Voeding: de basis

Vrijdag, 8 november 2019
Voeding: de basis
Koolhydraten, eiwitten en vitamines. Brandstof, afvallen en spieropbouw. Ontbijt overslaan of niet? Een planningsuitdaging: avondeten en hardlopen. Allemaal onderwerpen die voorbij komen als je over hardlopen en voeding nadenkt en bij de basis van hardloopvoeding horen.

Koolhydraten

Koolhydraten is een van de belangrijkste energiebronnen tijdens het hardlopen. Het lichaam slaat koolhydraten op in de vorm van glycogeen in de spieren en deze voorraad gebruik je tijdens het lopen. Ga voor de varianten met langzame afgifte zoals havermout, zilvervliesrijst, volkoren pasta en brood maar ook zoete aardappel is bijvoorbeeld een goede.

Eiwitten

Eiwitten zijn van belang voor een goed herstel. Elke keer als je traint breng je kleine beschadigingen aan je spieren aan, je lichaam reageert daarop door sterker te worden. Eiwitten zijn onmisbaar in dit proces. Als je nu al iets goed voor je lijf wilt doen, kies dan na je training voor een eiwitrijke snack of maaltijd.

Gezond

Gezond eten is voor iedereen belangrijk, dat is geen nieuws. Nu heb je een extra reden om goed voor je lijf te zorgen: je bent aan het hardlopen en vraagt dus veel van je lichaam. De natuur zit gelukkig slim in elkaar want één van de positieve effect van sporten is dat de behoefte om goed voor jezelf te zorgen vaak toeneemt. Maar wat is nu goed en gezond en wat niet? Het aanbod van voedingsadviezen op internet is momenteel zwaar overspannen, dat maakt het niet makkelijker. Wie moet je nu geloven? Wat werkt écht? En welk broodje aap kun je beter laten staan? Op één punt zijn het gelukkig heel veel handen op één buik: vers en variëren. Volg je die uitgangspunten, ben je al goed op weg. Wil je hulp en advies op maat, zoek dan een diëtist of voedingsexpert die bij je past.

Eten 5 kilometer 10 kilometer