Alles over: veilig hardlopen in het donker

In samenwerking met RunningDirect
Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 27 oktober 2022
Alles over: veilig hardlopen in het donker

Train jij, net als veel hardlopers, meestal ‘s avonds op doordeweekse dagen? Dan heb je het al gemerkt: het wordt steeds vroeger donker. En aanstaande zondag start ook nog eens de wintertijd, vanaf dan loop je jouw avondrondje zeker in het donker. Natuurlijk houdt de herfst en winter je niet binnen. Je zorgt er gewoon voor dat je veilig kunt blijven hardlopen in het donker. Maar hoe doe je dat: zorgeloos lopen in het donker?

Deel 2: zichtbaar door kleding & gear

Deze week lees je hier in een serie van drie over: veilige hardlooproutes, gezien worden door handige gear en kleding en je krijgt tips van een trainer en vrouwelijke hardlopers. Het doel van deze serie is helder: jou zorgeloos laten lopen in het donker. Vandaag: zichtbaar door kleding & gear.

Licht in de duisternis

Onverlicht en dus onzichtbaar hardlopen is niet meer van deze tijd. Dus dát je als hardloper voor verlichting kiest, staat vast. Maar hoe je dat doet, is aan jou. Er zijn voor elke prijsklasse goede oplossingen. Zo kun je kiezen voor lichtvesten, speciale lichtgevende arm- en hoofdbanden of lichtclips die je aan je kleding bevestigt. Hoe mooi is het dat een klein prijsje al zo bijdraagt aan jouw veiligheid?

‘Zorg dat je gezien wordt met handige accessoires en reflecterende kleding’

Ga voor geïntegreerde verlichting

Dit is hét moment waarbij je mag opvallen. Sterker nog: je moet opvallen. En dat kan stijlvol, makkelijk en comfortbel. Aangezien je toch minstens een broek, top en schoenen draagt, waarom kies je dan niet voor geïntegreerde verlichting? De batterijen gaan nooit leeg, en het zit nog eens comfortabel ook. Kijk bijvoorbeeld eens naar de ASICS Lite-Show collectie. De kleding in deze collectie is omlijnd met kleurrijke reflecterende panelen, die onzichtbaar zijn tot er licht op valt. En zelfs de schoenen in de Lite-Show collectie hebben reflecterende details. Hierdoor ben je op ieder moment van de dag 360° zichtbaar. De technologie die bijvoorbeeld in de tight is verwerkt heet FIREFLY™-technologie, deze vergroot je zichtbaarheid in de schemering en het donker.

‘Ik loop vaak alleen en in het donker. Ik pas mijn route en training aan maar dan ben je er nog niet. Goede verlichting is essentieel. Ik loop echt met koplampen, een soort lichtgordel die je op je bovenlichaam draagt. Mij kunnen ze echt niet missen.’ (Margriet de Beus, Oisterwijk)

Kies voor comfort en veiligheid

Hul jij jezelf op een gure herfst- en winterdag graag in een winddicht jack met alle bewegingsvrijheid? Kijk dan eens naar dit Lite-Show jack. De kenmerken en technieken van dit jack rekenen af met donkere dagen, nattigheid en kou. Wordt het echt fris? Dan kruip je er heerlijk warm in weg. En wordt het donker? Dan ben je door de FIREFLY™-technologie goed zichtbaar. Je belangrijke spullen berg je veilig op in de zakken aan de voorkant van het hardloopjack. Is een jack jou (nog) te warm? Dan past een LiteShow longsleeve misschien beter bij je. Deze shirts zijn gemaakt van goed ademende stoffen. En de Japanse tekens op de mouw zijn reflecterend.

‘Laat je niet tegenhouden door het donker. Ren vol zelfvertrouwen.’

Wanneer is verlichting nodig? Als je in de schemer of in het donker op pad gaat en...:

  • op onverlichte wegen of plekken loopt
  • op wegen of fietspaden met veel ander verkeer loopt
  • alleen gaat hardlopen
  • met een groep gaat hardlopen
  • kort gaat hardlopen
  • lang gaat hardlopen
  • een beginnende loper bent
  • een ervaren loper bent
  • op een rustig tempo loopt
  • op een hoog tempo loopt

Kortom: zorg dat je altijd zichtbaar verlicht bent in het donker.

Extra tip: bewaar je favoriete loopmuziek voor overdag, zodat je medeweggebruikers hoort. Kun jij echt niet zonder muziek: zet je muziek dan zacht of draag maar een oortje.

Blijf zorgeloos lopen in het donker!

Verantwoord Hardlopen
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo RunningDirect
In samenwerking met

RunningDirect

RunningDirect is de expert op het gebied van jouw hardloop gear en de grootste hardloopshop van de Benelux. Met een webshop specifiek voor hardlopers met een breed assortiment en veel kennis en expertise ben je altijd aan het goede adres bij RunningDirect!