Hardlopen en overgewicht

Mirjam Steunebrink Maandag, 29 april 2019
Hardlopen en overgewicht
Stel: je bent wat te zwaar en wil graag gewicht verliezen. Je bent ook graag buiten. Je besluit te gaan beginnen met hardlopen, maar is dat wel verstandig? Vroeger werden mensen met overgewicht afgeraden om te gaan hardlopen. Het zou te zwaar zijn en blessures zouden onvermijdelijk zijn. Toch heeft hardlopen juist ook voor de wat zwaardere sporters talloze voordelen door de vele positieve effecten op de gezondheid en het welzijn. En bovenal: hardlopen is gewoon ontzettend leuk!

Deze week geeft sportarts en hardlopen.nl medisch expert Mirjam Steunebrink zeven tips voor hardlopers met overgewicht:

  • Overweeg een medische check door de sportarts bij jou in de buurt voordat je gaat starten. Deze kan jouw belastbaarheid en gezondheidsrisico’s in kaart brengen en gericht advies geven over de trainingsopbouw en hoe te trainen met een hartslagmeter.
  • Besteed tijdens het hardlopen extra aandacht aan een goede opbouw van de training. Start altijd met een warming-up en sluit af met een cooling-down.
  • Zorg dat je je spieren versterkt middels krachttraining om de belastbaarheid van met name je enkels, knieën, bekken en rug te vergroten. Laat je adviseren in de sportschool of door een deskundige trainer.
  • Loop liever met kortere passen dan met grote lange tred om de belasting op spieren en pezen meer te verdelen.
  • Als het voor jou (te) warm weer is, pas je snelheid dan aan naar beneden. Door het onderhuidse vetweefsel wordt de warmteafvoer van de spieren naar de huid enigszins verhindert. Hierdoor loop je wat meer risico op oververhitting.
  • Streef naar gezonde volwaardige voeding waarbij je net wat minder eet dan je verbruikt. Zo helpt de combinatie van gezond eten en sporten jou om effectief en duurzaam af te vallen. Raadpleeg eventueel een sportdiëtist of voedingsdeskundige.
  • Overweeg bij echt fors overgewicht om eerst te beginnen met stevig wandelen en/of fietsen in plaats van hardlopen, zodat je je lijf kunt laten wennen aan inspanning zonder je gewrichten en pezen gelijk te veel te belasten.

Veel loopplezier!

Beginner
Mirjam Steunebrink
Geschreven door

Mirjam Steunebrink

Mirjam Steunebrink is sportarts bij Martini Sportmedisch Centrum in Groningen en Sportgeneeskunde Friesland en begeleidend arts tijdens juniorenkampioenschappen van de Atletiekunie. Mirjam is zelf een fervent hardloopster.