Do’s en dont’s voor je eerste hardloopevenement

IMG 6912
Rianne Hulshof Maandag, 25 maart 2024
Do’s en dont’s voor je eerste hardloopevenement

De voorpret begint eigenlijk al bij de inschrijving. Die lichte kriebel in je onderbuik, het eerste stroompje adrenaline dat door je lichaam schiet. Hoeveel voorbereidingstijd is er nog? Tijd genoeg? Of misschien was het een last minute beslissing. Hoe dan ook, je eerste hardloopevenement komt eraan. Spannend! Nog een paar goede trainingen en dan ben je er klaar voor. Maar hoe zorg je er dan op de dag zelf voor dat alles loopt zoals jij wilt? We zetten een paar tips voor je op een rij.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt super logisch, maar op de dag van het evenement heb je vaak al genoeg aan je eigen zenuwen. Zorg er daarom voor dat je een paar dagen van tevoren de informatie van de organisatie vast hebt doorgenomen. Zo weet je op het moment suprême precies waar je alles kunt vinden, hoe laat je aanwezig moet zijn, wat er vanuit de organisatie van je verwacht wordt (een bepaald type schoeisel bijvoorbeeld), en waar je je startnummer kunt ophalen. Daarover gesproken, sommige organisaties sturen je startnummer via de post. Vergeet het dan vooral niet mee te nemen, en vergeet de speldjes niet om het mee vast te maken aan je shirt. Moet je je startnummer ter plekke ophalen? Zorg dan dat je jouw nummer – dat je vaak van tevoren per mail hebt ontvangen – op een logische plek opslaat of leer het uit je hoofd. Dat scheelt een hoop stress ter plekke.

Zet de avond van tevoren vast alles klaar dat je mee wilt nemen naar het evenement. Inclusief de kleding en schoenen die je wilt dragen. Zo kun je vast rustig nadenken over wat je meeneemt en is de kans kleiner dat je iets vergeet. Dat scheelt op de ochtend zelf een boel stress, en kun je je volledig focussen op wat er écht toe doet: je eerste hardloopevenement.

Zorg dat je op tijd bent

Nog zo’n in koppertje, maar zorg dat je op tijd vertrekt en ruim op tijd bij de start bent. Een uur voor de start aanwezig zijn, is meestal ideaal. Er is dan nog voldoende tijd om (eventueel) je startnummer op te halen, je bagage te droppen, je warming-up te doen en dat laatste zenuwenplasje nog te plegen. Houd bij je reistijd rekening met eventuele vertragingen, files en afstand van de parkeerplaats of het station tot het start/finish terrein.

Probeer geen nieuwe dingen tijdens de wedstrijd

Hoe tof die nieuwe schoenen ook zijn, draag ze niet voor het eerst tijdens een hardloopevenement. Dat geldt eigenlijk niet alleen voor je schoeisel, maar ook voor je kleding, accessoires en voeding. Nieuwe kleding en accessoires kunnen op onverwachte plekken gaan schuren en voor een heel onaangename ervaring zorgen. Voeding waaraan je niet gewend bent, kan al helemaal voor problemen zorgen die je niet wilt. Probeer de sportvoeding en het drinken dat je tijdens het evenement wilt gebruiken tijdens een aantal van je trainingen alvast. Zo weet je hoe je lichaam daarop reageert en of het geschikt voor je is om tijdens het evenement te gebruiken.

Loop je schoenen goed in

Dit ligt in het verlengde van het vorige punt, maar je wilt je eerste evenement wellicht ook niet lopen op oude schoenen. Nieuwe(re) schoenen zijn dus zeker geen slecht idee, maar zorg ervoor dat ze goed ingelopen zijn. Dan weet je precies hoe de schoenen zich tijdens je evenement gaan gedragen, en hoe je lichaam daarop reageert. Experimenteer tijdens je training bijvoorbeeld ook eens met verschillende sokken en spanning op je veters. Houd als vuistregel aan dat je nieuwe hardloopschoenen drie tot vier weken inloopt voor je ze tijdens een evenement aantrekt. Wil je daar meer over weten? Lees dan ons artikel over hoe je nieuwe hardloopschoenen inloopt.

