Zo werkt hardlopen op vermogen

Dinsdag, 22 augustus 2023
Zo werkt hardlopen op vermogen

Wil je meer inzicht in jouw trainingszones? Dan biedt een vermogensmeter uitkomst! In dit artikel lees je hoe je een vermogensmeter kunt inzetten om jouw training te optimaliseren.

Bij wielrenners is een vermogensmeter al langere tijd een geliefde tool om de inspanning van een training of wedstrijd te meten. Ook steeds meer hardlopers ontdekken de voordelen van een vermogensmeter. Het geeft namelijk een beter beeld van je werkelijke inspanning dan alleen het bijhouden van je tempo of hartslag.

Zo gebruik je een vermogensmeter

De Stryd vermogensmeter ziet eruit als een hartslagmeter. Je draagt het apparaat op je schoen of bevestigt hem aan je hartslagband of rand van je hardloopbroek. De vermogensmeter koppel je met je sporthorloge, zodat je de informatie in realtime kunt aflezen.

Via de Stryd-app stel je jouw gewicht in. Dat is belangrijk, want dit is een van de variabelen die wordt meegenomen bij het berekenen van je vermogen. De vermogensmeter bevat drie accelerometers, waarmee de versnelling van je lichaam wordt gemeten in drie richtingen: horizontaal, verticaal en zijwaarts. Je vermogen wordt vervolgens berekent door een formule die je gewicht, versnelling en snelheid meeneemt en uitgedrukt in Watt.

Hoe weet je welk op vermogen je moet lopen?

Om je trainingszones te bepalen, zijn je aerobe en anaerobe drempelwaarden van belang. Je kunt die op verschillende manieren vinden of inschatten. Wil je het precies weten, dan kun je een inspanningstest doen, bij voorkeur op een loopband met ademgas-analyse.

Voordelen van een vermogensmeter

Waar het met een hartslagmeter soms even duurt voordat je hartslag verhoogt en binnen de beoogde trainingszone valt, kun je met een vermogensmeter direct zien welke inspanning je levert. Zo heb je vanaf het begin van je training of wedstrijd inzicht in de inspanning die je levert en voorkom je dat je te hard van stapel loopt.

Een ander voordeel is dat een vermogensmeter de omstandigheden waarin je hardloopt in overweging neemt. Loop je tegen de wind in of juist met wind mee? Heuvelop of heuvelaf? In de kou of in de hitte? Een Stryd vermogensmeter heeft sensoren waarmee de wind, temperatuur en luchtvochtigheid wordt gemeten en neemt deze mee in de berekening van het vermogen waar je op loopt. Zo zorgt een vermogensmeter voor een betere afspiegeling van de inspanning die je levert dan wanneer je bijvoorbeeld jouw gemiddelde snelheid bijhoudt. Met een vermogensmeter heb je inzicht in de inspanning die het je daadwerkelijk kost. Daardoor kun je jouw tempo aanpassen aan de omstandigheden en train je altijd op het juiste niveau.

Conditie verbeteren Sneller worden