Word je een betere hardloper door technologie?

Donderdag, 10 augustus 2023
Word je een betere hardloper door technologie?

De meeste hardlopers verzamelen elke training een schat aan informatie met gegevens zoals snelheid, hartslag en pasfrequentie. Je kunt die gegevens inzetten om je trainingen te optimaliseren, prestaties te verbeteren en blessures op afstand te houden. Met deze tips haal je het meeste uit al die data.

Technologie heeft hardlopen nog laagdrempeliger gemaakt dan de sport al was. Op je smartphone kun je allerlei apps downloaden waar je trainingsschema’s vindt, krachtoefeningen en motiverende audiobegeleiding om je door je trainingen heen te loodsen. Daarnaast zorgen apps voor een handig overzicht van al jouw trainingsstatistieken. Behalve je rondje achteraf delen op Strava, kun je nog veel meer met de gegevens die je onderweg verzamelt.

Statistieken, apps… Wat is handig?

Afhankelijk van hoe geavanceerd jouw sporthorloge is, ontvang je informatie over jouw prestatievermogen, hardloopdynamica en herstelstatus. Daarnaast kun je apps downloaden op je smartphone die je helpen bij je trainingsopbouw en je gemotiveerd houden. Zo vind je bijvoorbeeld apps met trainingsschema’s en audiocoaches, waarmee je op een verantwoorde manier je conditie uitbouwt en de kans op overtraindheid beperkt. Apps kunnen ook een rol spelen bij blessurepreventie, als het gaat om versterkende oefeningen bijvoorbeeld. Motivatie en uitdaging creëer je met het sociale platform Strava, waar je jouw hardlooptrainingen deelt met je vrienden, inzicht krijgt in je persoonlijke records en badges kunt verdienen door uitdagingen te volbrengen.

Wat kun je met de gegevens?

Aan mogelijkheden geen gebrek. Maar wat kun je ermee? Tijdens je training zijn vooral je tempo en hartslag belangrijke indicatoren om in de gaten te houden. Daarmee kun je inschatten of de intensiteit waarop je loopt in overeenstemming is met je trainingsschema.

Voor meer inzicht in je looptechniek is het interessant om te kijken naar gegevens over je hardloopdynamica. Je paslengte, pasfrequentie en grondcontacttijd bijvoorbeeld. In dit artikel lees je hoe je deze waarden kunt interpreteren.

Wil je weten of je vooruitgang boekt? Houd dan je VO2-max in de gaten. Je VO2-max wordt over het algemeen gezien als dé maat voor het bepalen van je fitheid. Hoe hoger deze waarde, hoe fitter je bent.

Ook kun je jouw statistieken gebruik om inzicht te creëren in je herstelstatus. Door je horloge ‘s nachts te dragen, krijg je inzicht in je slaappatroon. Een goede slaap, zorgt dat je beter herstelt. Door je trainingen aan te passen als je niet voldoende uitgerust bent, voorkom je dat je geblesseerd of overtraind raakt.

Ben je geblesseerd of overtraind? Dan is het slim om terug te kijken in je trainingslogboek. Hoe zorgvuldig was je opbouw? Heb je het tempo of de afstand van je trainingen ineens verhoogt? Loop je veel meer hoogtemeters dan je gewend bent? Als je langere tijd je gegevens opslaat in een logboek, kun je deze erbij pakken zodra het nodig is. Je trainingsomvang en intensiteit kunnen namelijk belangrijke indicatoren zijn bij een blessure.

Conditie verbeteren Sneller worden Hardloophorloge Beginnen met hardlopen Apps