Sla je warming-up niet over

Vooral als je een langere afstand gaat lopen, kan het verleidelijk zijn om je warming-up over te slaan. Je loopt jezelf immers toch wel warm en soepel tijdens het evenement zelf. Toch is het – ook bij langere afstanden – goed om toch maar een stukje te gaan inlopen. Enerzijds loop je jezelf natuurlijk alvast een beetje warm en zet je je benen ‘op spanning’. Anderzijds kun je de warming-up beschouwen als een moment waarin je jezelf even goed kunt focussen op het evenement dat je daarna gaat lopen.

Verken het parcours

Ook als je niet voor een podiumplek gaat, is het slim om van tevoren het parcours te bestuderen, of er tijdens de warming-up alvast een stukje van te lopen. Zo weet je een beetje wat je kunt verwachten. Vooral als je het laatste deel van het parcours al eens hebt gelopen, heb je in die laatste – wellicht zware – kilometers een aantal herkenningspunten waaraan je kunt zien hoe ver je nog moet.

Vertrouw op je voorbereiding

Nou, daar sta je dan. Na al je voorbereiding, warming-up, parcoursverkenning, ben je een van de vele deelnemers in het startvak. Terwijl je om je heen kijkt naar de lopers om je heen – de een gespannen, de ander nog wat rekkend – komen de twijfels: heb ik wel genoeg getraind? Ben ik hier wel klaar voor? Helemaal zeker weten doe je dat pas als je over de finish bent. Maar je bent hier nu, dus is het ook zonde om niet te starten. Vertrouw erop dat alles dat je tot nu toe gedaan hebt, goed genoeg is. En weet je diep van binnen dat dat misschien toch niet helemaal het geval is, dan kun je er nu toch niets meer aan veranderen. Bedenk dan, beter iets ondertraind beginnen aan een evenement dan overtraind. Op wilskracht en een reservetank kom je verder dan op wilskracht alleen.

Ga niet te snel van start

Hoe verleidelijk het ook is om in de snelheid van de rest van de lopers mee te gaan, blijf bij je eigen tempo. Het is zonde om na al je harde werk in het eerste deel van je evenement op te branden. Probeer langzamer te starten dan je gevoel in je ingeeft en gedurende de afstand te versnellen. Op die manier houd je genoeg energie over om in de laatste kilometers alles uit de kast te halen.

Maak een loopplan

Bedenk van tevoren wat je doel voor het hardloopevenement is. Wil je gewoon lekker lopen, en is de finish halen het belangrijkst voor je? Laat je dan vooral niet opjutten door de lopers om je heen, en blijf bij jezelf. Je hebt hier hard voor getraind, ga ervoor! Ga je voor een podiumplek of een PR? Maak dan een plan A, B en C. Plan A is het plan waarin alles loopt zoals gepland. Je loopt van begin af aan op je geplande positie en exact op de splits die je wilde lopen. In de meest ideale situatie maak je precies waar waarvoor je gekomen bent. Alleen loopt het nou eenmaal niet altijd precies volgens plan. Als je dat op tijd kunt corrigeren, is alles gelukkig nog niet verloren. Maak daarvoor een Plan B. Ben je bijvoorbeeld toch te hard gestart, en begint je dat op te breken? Neem even iets gas terug, vergeet je horloge even, en versnel weer als je eraan toe bent. Best kans dat die PR dan toch nog haalbaar is, of je er in elk geval heel dichtbij komt. Plan C is voor wanneer alles faalt. Het is even heel bitter als het allemaal niet loopt als de bedoeling was, maar probeer er toch een positieve draai aan te geven. Kies van tevoren een Plan C doel waarmee je nog tevreden zou kunnen zijn. Dat helpt om het evenement in elk geval te finishen. En probeer van de dingen die misgingen te leren voor een volgende keer.

Vergeet niet te genieten

In alle hectiek zou je het bijna vergeten, maar je hebt hier naartoe getraind de afgelopen tijd en dit evenement is de beloning voor je harde werk. Geniet daar ook van! Nog een leuke bijkomstigheid, met een glimlach op je gezicht gaat het hardlopen, ook als je het zwaar hebt, makkelijker.