Veilig en verantwoord hardlopen in het donker

In samenwerking met RunningDirect
Maandag, 24 oktober 2022
Veilig en verantwoord hardlopen in het donker

Train jij, net als veel hardlopers, meestal ‘s avonds op doordeweekse dagen? Dan heb je het al gemerkt: het wordt steeds vroeger donker. En aanstaande zondag start ook nog eens de wintertijd, vanaf dan loop je jouw hardlooprondje zeker in het donker. Natuurlijk houdt de herfst en winter je niet binnen. Je zorgt er gewoon voor dat je veilig kunt blijven hardlopen in het donker. Maar hoe doe je dat: zorgeloos lopen in het donker?

Uit een aantal polls op onze Instagram is gebleken dat ruim 85% van onze volgers weleens in het donker hardloopt. Reden genoeg om deze week in te gaan op hoe je dat veilig doet, want niet alleen lopen onze volgers vaak in het donker, ook voelt 75% zich meer dan eens onveilig. Een groot deel van de lopers past zijn of haar hardlooptraining hier al op aan: 44% loopt samen óf met extra verlichting, 28% van de vrouwelijke lopers geeft aan de trainingstijd aan te passen en een rondje overdag te lopen, 29% van de vrouwen loopt helemaal niet in het donker.

Atletiekunie en RunningDirect: ‘alle hardlopers veilig en verantwoord laten lopen in het donker’

Samen met RunningDirect streven we ernaar om alle hardlopers veilig en verantwoord te laten hardlopen, ook straks in de donkere wintermaanden. In een serie van drie artikelen gaan we daar dieper op in en geven we je handige en makkelijke tips over routes, kleding en de voordelen van het lopen in een groep. Het doel? Jou zorgeloos laten lopen in het donker.

30% van de lopers loopt onbezorgd in het donker

Toch zijn veel hardlopers zich nog niet bewust van hun kwetsbaarheid wanneer ze in het donker hardlopen. Zo gaat 30% van de hardlopers ‘gewoon’ op pad zonder zich onveilig te voelen of eraan te denken dat je slecht zichtbaar bent voor anderen in het verkeer. Sommigen zien juist ook de voordelen in van lopen in het donker: zo heb je de voetpaden vaak helemaal voor jou alleen, het is heerlijk rustig waardoor jij lekker kunt doorlopen. Overdag krijg je al genoeg prikkels binnen, dus als je ’s morgens vroeg of ’s avonds gaat lopen, is het pure ontspanning.

Verantwoord Hardlopen
Logo RunningDirect
In samenwerking met

RunningDirect

RunningDirect is de expert op het gebied van jouw hardloop gear en de grootste hardloopshop van de Benelux. Met een webshop specifiek voor hardlopers met een breed assortiment en veel kennis en expertise ben je altijd aan het goede adres bij RunningDirect!