Hardlopen in het donker? Ga samen!

In samenwerking met RunningDirect
IMG 6912
Rianne Hulshof Dinsdag, 24 oktober 2023
Hardlopen in het donker? Ga samen!

De herfst: een van de mooiste seizoenen om in hard te lopen. Lekker genieten van de verkleurende bomen en het najaarszonnetje, terwijl een koel briesje voorkomt dat je tijdens het lopen oververhit raakt. Een leukere besteding van je dag kun je bijna niet bedenken, toch? Alleen wordt het in de herfst steeds eerder donker en is lopen bij daglicht er, voor de meeste werkende mensen, al snel niet meer bij.

En eerlijk is eerlijk, na een werkdag je hardloopschoenen aantrekken om je trainingsrondje in het donker af te werken, is nu eenmaal een stuk minder aantrekkelijk. Helemaal als het weer ook nog eens niet meewerkt, klinkt lekker warm wegkruipen op de bank om een serie te bingen een stuk beter. Voor een avondje is dat niet zo erg, maar voor je het weet staan je hardloopschoenen een beetje sip te wachten op het weekend of het voorjaar, en holt je conditie langzaam maar zeker achteruit. Toch zonde als je dat in de lente weer helemaal op moet bouwen. Maar hoe blijf je ook als je aangewezen bent op donkere trainingsrondjes gemotiveerd om toch door te trainen?

Onprettig gevoel

Even zonder gekheid, een van de belangrijkste redenen voor veel lopers om het donker te mijden is het onprettige en/of onveilige gevoel dat ze daarbij voelen. Slechts 30% van alle lopers loopt totaal zorgeloos de nacht in, en dat betekent dat een groot deel van ons hardlopers zich op zijn minst ‘niet zo prettig’ voelt als de zon onder is.

Loop samen

Voorop gesteld, het is niet erg om je oncomfortabel te voelen als je in je eentje in het donker gaat lopen. En het is juist des te meer reden om gezellig samen te gaan! Sluit je aan bij een loopgroep of spreek met je loopmaatje een aantal vaste tijdstippen in de week af om te gaan hardlopen. Dat geeft meteen een stok achter de deur om de hele winter door te blijven trainen. Loop duurloopjes ook echt rustig, zodat je – als je dat leuk vindt – nog een beetje gezellig met elkaar kunt kletsen. Je zult zien dat je in no-time weer thuis bent en dat het donker helemaal niet zo vervelend was als je dacht.

Wat als je op verschillende tempo’s loopt?

Vooral als je samen gaat lopen, omdat je je in je eentje niet zo fijn voelt in het donker, is het natuurlijk wel zo prettig dat jij en je loopmaatje ook daadwerkelijk bij elkaar blijven. Omdat bijna niemand van nature exact hetzelfde tempo loopt als de ander zal een van de twee, of beide, zich dus een beetje aan het tempo van de ander aan moeten passen. Staat er een rustige duurloop op het programma? Houd dan een tempo aan dat voor jullie allebei ook echt rustig voelt.

Dat kan betekenen dat de snellere loper van de twee onder zijn of haar normale tempo loopt, maar dat is niet erg. Liever ligt je snelheid tijdens een rustige duurloop te laag dan te hoog. Daarbij kun je heel mooi van dat lagere tempo gebruik maken door eens extra op je techniek te letten. Bekijk om de beurt de techniek van de ander, en geef elkaar waar nodig tips. Heb je ook meteen weer een extra afleiding van het donker.

Tempo- of intervaltraining

Het tempo aanpassen aan je loopmaatje wordt tijdens een tempo- of intervaltraining – tenzij je écht precies hetzelfde tempo loopt – een stuk lastiger. Helemaal als je op percentages ten opzichte van je omslagpunt of op hartslag loopt. Toch kun je ook dit type training best wel samen uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld een tempo afspreken voor een bepaalde afstand: tijdens een intervaltraining loop je dan bijvoorbeeld een aantal keer 200 meter in 38 seconden. Of bij een tempotraining loop je na de warming up een paar tempoblokken van 10 minuten op een snelheid van 4:20 minuten per kilometer.

Vinden jullie het allebei prettiger om intervallen of tempo’s zelf te lopen? Spreek dan een vast rondje af waarop je dit deel van de training afwerkt, en loop in tegengestelde richting van elkaar. Zo kom je elkaar tijdens de rondjes in elk geval twee keer tegen en kunnen jullie meteen bij elkaar checken of alles nog oké is. Als jullie allebei goede verlichting of goed zichtbare kleding aan hebben, zie je elkaar van een afstandje ook alweer aankomen, dus écht alleen loop je nooit. Probeer – als het schema dat toelaat – tijdens de pauzes tussen de intervallen weer bij elkaar te zijn. Wel zo gezellig.

Tien minuten regel

Zie je er, ook als je samen met iemand gaat lopen, nog steeds tegenop om het donker in te rennen? Probeer dan in elk geval tien minuten te gaan lopen in een omgeving die je goed kent. Gaat het na die tien minuten nog steeds niet? Dan was vandaag niet voor jou en ga je gewoon naar huis. Je hebt dan in elk geval wel tien minuten hardlopen in the pocket! Maar wedden dat je na die tien minuten toch wel lekker in de flow zit en je training afwerkt? Heb je jezelf toch maar weer mooi overwonnen! En daar mag je jezelf na je training best wel een schouderklopje voor geven.

Denk hier nog even aan voor je gaat lopen

Ook al ga je met zijn tweeën (of meerdere mensen) en blijf je bij elkaar lopen, zorg dat jullie allemaal goed zichtbaar zijn voor het andere verkeer. Draag bijvoorbeeld een extra reflecterend hesje, lichtgevende armbanden of een hoofdlamp. Die laatste is trouwens ook voor jezelf handig, want dan kun je op minder verlichte of onverlichte wegen ook zien waar je loopt.

Daarover gesproken, hoe fijn het ook is om in het bos te lopen en hoe goed je zicht met een hoofdlamp ook is, blijf na zonsondergang uit het bos. Niet eens per se omdat het dan ‘ineens’ gevaarlijk is, maar omdat veel bossen ’s nachts rustgebied voor wild en dus niet toegankelijk zijn. Respecteer dat. Je zou het zelf ook niet leuk vinden als er steeds mensen door jouw slaapkamer lopen. Wil je het bos toch eens in het donker meemaken? Doe dan mee aan een speciaal georganiseerde Night Trail. Al die lampjes van andere lopers en de bewoning in de verte om je heen, en het mysterie van een donker bos hebben echt iets magisch.

Met de reflecterende ASICS Lite-show collectie blijf je zichtbaar in het donker. Shop de kleding en schoenen nu bij RunningDirect.nl.

Rianne Hulshof
Geschreven door

Rianne Hulshof

Rianne had vroeger stiekem een hekel aan hardlopen, maar begon een paar jaar geleden met trailrunnen en is sindsdien verkocht. Na verschillende trailruns in binnen- en buitenland volgden schoorvoetend de wegwedstrijden en sinds kort heeft ze zelfs training bij een atletiekvereniging. Haar hart blijft bij het trailrunnen liggen, maar voor een 1500m op de baan of een snelle wegwedstrijd is ze ook altijd te porren. Zolang ze maar kan hardlopen, is het al snel goed.

Logo RunningDirect
In samenwerking met

RunningDirect

RunningDirect is de expert op het gebied van jouw hardloop gear en de grootste hardloopshop van de Benelux. Met een webshop specifiek voor hardlopers met een breed assortiment en veel kennis en expertise ben je altijd aan het goede adres bij RunningDirect!