Alles wat je wilt weten over hardloopschoenen

IMG 6912
Rianne Hulshof Donderdag, 26 september 2024
Alles wat je wilt weten over hardloopschoenen
© Duy vu Dinh

Er wordt vaak gezegd dat schoenen de belangrijkste items in je hardloopuitrusting zijn. Maar hoe weet je welke schoen het beste bij jou past? Hoe lang moet je je schoenen inlopen? Waarom zou je wedstrijdschoenen aanschaffen? En hoe lang gaan je schoenen eigenlijk mee? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over hardloopschoenen.

Hoe kies je de juiste hardloopschoenen?

Zoveel hardlopers, zoveel manieren van lopen – en evenveel typen hardloopschoenen die daarbij passen. De markt heeft hier slim op ingespeeld: elk merk biedt een scala aan verschillende hardloopschoenen om zo een zo breed mogelijke groep lopers te bedienen. En, je raadt het al, dit resulteert in een groot aantal verschillende schoenen, elk met hun eigen specificaties. Aan de ene kant is het prettig dat er zo’n breed aanbod is, want er is altijd wel een schoen die perfect aansluit bij jouw voeten, loopstijl en doelen. Aan de andere kant maakt dit enorme aanbod het niet bepaald makkelijker om het juiste paar te kiezen. Waar begin je?

1) Kies een schoen die bij je manier van lopen past

Belangrijker dan je specifieke hardloopdoel is dat je een hardloopschoen kiest die past bij jouw loopstijl en aansluit bij je persoonlijke voorkeur voor pasvorm en comfort. De ene loper zweert bijvoorbeeld bij schoenen met veel demping en ondersteuning, terwijl de andere juist zo min mogelijk demping wil om optimaal contact met de ondergrond te behouden.

Neem je landing als startpunt

Begin je zoektocht naar geschikte hardloopschoenen bij je manier van landen. Haklanders hebben namelijk baat bij een ander type schoen dan midden- of voorvoetlanders. Heb je nog een paar oude schoenen? Kijk dan waar de meeste slijtage op de zool zit: bij haklanders is dat vooral bij de hak, terwijl bij midden- en voorvoetlanders het middelste of voorste deel van de zool het meest versleten zal zijn. Ga je naar een hardloopwinkel om nieuwe schoenen te kopen? Neem dan je oude paar mee. Deskundige verkopers kunnen aan de slijtage van de zool vaak zien welk type schoen het beste bij jouw loopstijl past.

Ben je op zoek naar je eerste paar hardloopschoenen? Film jezelf dan terwijl je op een paar comfortabele schoenen hardloopt en kijk achteraf (eventueel in slow motion) welk deel van je voet als eerste de grond raakt bij de landing. Raakt je hak eerst de grond, dan ben je een haklander. Raakt je midden- of voorvoet de grond als eerste, dan ben je een midden- of voorvoetlander.

Voor lopers met een haklanding zijn schoenen met extra demping in de hiel geschikter, omdat de schokken van de landing daardoor beter worden opgevangen. Daarnaast helpt een dikkere hielzool om je voet goed af te rollen bij het afzetten. Midden- en voorvoetlanders hebben daarentegen minder baat bij een dikkere zool onder de hiel. Voor hen zijn schoenen met een lagere heel drop (het hoogteverschil tussen de hak en de voorvoet) geschikter.

Hoe ziet jouw pronatiepatroon eruit?

Tijdens het hardlopen krijgen je voeten bij elke landing een flinke schok te verduren. Om deze klappen op te vangen, roteert je voet van nature een beetje. Bij de één is dat meer dan bij de ander en ook de richting waarin je voet kantelt verschilt per persoon. Deze rotatie noemen we pronatie en grofweg zijn er drie patronen te onderscheiden: neutraal, onderpronatie en overpronatie.

Bij een neutraal pronatiepatroon land je op de buitenkant van je hiel en rol je je voet af naar je grote teen. Dit patroon herken je op de zool van je oude schoenen aan slijtage op deze plekken. Kantelt je voet nauwelijks, dan noemen we dat onderpronatie (of supinatie). Bij dit patroon worden de schokken bij de landing minder goed verdeeld, wat te herkennen is aan slijtplekken vooral aan de buitenkant van je zool. In dit geval kun je meer demping over de gehele lengte van je voet gebruiken. Kantelt je voet juist veel meer, dan heb je last van overpronatie. Naast de gebruikelijke slijtplekken zie je vaak extra slijtage aan de binnenkant van de zool. Bij overproneerders zakt de enkel vaak naar binnen bij de landing. Voor dit type loper zijn schoenen met extra ondersteuning en stabiliteit aan te raden.

