Alles over: veilig hardlopen in het donker

Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 25 oktober 2022
Alles over: veilig hardlopen in het donker

Train jij, net als veel hardlopers, meestal ‘s avonds op doordeweekse dagen? Dan heb je het al gemerkt: het wordt steeds vroeger donker. En aanstaande zondag start ook nog eens de wintertijd, vanaf dan loop je jouw avondrondje zeker in het donker. Natuurlijk houdt de herfst en winter je niet binnen. Je zorgt er gewoon voor dat je veilig kunt blijven hardlopen in het donker. Maar hoe doe je dat: zorgeloos lopen in het donker?

Deel 1: veilige hardlooproutes

Deze week lees je hier in een serie van drie over: veilige hardlooproutes, gezien worden door handige gear en kleding en je krijgt tips van een trainer en vrouwelijke hardlopers. Het doel van deze serie is helder: jou zorgeloos laten lopen in het donker. We trappen af met de veilige hardlooproutes.

1. Pas je route aan

Ga je in het donker alleen op pad? Zorg er dan voor dat je extra goed zichtbaar bent. Maar dan nog is het verstandig om na de schemering geen afgelegen tracks uit te kiezen. Bewaar de verlaten bospaadjes en polders voor overdag en zoek voor de avonden een goed verlichte of minstens drukke route uit. Zoals een levendig stadspark, dan ben je toch nog in het frisse groen. Of loop in en rond het centrum of een drukke woonwijk.

Veilige routes, tips op een rij:

  • kies een verlichte weg
  • kies een bekende weg
  • gebruik voet- en fietspaden
  • loop aan de juiste kant van de weg
  • meld thuis welke route je gaat lopen

‘Ik loop regelmatig in het donker en alleen. Als huisarts maak ik lange dagen, het weekend is voor mijn gezin maar als fanatiek triatleet wil ik wel blijven trainen. Het liefst kies ik voor off-road paden. Maar nu het vroeger donker is, loop ik zoveel mogelijk langs wegen verlicht door lantaarnpalen. M’n training pas ik ook aan, ik doe bijvoorbeeld een “lantaarnpaal-interval”: 10 palen voluit en dan weer 5 rustiger.’ (Margriet de Beus, Oisterwijk)

2. Plan je training

Loop je graag alleen, maar voelt hardlopen in het donker ook op verlichte paden onveilig? Of loop je liever in de natuur, in plaats van op drukke en verlichte fietspaden? Plan dan je trainingen overdag in het weekend, in je (lunch)pauze of op je vrije dag. Dan loop je in elk geval in het daglicht. Het is ook dan zeker aan te raden om je telefoon mee te nemen.

3. Gebruik je oren

Ook al ben jij verlicht, je omgeving is dat niet volledig. Dus zorg dat je bijvoorbeeld geen fietser of loper zonder licht mist, gebruik hiervoor je oren. Misschien maak je er zelfs een mindful run van: wat hoor je allemaal om je heen? Of luister naar het ritme van je eigen ademhaling: wat doet een versnelling met je adem? Hoe snel herstelt deze weer? Bewaar je favoriete loopmuziek in elk geval voor overdag.

‘Ik kom in de herfst en winter veel lopers tegen die het niet fijn vinden om alleen in het donker te lopen. Dat resulteert dan tot spontane afspraken om samen te gaan,’ (Jannemieke Termeer van Loopgroep de HeteRUNners van de Loper)

4. Neem je bodyguard(s) mee

Wil je toch per se de donkere rust opzoeken? Vraag dan een hardloopvriend om samen te gaan. Of neem je hond mee, jij weet zelf het beste of je viervoeter voldoende afschrikt en als het nodig is: jou verdedigt. Draag sowieso altijd je telefoon bij je. Er zijn ook alarm-apps voor op je smartphone. Belagers worden afgeschrikt door lawaai en veel van deze apps zijn voorzien van GPS zodat je locatie bekend is. Een andere optie is een lawaaiapparaat dat je makkelijk activeert. Verdiep je erin en ontdek wat voor jou werkt, het is het waard.

‘Uitstekende motivatie om niet stil te vallen’

5. Loop in goed gezelschap

Misschien zijn de donkere avonden wel dé reden om een proefles bij een atletiekvereniging of hardloopgroep te proberen? Dan loop je zeker veilig en in goed gezelschap. Meteen ook een uitstekende motivatie om niet stil te vallen tijdens de herfst- en wintermaanden.

Extra tip: wees alert voor nachtbrakers. ’s Avonds laat of ’s morgens vroeg kun je mensen tegen komen die door nachtwerk of andere omstandigheden niet alert zijn. Doe bij twijfel een stapje opzij.

Blijf zorgeloos lopen in het donker!

Verantwoord Hardlopen
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.