Zo bereid je je voor op de vernieuwde marathon van Utrecht

In samenwerking met Golazo

De marathon van Utrecht is misschien niet zo bekend als grote broers Rotterdam, Amsterdam en Eindhoven, maar daar komt verandering in. Het evenement wint gestaag terrein in populariteit. Helemaal nu alle routes voor 2025 een geheel nieuw parcours krijgen. Zo sta je in mei goed voorbereid aan de start.

Dit maakt de marathon van Utrecht uniek

Denk je aan Utrecht, dan zijn de grachten, de Domtoren en het gezellige centrum waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt. Maar daarnaast is de Domstad meerdere parken en een universiteitscampus rijk, waardoor de plaats een heel gevarieerd karakter krijgt. En die variatie zie je terug in het vernieuwde parcours van de marathon van Utrecht.

Nieuw parcours voor alle afstanden

De start en finish van alle afstanden die binnen de marathon van Utrecht georganiseerd worden bevinden zich traditiegetrouw op het Utrecht Science Park. En dat is voor de edities vanaf 2025 ook de enige overeenkomst met de voorgaande edities. Vooral de route van de marathon krijgt een ingrijpende aanpassing, want waar je tot en met 2024 nog twee keer het parcours van de halve marathon liep, word je vanaf 2025 getrakteerd op één unieke ronde langs alle highlights van Utrecht. Maar de route beperkt zich niet alleen tot de Domstad zelf. Ook de diverse parken en de natuur rondom de stad worden aangedaan.

Enthousiasme en gezelligheid

In een stad als Utrecht kan het tijdens een evenement eigenlijk niet ontbreken aan sfeer, helemaal met een route waar het gezellige centrum van de stad een belangrijk onderdeel van uitmaakt. De organisatie heeft hier bewust voor gekozen om de marathon ook voor toeschouwers aantrekkelijker te maken. Daar profiteer jij als loper weer van, want wie wil er nou niet een extra boost krijgen van al die aanmoedigingen van de zijlijn?

Helemaal klaar voor de marathon van Utrecht

Qua training is de datum van de marathon van Utrecht eigenlijk perfect. Volg je een van onze schema’s dan start je begin februari met je voorbereiding en loop je het mooie weer eigenlijk tegemoet. Dus zet je goede voornemens van januari nog even iets langer door, zodat je al een goede basis hebt van waaruit je met je trainingsschema kunt beginnen.

Verantwoord trainen met een hardloopschema

De marathon is voor veel hardlopers een magische afstand die ze in elk geval eens in hun leven gelopen willen hebben. Het is tegelijkertijd ook een behoorlijke uitdaging die het nodige van je lichaam vraagt. Een goede basis en een verantwoorde trainingsopbouw zijn daarom in de voorbereiding op een marathon erg belangrijk. Zorg ervoor dat je voor je begint met trainen voor deze afstand comfortabel een halve marathon uit kunt lopen.

Wordt de marathon van Utrecht jouw eerste marathon en wil je onderweg ook echt kunnen genieten van de stad en haar enthousiaste toeschouwers? Met ons Rustig opbouwen naar de marathon-schema stomen we je daar in twaalf weken klaar voor. Tijdens dit schema train je drie keer in de week. Naarmate het schema vordert, zullen je trainingen steeds langer worden, dus probeer daar in je planning vast rekening mee te houden.

Heb je al meer ervaring met langere afstanden of zelfs al met de marathon en vind je het geen probleem om vier keer in de week te trainen? Kies dan voor ons Op naar de marathon! schema. Net als het andere schema werk je hierbij in twaalf weken toe naar de grote dag, maar dan dus met een training in de week extra.

Hoe werkt trainen met een hardloopschema eigenlijk?

Om zeker te weten dat je zowel mentaal als fysiek klaar bent voor een uitdaging als een hele marathon, en om daar op de juiste manier naartoe te werken, is het aan te raden om te trainen met een hardloopschema. Zo’n schema biedt je structuur in het uitbouwen van je loopvolume en helpt je om langzaam te wennen aan het lopen van een langere afstand.

Een hardloopschema kan beperkend aanvoelen, maar is meer bedoeld als een leidraad en geeft je nog genoeg vrijheid om met je trainingen te schuiven. Komt een lange duurloop je op een bepaalde dag gewoon echt niet uit, omdat je dagelijks leven simpelweg even in de weg zit, dan kun je die training rustig een dag verschuiven of wisselen met een andere kortere training uit dezelfde week. Probeer qua belasting echter wel af te wisselen: een lange en een korte duurloop kunnen bijvoorbeeld prima op opeenvolgende dagen, maar tussen twee zware tempotrainingen kun je beter een rustdag of een rustige duurtraining plannen.