Let op je gewicht

Het klinkt misschien vreemd, maar je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van hardloopschoenen. Weeg je meer dan 70-80 kilo, dan heb je schoenen nodig met extra stevigheid en betere schokabsorptie. De tussenzool mag vooral niet te zacht zijn, omdat een zachte zool bij het afzetten te veel energie kost en je sneller vermoeid raakt.

2) Wat is je hardloopdoel?

Als je weet wat je loopstijl is, kun je het type schoenen afstemmen op je hardloopdoelen. Ben je een recreatieve loper die voornamelijk loopt voor ontspanning en algehele fitheid en is snelheid voor jou minder belangrijk? Of ben je een beginnende loper? Kies dan voor een eenvoudig, allround model.

Langere afstanden

Ben je klaar om je wekelijkse loopafstand verder uit te bouwen? Of geniet je van lange afstanden? Dan kun je beter kiezen voor schoenen met voldoende demping en ondersteuning. Hierdoor worden je voeten bij de landing als het ware een beetje ontlast, zodat je langer soepel en comfortabel kunt blijven lopen. Let er wel op dat je schoenen stevig zijn, maar ook licht van gewicht blijven. Het is namelijk niet de bedoeling om jezelf onnodig te verzwaren.

Meer snelheid

Houd je ervan om flink snelheid te maken? Of neem je regelmatig intervallen op in je trainingsschema? Dan kun je het beste kiezen voor een lichte en reactieve schoen. De zool van dit type schoen dempt de energie die vrijkomt bij de landing minder, zodat je meer profiteert van de energieteruggave bij je volgende stap. Bovendien biedt dit type schoen een directer contact met de grond, waardoor je meer controle hebt tijdens snelheids- en intervaltrainingen.

Carbon

Wil je een stap verder gaan en heb je serieuze ambities? Dan kom je al snel uit bij hardloopschoenen met een carbonvezelplaat. Deze plaat biedt extra stimulans bij je afzet, als een springveer, waardoor de energieteruggave groter is. Dit vergroot je loopefficiëntie en helpt je om je hardloopprestaties naar een hoger niveau te tillen. Het is dan ook logisch dat deze schoenen vaak in wedstrijden worden gebruikt. Let bij de aanschaf van dit type schoen wel op dat je een model kiest dat bij jouw loopstijl past. Versnel je vooral door grotere passen te nemen? Dan is bijvoorbeeld de ASICS Metaspeed Sky geschikt voor jou. Verhoog je tijdens het versnellen je cadans in combinatie met een grotere paslengte? Dan kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld de ASICS Metaspeed Edge.

Buiten de gebaande paden

Heb je genoeg van verharde wegen en wil je meer trailruns gaan lopen? Afhankelijk van het type trail waarop je loopt (in de bergen is de ondergrond bijvoorbeeld heel anders dan op de Nederlandse bospaden), heb je een schoen nodig met meer grip en stabiliteit. Kies bij harde ondergronden (rots, gravel, steen) vooral een schoen met een zool met een fijner profiel en, afhankelijk van je voorkeur, iets meer demping. Daarnaast is een rockplate (een beschermlaag tussen de tussenzool en de binnenzool) belangrijk, omdat deze voorkomt dat scherpe rotspunten door je schoen in je voet prikken. Schoenen met een fijner profiel en zonder rockplate zijn geschikter voor droge zandgrond, zoals goed belopen bospaden in Nederland. Verwacht je veel modder op de trails waarop je gaat lopen? Kies dan voor een schoen met een grover, agressiever noppenprofiel, waarbij de noppen hoger zijn en je meer grip hebt.

3) Waaraan moet de pasvorm van goede schoenen voldoen?

Het allerbelangrijkste is dat je de juiste maat kiest. Je kunt de maat van je normale schoenen als leidraad gebruiken, maar staar je hier niet blind op. Maten verschillen namelijk per land en per merk, waardoor je gebruikelijke maat ineens te krap of juist te ruim kan zitten. Draag tijdens het passen de sokken die je ook tijdens het hardlopen draagt. Loop je graag met steunzolen? Neem deze dan mee als je gaat passen en vraag of je ze tijdens het passen in de schoenen mag doen. Zo kun je het reguliere gebruik van je schoenen zoveel mogelijk nabootsen en voorkom je verrassingen tijdens je eerste loopje.

