Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers

Zaterdag, 23 juli 2022
Waarom krachttraining belangrijk is voor hardlopers
© BSR Agency

Besteed jij vooral je trainingen aan je hardloopconditie? Of kies je ook weleens voor kracht? Krachttraining is namelijk een ontzettend belangrijk onderdeel voor hardlopers. Het versterkt je hele lichaam en dat betaalt zich uit tijdens het lopen!

Natuurlijk is uithoudingsvermogen het belangrijkste onderdeel voor een hardloper. Toch moet ook het belang van krachttraining niet worden onderschat. Van krachttraining word je namelijk een betere hardloper.

Sterke spieren

Een populair onderdeel is de core stability training. Dit bestaat voornamelijk uit oefeningen waarmee je de dieperliggende houdingsspieren van je lichaam rondom de rug, de buik en het bekkengebied sterker maakt. Maar waarom is het belangrijk om deze spieren sterker te maken? Met een goed ontwikkelde core kun je efficiënter hardlopen. Je lichaam hoeft minder te compenseren en hierdoor houd je meer energie over voor het hardlopen zelf. Ook wordt door een sterke core de belastbaarheid vergroot. Dit zorgt ervoor dat je het risico op een blessure kleiner maakt. Het lichaam hoeft namelijk geen compensatie te halen uit zwakke lichaamsdelen. Op deze manier worden deze zwakke plekken minder belast en blijft je lichaam meer in balans.

Hoe pak je het aan?

Een sterke core krijg je voornamelijk door oefeningen te doen voor je rug en je buik. Het meest efficiënt zijn oefeningen waarbij de loopbeweging wordt nagebootst. Denk bijvoorbeeld aan dynamische oefeningen waarbij je lopend een stok, grote bal of waterzak boven je hoofd houdt.

Niet alleen core stability training is belangrijk ter preventie van blessures. Ook krachttraining met gewichten kan een positief effect hebben op jouw hardloopprestaties. Hierbij kun je denken aan squats, lunges en andere beenversterkende oefeningen.

Eenvoudig vanuit huis

Krachttraining hoeft overigens helemaal niet ingewikkeld te zijn. In principe hoef je er niet eens de deur voor uit. Krachttraining kun je gewoon thuis doen met simpele accessoires, zoals een fitnessbal, een yogamatje en wat kleine gewichtjes. Doordat je deze oefeningen thuis kunt doen, wordt de drempel lager en moet je wel met een heel goed excuus komen om het over te slaan.

Aan de slag!

Krachtoefeningen

Samen met Blackroll hebben we voor jou een serie krachtoefeningen samengesteld. Train je spieren en word een betere loper!

Bekijk alle oefeningen
Powered by Blackroll
Krachttraining