Sportmedisch onderzoek: laat je lichaam controleren

In samenwerking met Zilveren Kruis
Donderdag, 26 november 2020
Sportmedisch onderzoek: laat je lichaam controleren

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te krijgen, is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dat kan door het ondergaan van een sportkeuring. Deze brengen jouw gezondheid en belastbaarheid in beeld. Dit wordt niet alleen geadviseerd aan intensieve sporters maar ook aan beginnende sporters en patiënten met een chronische ziekte. Er zijn ook meer opties om zelf al wat meer inzicht te krijgen in je gezondheid.

Waarom een sportmedisch onderzoek ondergaan als hardloper?

Dit onderzoek is bedoeld om te komen tot een veilige en verantwoorde sportbeoefening. Ook krijg je inzicht in je conditie en ontvang je een hierbij passend, gericht trainingsadvies. De term sportkeuring wordt alleen nog gebruikt bij een aantal takken van sport waarvoor het ondergaan van een sportmedisch onderzoek verplicht is. Niet iedereen hoeft zich te laten keuren voordat hij gaat sporten. In sommige gevallen kan het echter wel verstandig zijn om dit te doen. Een sportmedisch onderzoek wordt zeker aangeraden bij sporters als:

  • je een aandoening of ziekte hebt of als er hart- en vaatziekten in de familie voorkomen;
  • je tijdens inspanning klachten hebt zoals duizeligheid, hartkloppingen, of pijn op de borst;
  • je een ongewone vermoeidheid ervaart;
  • je slecht herstelt na inspanning;
  • je afname van het presentatie vermogen ervaart zonder een trainingsafname;
  • je in het verleden nooit intensief aan sport hebt gedaan;
  • je wilt weten wat je omslagpunt is om zo je trainingszones te berekenen;
  • je wilt beginnen met sporten;

Ook als je een pijntje of een lichte blessure hebt, kan het verstandig zijn hiernaar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Natuurlijk kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe je er voor staat en wil je zo goed mogelijk geïnformeerd blijven sporten.

Inspanningstest

Om een volledig beeld te krijgen van de conditie en belastbaarheid maakt een inspanningstest bij grotere sportmedische onderzoeken deel uit van het onderzoek. Ook kunnen inspanningstesten als los onderzoek worden afgenomen. Op basis van de resultaten kan de sportarts zowel de recreatieve als de prestatiegerichte sporter advies op maat geven. Het onderzoek is bijzonder geschikt voor duursporters. Ook als er klachten zijn tijdens inspanning kan dit onderzoek waardevolle inzichten geven. Tenslotte geeft de inspanningstest in het geval van een chronische ziekte een goed beeld van de fysieke conditie en belastbaarheid en kan de sportarts op basis van de uitkomsten adviseren op welke manier het beste kan worden gesport en welk trainingsprogramma geschikt kan zijn.

Het inspanningsonderzoek vindt plaats op de fiets of de loopband. De sporter krijgt een aantal elektroden op de borst en rug geplakt voor het hartfilmpje (ECG). Bij een ademgasanalyse krijgt de sporter ook een mondkapje over neus en mond. Tijdens de maximale inspanningstest wordt de belasting (wattage op de fiets en snelheid/hoogte op de loopband) steeds verder verhoogd en is het de bedoeling zo intensief mogelijk in te spannen. Afhankelijk van het gewenste doel van de test kan een specifiek protocol worden gekozen waarbij gevarieerd wordt in stapgrootte van de blokken, duur van de blokken etc. Het hartfilmpje en de ademgasanalyse geven dan een uitstekend beeld van het functioneren van hart en longen. De sportarts kan met verschillende analysemethoden op nauwkeurige wijze de anaerobe drempel (omslagpunt), maximale zuurstofcapaciteit, rusthartfrequentie en maximale hartfrequentie vaststellen. Zo kunnen trainingszones worden gemaakt, die de basis vormen voor een trainingsschema.

Heb jij interesse in een sportmedisch onderzoek, sportkeuring of inspanningsonderzoek? Kijk dan voor het dichtstbijzijnde adres op de website van Sportzorg.

Zilveren Kruis: een zorgverzekering speciaal voor hardlopers

Voor het behalen van je sportieve doelen wil je fit zijn. Ook wij vinden jouw conditie en gezondheid belangrijk. Door onze samenwerking met Zilveren Kruis profiteer je van de voordelen van een zorgverzekering speciaal voor hardlopers. Bekijk hier alle voordelen die deze collectieve hardloopverzekering biedt.

Jouw gezondheid staat voor ons op de eerste plaats! Heb je een vraag hierover? Dan staan onze Gezond Hardlopen Experts voor je klaar. Meer weten of gezond en veilig hardlopen? Op deze pagina vind je artikelen met tips en adviezen om lekker in beweging te blijven!

Lichaam
Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.