Een klein beetje meer graag

Omdat je voeten tijdens het lopen uitzetten, wordt vaak aangeraden om je hardloopschoenen een halve of zelfs een hele maat groter te kopen. Vooral bij veel afdalingen, waarbij je voeten naar voren kunnen schuiven, wil je natuurlijk voorkomen dat je tenen tegen de voorkant van je schoenen aankomen. Hoeveel groter je je hardloopschoenen uiteindelijk wilt kopen, hangt af van je persoonlijke voorkeur, maar als vuistregel kun je aanhouden dat je minstens 4 mm ruimte tussen de toppen van je tenen en de schoenrand overhoudt.

Grijp vast die hiel

Let tijdens het passen ook op de hielkap. Deze moet de hiel namelijk goed fixeren en ondersteunen tijdens de landing en afzetfase. De ideale hoogte verschilt per persoon. Een te lage hielkap kan het gevoel geven dat je gemakkelijk uit je schoenen kunt slippen, waardoor er onvoldoende steun is tijdens het lopen. Een te hoge hielkap daarentegen zorgt voor meer lokale druk op je hiel en verhoogt de kans op achillespeesblessures.

Nog een laatste kritische blik

Ten slotte is het belangrijk om te controleren of je potentiële nieuwe hardloopschoenen geen harde naden of andere vervelende plekken bevatten. Wees tijdens het passen kritisch, want een klein drukplekje kan tijdens het lopen resulteren in vervelende blaren of schuurplekken.

Goedkoop is duurkoop?

Hardloopschoenen zijn er in alle soorten, maten en merken, en daar hoort een verscheidenheid aan prijzen bij. Hoewel we vaak geneigd zijn te geloven dat een duurdere schoen ook een betere schoen is, hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Vooral als het gaat om de levensduur zijn het vaak de dure superschoenen die na minder dan 100 kilometer hun optimale rendement verliezen.

Laat je bij het kopen van een schoen dus niet misleiden door een lagere of hogere prijs, maar bedenk waarvoor je de schoenen gaat gebruiken. Let op de eerdergenoemde punten zoals pasvorm, hielkap en demping, en pas ze vooral goed aan. Voelt de schoen goed aan je voeten en past deze bij het type loper dat je bent en het doel dat je voor ogen hebt? Dan kun je gerust een goedkoper paar aanschaffen.

Hoe veter ik mijn hardloopschoenen op de juiste manier?

Ondanks dat alles aan je schoen helemaal voldoet aan jouw smaak en voorkeuren, kunnen er tijdens het lopen toch kleine irritaties ontstaan. Het kan voelen alsof je tenen te weinig ruimte hebben, je hiel een stukje omhoog schuift, of je middenvoet heen en weer beweegt in je schoen. Deze (en nog een paar andere) kleine, maar vervelende problemen kun je eenvoudig oplossen door je schoenen anders te strikken.

1. Pijn op je wreef

Dit probleem ontstaat door de druk van (te) strak gekruist geregen veters en kun je oplossen door je veters op het middelste deel van je schoen anders te rijgen. Begin met de eerste paar gaatjes zoals gebruikelijk kruisend, maar zodra je bij het midden van je wreef komt, rijg je de veters een paar gaatjes enkel door de zijkant, tot je het pijnlijke deel van je voet voorbij bent. Daar rijg je weer kruisend verder en strik je je veters zoals gebruikelijk.

2. Schurende hiel

Heb je het gevoel dat je hiel te veel speling heeft, maar kunnen je schoenen niet veel strakker zonder dat je de rest van je voet afknelt? Dan biedt de runners knot uitkomst. Maak deze door je veters kruislings te rijgen tot je bij het een-na-laatste gaatje bent. Laat je veters daar niet opnieuw kruisen, maar steek ze beide aan hun eigen kant door het volgende gaatje. Trek de veters niet strak, zodat er aan beide zijden van de schoen twee lusjes ontstaan. Vervolgens haal je de veter door het tegenoverliggende lusje, zodat beide veters elkaar alsnog kruisen. Nu trek je de veters zo strak als je wilt en strik je ze zoals gebruikelijk. Wedden dat je hiel nu nergens meer heen gaat?

3. Schuivende middenvoet

Een schoen die je middenvoet niet goed omsluit, kan vervelend gaan schuren en je het gevoel geven dat je schoenen te weinig steun bieden. Dit kun je op de volgende manier oplossen: rijg je veters tot het midden van je voet kruislings, en haal ze daar door hetzelfde gaatje heen en weer, zodat er aan beide zijden van je schoen een lus ontstaat. Haal nu beide veters door de tegenoverliggende lus en rijg kruislings verder naar het eind. Op deze manier wordt je voet beter ondersteund.

