige druk van de Herzog PRO Compressiekousen zorgt voor minder trekkrachten in het onderbeen, met name rond de aanhechting van de spieren aan het bot. Het verbetert de stabiliteit in het onderbeen en zorgt voor een schokabsorberend effect. De impact van het hardlopen op de spieren en botten in het onderbeen is daardoor lager. Herzog PRO Compressiekousen stimuleren daarnaast de bloedcirculatie, zorgen voor de afvoer van afvalstoffen en werken preventief voor typische hardloopblessures. De kousen van Herzog zijn uniek door het bijzondere maatsysteem en het medisch certificaat.

Goede hardloopschoenen

Hardloopschoenen met goede demping kunnen de klap van de landing gedeeltelijk opvangen. De impact op je kuiten is lager en dat vermindert het risico op scheenbeenklachten. “Heb je jouw hardloopschoenen al een paar jaar in bezit, dan vermindert de demping. Daardoor kun je eerder klachten krijgen,” vertelt Vollaard. “Trainen op spikes is ook een risico. De zool bevat vrijwel geen demping en dat vraagt veel van je kuitspieren.”

Zachte ondergrond

De impact van de landing kan niet alleen gedempt worden door hardloopschoenen. Ook de ondergrond waar je op loopt, kan de landing tijdens het hardlopen verzachten. “Loop je veel op asfalt, dan zijn de klappen die je kuiten opvangen bij de landing groter dan op een zachte ondergrond,” vertelt Vollaard. “Meer op het gras lopen, kan helpen om klachten te voorkomen of verminderen.”

Sterke kuiten

Een belangrijke voorwaarde om scheenbeenklachten te voorkomen, zijn sterke kuitspieren. Train je kuiten met oefeningen zoals calf raises, schaatssprongen en springtouwen. Let wel op dat je de oefeningen niet te intensief maakt, want zwaar sprongwerk (zoals springen over hordes) kunnen de klachten juist verergeren.

Massage

Om ervoor te zorgen dat de spanning op je kuiten niet te hoog oploopt, kan een massage helpen. Rol je kuiten los met een Herzog massage gun of maak een afspraak met de sportmasseur.

Wat helpt om scheenbeenklachten te voorkomen, helpt ook om pijn in het scheenbeen te verminderen. Scheenbeenblessures ontstaan vaak door een combinatie van factoren, wat uiteindelijk overbelasting veroorzaakt. Wil je meer inzicht in jouw blessure? Een fysiotherapeut kan helpen om de oorzaak te achterhalen en een behandelplan op te stellen, aangepast op jouw persoonlijke situatie

Logo Herzog Medical
In samenwerking met

Herzog Medical

Prevent. Perform. Recover. Like a PRO
Zowel topatleten, sportbonden, fysiotherapeuten en sportartsen kiezen voor Herzog!