Wil je meer weten over hardloopschema’s? Lees dan het artikel Alles over hardloopschema’s. Het belangrijkste is eigenlijk: luister naar je lichaam, een schema is niet heilig.

Vergeet je schoenen niet

Het klinkt super flauw, en waarschijnlijk zijn je hardloopschoenen het eerste dat je klaarzet op het moment dat de grote dag daar is, maar vergeet aan het begin van je voorbereiding voor de marathon van Utrecht ook niet om aandacht aan je schoenen te besteden. En daarmee bedoelen we eigenlijk, wees eens kritisch: kunnen je schoenen die kilometers de komende twaalf weken nog wel aan? Hoe zit het met de slijtzool, het bovenwerk en – misschien nog wel het belangrijkste – de demping van je schoenen?

Daarnaast is het goed om eens te checken of je schoenen eigenlijk wel geschikt zijn voor het lopen van lange afstanden. Bieden ze bijvoorbeeld voldoende ondersteuning? Door je schoenen tijdig te vervangen en de juiste schoenen voor jouw doel te kiezen, voorkom je dat je in de aanloop naar de marathon van Utrecht een vervelende blessure oploopt. Twijfel je over de staat en geschiktheid van je huidige schoenen? In dit artikel vertellen we je alles over hardloopschoenen en helpen we je op weg bij de keuze voor een geschikte schoen. Natuurlijk is het ook altijd verstandig advies in te winnen bij een hardloopspeciaalzaak. Neem daarvoor je oude schoenen mee. Het slijtagepatroon op de zool van je huidige schoenen zegt veel over het type loper dat je bent, en daar kan het personeel van zo’n zaak hun advies op afstemmen.

Zorg er overigens wel voor dat je je nieuwe schoenen op de dag van de marathon van Utrecht goed hebt ingelopen. Niet of slecht ingelopen schoenen kunnen je marathon namelijk flink verpesten, hoe goed je ook getraind bent.

Ga op parcoursverkenning!

Utrecht ligt lekker centraal én is zeker geen straf om eens te bezoeken, dus als je in de gelegenheid bent is het absoluut aan te raden om stukjes van het parcours mee te nemen in een duurtraining. Helemaal nu het nieuwe parcours ook de stukken natuur rond de stad meepakt, is er genoeg mogelijkheid om daar een leuke training van te maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling om het hele parcours in aanloop naar de marathon van Utrecht in een keer te lopen, maar door een aantal strategische punten uit te kiezen kun je door zulke trainingen wel alvast een goed beeld vormen van hoe het op de dag zelf zou zijn. Loop dus zeker stukjes in het parcours waarop je denkt dat je het zwaar gaat krijgen alvast een keer in je training. Dat maakt het tijdens het evenement niet minder zwaar, maar omdat je dat stuk al eens gelopen hebt, weet je zeker dat je het kunt én je weet ongeveer hoe ver je nog moet.

Natuurlijk kun je het parcours ook virtueel verkennen. Omdat de parcoursen van de marathon van Utrecht vernieuwd zijn, zul je het daarvoor vooral met de parcourskaart op de website moeten doen. Deze zal te zijner tijd hier te vinden zijn. Hiermee krijg je zeker ook een goed beeld van de belangrijke punten op de route, en kun je alvast zien waar de verschillende verzorgingsposten onderweg zich bevinden, zodat je daar je voedingsplan op kunt afstemmen.

Maak een plan voor het verloop van je marathon

Je hebt weken getraind, staat vol zenuwen en energie in het startvak, het startschot gaat en hoe zeer je je ook hebt voorgenomen niet te hard te starten, je hebt je toch laten meesleuren door de hype van het moment en bent te hard van start gegaan. Grote kans dat het dan best veel moeite kost om je ritme terug te vinden, of dat je opgebrand bent voor je goed en wel bij het 30 kilometerpunt aankomt. Om dat te voorkomen kun je een loopplan maken.

Door de marathon in zo’n plan op te knippen in blokjes van één, drie, vijf of tien kilometer (afhankelijk van je voorkeur), waarbij je de gewenste doorkomsttijden per aantal kilometer voor jezelf noteert (op je arm of op een papiertje) of instelt in je horloge, kun je de afstand zo indelen dat je aan het eind genoeg energie overhoudt. Het is daarbij wel van belang dat je realistisch bent met het opstellen van je doorkomsttijden. Vooral in het eerste deel van de marathon zet je die liever te ruim dan te strak. Gaat het toch makkelijk en loop je in het begin iets harder, dan geeft dat vertrouwen voor de rest van de marathon. Probeer je echter wel zoveel mogelijk aan je plan te houden. Te ver onder je opgestelde tijden zitten kan je uiteindelijk namelijk ook weer opbreken.