4. Pijnlijke voorvoeten

Waar je wilt dat je voet zo min mogelijk beweegt in je schoen, is een beetje ruimte aan de zijkant van je voorvoet juist prettig. Dit is namelijk het punt waarop je schoen meebuigt met de beweging van je voet. Is daar te weinig ruimte voor, dan gaat je schoen precies op dat punt knellen, en krijg je last van de zijkant van je voorvoet. Gelukkig kun je je voorvoet gemakkelijk iets meer ruimte geven door je veters in het begin enkel door de zijkanten van je schoen te rijgen. Vanaf het midden van je schoen (of voorbij de pijnlijke plek) kun je het kruisend rijgen weer oppakken tot het eind.

5. Knellende tenen

Heb je, ondanks dat je voldoende ruimte voorin je schoen hebt, toch het gevoel dat je tenen afgekneld worden? Rijg dan de veter die begint bij je grote teen diagonaal naar de bovenkant van je schoen. Op die manier wordt de neus van de schoen een beetje opgetild en verlicht je de druk op je tenen. De andere veter rijg je vervolgens afwisselend diagonaal en recht tot het eind, zodat je alle gaatjes aan beide zijden van je schoen meepakt.

Voetpijn is niet oké

Hoewel dit vijf voorbeelden zijn van pijntjes die met een andere vetertechniek op te lossen zijn, geldt dat niet voor elke vorm van voetpijn. Zeker als je vaker last hebt van pijnlijke voeten (vooral als het steeds dezelfde pijntjes zijn), is het raadzaam om in een hardloopwinkel te laten controleren of je schoenen goed bij jouw voeten passen.

Wedstrijdschoenen

Wat je doel tijdens een wedstrijd ook is, je hebt keihard naar dit moment toegewerkt en het is logisch dat je het uiterste uit jezelf wilt halen. Niet zo gek dus dat je het liefst met zo licht mogelijk materiaal aan de start wilt verschijnen. Elke gram die je te veel mee moet zeulen kost namelijk energie en dat is energie die je niet voor het lopen kunt gebruiken.

Lichte schoenen = weinig demping?

Waar dat vroeger resulteerde in lichte schoenen met een dunne zool (want meer materiaal betekent meer gewicht, en dat wil je niet), staan snelle lopers tegenwoordig aan de start met zogenaamde superschoenen: vaak felgekleurde schoenen met een carbonplaat en een tussenzool van al gauw 4 centimeter dik. Zowel de carbonplaat als de reactieve tussenzool zorgen voor optimale energieteruggave, en vooral die laatste zorgt ervoor dat je door de demping comfortabel blijft lopen.

Hoewel deze schoenen er zwaar uitzien, is dat tegenwoordig al lang niet meer het geval. Door innovaties in materialen wegen superschoenen bijna net zo weinig als de racing flats waar vroeger op werd gelopen. De opvatting dat lichte schoenen sowieso weinig tot geen demping hebben, is inmiddels dus achterhaald.

Het voordeel van wedstrijdschoenen

Hoewel je ook wedstrijdschoenen moet inlopen voordat je ze tijdens een wedstrijd gaat gebruiken, zijn dit schoenen (de naam zegt het al) die je voornamelijk voor wedstrijden zult gebruiken. Je trainingen – ook snelheidstrainingen – doe je op andere (vaak iets zwaardere of van mindere kwaliteit) schoenen. Tijdens wedstrijden loop je niet alleen met lichtere schoenen aan je voeten, maar profiteer je ook maximaal van de energieteruggave dankzij de carbonplaat en de tussenzool.

Is een wedstrijdschoen dan voor iedereen geschikt? Dat hangt ervan af. In principe zou het antwoord 'ja' kunnen zijn, want als je een wedstrijd loopt om het maximale uit jezelf en je training te halen, waarom zou je dan niet op de best mogelijke schoenen lopen, ongeacht je snelheid? Er zijn echter, ook aan superschoenen of misschien wel helemaal aan superschoenen, twee grote maars. Ten eerste zijn deze schoenen behoorlijk prijzig, dus moet je voor jezelf afwegen of je dat ervoor over hebt. Ten tweede komen veel van deze schoenen pas bij een echt hoge snelheid tot hun recht (denk aan tenminste 3:30 minuten per kilometer), en die snelheid is lang niet voor iedereen weggelegd. Natuurlijk zal het lagere gewicht en de energieteruggave ook voordelig zijn voor langzamere lopers, maar niet in volle potentie.

