Wandeltrainingen als opmaat voor hardlopen

Donderdag, 15 september 2022
Wandeltrainingen als opmaat voor hardlopen
© Duy vu Dinh

Je hebt besloten om te beginnen met hardlopen. Dat is stap één! Maar waar begin je als je jouw conditie vanaf nul moet opbouwen? Wandelen is een goede manier om je lichaam te versterken en je uithoudingsvermogen te verbeteren.

Als je lange tijd niet hebt gesport, op leeftijd bent, of overgewicht hebt, is het niet altijd verstandig om zomaar te beginnen met hardlopen. Je spieren, pezen en gewrichten zijn niet namelijk nog niet gewend aan de hardloopbelasting. In plaats daarvan kun je beginnen met wandeltrainingen. Zo versterk je jouw lichaam en verbeter je jouw uithoudingsvermogen.

Een wandeling van 30 minuten heeft al veel positieve effecten op je lichaam. Je versterkt je beenspieren en verbetert je conditie. Daarnaast helpt het je bloeddruk en cholesterolgehalte verlagen. Met een half uur wandelen verbrand je al zo’n 150 calorieën.

Hoe pak je het aan?

Om profijt te hebben van het wandelen, is het wel van belang dat je stevig doorstapt. Trek een comfortabele sportoutfit aan en zorg voor een paar goede (hard)loopschoenen. Ga niet slenteren, maar zorg voor een actieve houding en goede arminzet. Daarmee oefen je ook alvast je techniek voor het hardlopen. Je ademhaling ligt hoger dan bij een normale wandeling, maar je bent nog steeds in staat om een gesprek te voeren.

Van wandelen naar hardlopen

Zodra je een goede basisconditie hebt opgebouwd, kun je makkelijker de overstap maken naar het hardlopen. Omdat je de belasting stap voor stap opbouwt, is de kans op blessures kleiner. Gaat het wandelen je goed af? Dan kun je dit gaan afwisselen met korte hardloopstukken. Gaat het moeizaam en vind je het zwaar? Maak de training dan niet korter, maar loop nog wat langzamer en knip eventueel de hardloopstukken op in kortere stukjes. Langzaam wennen je spieren en pezen zo aan de intensievere belasting, terwijl je jouw conditie verbetert. En zodra je die vooruitgang zelf ook opmerkt, wordt het écht leuk!

Wen aan je trainingsritme

Wandelen is een goede manier om te wennen aan je nieuwe trainingsritme. Kies vaste dagen in de week waarop je in beweging komt. Zorg ervoor dat er tenminste een rustdag zit tussen twee opeenvolgende trainingen. Dit hardloopschema helpt je in 26 weken van wandelen op te bouwen naar 5 kilometer hardlopen.

Beginner