Denk ook na over je voedingsstrategie

Die verzorgingsposten tijdens de marathon staan er niet voor niets. Op zo’n afstand ontkom je er namelijk niet aan om onderweg wat extra energie tot je te nemen. Om te voorkomen dat je onderweg een hongerklop krijgt, kun je daar beter mee beginnen voor je een hongergevoel krijgt. Om er zeker van te zijn dat je op het juiste moment iets eet of drinkt, is het handig om een voedingsstrategie te maken.

Klinkt zo’n strategie een beetje als het loopplan dat we hiervoor beschreven? Dat kan kloppen, want daar zou je het wel een beetje mee kunnen vergelijken. Het is zelfs handig om beide plannen op elkaar af te stemmen, zodat je je voeding tot je neemt op het moment dat je tempo net iets lager ligt. Als je niet gewend bent om tijdens het lopen te eten, is het verstandig om tijdens je langere trainingen vast met zowel het loopplan als de voedingsstrategie te testen, zodat je weet hoe je lichaam op beide reageert. Daarbij is het ook handig om (sport)voeding te kiezen, waarvan je weet dat het goed valt. Dat voorkomt vervelende verrassingen op de dag zelf.

Het aantal verzorgingsposten en de plekken waarop deze gepositioneerd zijn, worden vaak aangegeven op de parcourskaart. Dat is voor de marathon van Utrecht ook het geval, dus mocht je daar gebruik van willen maken dan is het verstandig deze erbij te pakken op het moment dat je met je voedingsstrategie aan de slag gaat. Veelal wordt er ook op de website vermeld welk type (isotone) sportdrank en welke voeding er op die posten beschikbaar is. Verschilt dat van je eigen drinken en voeding, dan is het slim om ook daarmee te testen tijdens je voorbereiding.

Wordt de marathon van Utrecht of een van de andere afstanden van die dag je eerste hardloopevenement, of ben je op zoek naar meer tips voor je voorbereiding? In het artikel Do’s en dont’s voor je eerste hardloopevenement hebben we alle dingen die je beter niet of juist wel kunt doen in voorbereiding op je eerste hardloopevenement op een rij gezet. Nu hoef je alleen nog te trainen én er een fantastische dag van te maken in mei!

Logo Golazo
In samenwerking met

Golazo

Golazo is evenementorganisator van verschillende sportevenementen, met een prachtige mix van top- en breedtesport voor jong en oud. Ze zijn bekend van populaire en toonaangevende evenementen als de NN Marathon Rotterdam, 4 Mijl van Groningen, Marathon Eindhoven en de Singelloop Utrecht.

Mogen we even je aandacht?

Wij laten je graag een website zien afgestemd op jouw voorkeuren. Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gebruikerservaring en opbouw van klantprofielen voor het tonen van relevante advertenties op de website, externe websites en via sociale media. Meer informatie over het cookiegebruik op onze website vind je in ons cookiestatement. Afhankelijk van je voorkeuren kun je het gewenste machtigingsniveau selecteren bij ‘beheer cookies’.

Cookie instellingen

Wij laten je graag een goede website zien, afgestemd op jouw voorkeuren. Wil je dit ook? Zet dan de onderstaande onderdelen op 'Aan'. Hiermee geef je ons toestemming om je door middel van het gebruik van cookies en andere technieken een persoonlijke ervaring te bieden.

Analytische cookies

Deze cookies gebruiken we om onze website te verbeteren. We kunnen hiermee zien hoe je onze website gebruikt en waar we deze kunnen verbeteren. Deze data wordt anoniem opgeslagen en is niet te herleiden naar jou als persoon.

Relevantie

Wanneer je deze cookies "Aan" zet, kunnen we je een gepersonaliseerde ervaring bieden op de website en eventueel in onze nieuwsbrieven.

Social Media en externe embeds

Deze cookies gebruiken we om social media of andere embeds uit externe bronnen in te laden. De social media embeds kunnen hierdoor mogelijk zien dat jij onze website bezoekt en dit gebruiken voor het opbouwen van je profiel. In ruil daarvoor krijg je embeds te zien van onze eigen social media uitingen of interessante gerelateerde berichten van andere social media accounts.

Trackingpixels

Met deze permissie kunnen we trackingpixels plaatsen. Deze pixels gebruiken we om je gedrag op onze website te volgen en hiermee onze website en advertenties te optimaliseren.

Je hebt nog niet op alle vragen antwoord gegeven. Geef hierboven jouw voorkeur aan.