Lees hier meer over hardloopschoenen met een carbonplaat. 

Hardloopschoenen inlopen

Als je eindelijk je perfecte hardloopschoenen hebt gevonden, wil je er natuurlijk ook direct op lopen. En waarom niet? Je hebt immers een schoen die helemaal op jouw voeten en manier van lopen is afgesteld, dus veel kan er niet foutgaan. Toch?

Nou, wacht toch nog even met het weggooien van je oude hardloopschoenen, want een harde overstap van je oude naar je nieuwe schoenen kan blessures tot gevolg hebben. Klinkt misschien raar, maar dat is het niet. Dat zit namelijk zo: je nieuwe schoenen zijn, ook als je exact hetzelfde model hebt, anders omdat ze nieuw zijn en dus nog niet versleten: de zool is nog niet versleten, de tussenzool is nog niet ingezakt en de demping is nog nieuw.

Hierdoor staat je lichaam – hoe minimaal ook – tijdens het lopen in een iets andere stand dan het gewend was op je oude schoenen. Deze verschillen kunnen tijdens een hardlooprondje van een uur resulteren in vervelende pijntjes en blessures.

De overstap van oud naar nieuw

Het is daarom belangrijk je lichaam de tijd te gunnen om aan die veranderingen te wennen en je nieuwe schoenen zich als het ware naar jouw manier van lopen en jouw voeten te laten ‘zetten’. Dit duurt ongeveer drie tot vier weken en kun je op de volgende manier aanpakken:

  1. Draag je nieuwe schoenen af en toe overdag zonder erop hard te lopen. Bijvoorbeeld in huis, op het werk, wanneer je de hond uitlaat of tijdens het boodschappen doen.
  2. Bouw dit langzaam uit door ze te dragen tijdens langere wandelingen (bijvoorbeeld je lunchwandeling).
  3. Begin met een korte training op rustig tempo van ongeveer 15 minuten; dit kan ook je warming-up voor een langere training zijn. De rest van je training werk je gewoon op je oude schoenen af.
  4. Breid de lengte van je trainingen nu langzaam uit tot je om de dag op je nieuwe schoenen loopt, maar houd het bij duurlopen. Zodra deze trainingen een omvang van 45 minuten hebben, kun je beginnen met snelheidswerk.

Voor de bovenstaande stappen kun je eigenlijk per stap een week aanhouden, mits de drop (het verschil tussen je voorvoet en je hak) van je nieuwe schoenen vergelijkbaar is met die van je oude schoenen. Is dat verschil groter? Reken dan gerust maanden in plaats van weken voor deze stappen, vooral als je de overstap naar barefoot hardlopen wilt maken.

Hoe lang gaan hardloopschoenen gemiddeld mee?

Hoewel apps als Strava vanaf 400 kilometer een melding geven dat het tijd is voor nieuwe schoenen, hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn. Wanneer een schoen versleten is, is niet per se vast te pinnen aan een specifiek getal, omdat dit per merk verschilt en ook je manier van lopen een grote factor is in het slijten van je schoen. Maar hoe weet je dan wel wanneer je schoen versleten is? Met deze vier punten wordt dat hopelijk een stuk duidelijker.

  1. Hoe vaak loop je hard?
    Na grofweg 700 kilometer is de demping van je hardloopschoenen zo verminderd of zelfs verdwenen dat het voor de meeste mensen tijd is voor nieuwe schoenen. Dat lijkt misschien ver, maar als je twee keer per week 6,5 kilometer loopt, heb je na een jaar al 700 kilometer aangetikt. Nogmaals, dit getal is een gemiddelde. Het exacte aantal kilometers is afhankelijk van het merk schoenen, je loopstijl, je gewicht en de ondergrond waarop je loopt.
  2. Hoe lang heb je de schoenen al?
    Wist je dat de tussenzool van je schoenen ook slijt als ze gewoon in de kast staan? De demping neemt na verloop van tijd af, waardoor je schoenen als het ware steeds harder worden wanneer ze in de kast staan. Heb je je schoenen al drie jaar of langer niet gebruikt? Dan is het tijd voor nieuwe.
  3. Hoe zien je schoenen eruit?
    Aan het bovenwerk van je schoenen zie je snel genoeg of er gaten in zitten, maar controleer ook regelmatig de onderkant van je hardloopschoenen. Ziet het loopvlak er versleten uit en is het profiel praktisch verdwenen? Dan is het tijd voor nieuwe schoenen. Omdat de slijtzool langer meegaat dan de tussenzool, kun je er zeker van zijn dat als de slijtzool versleten is, de demping van je schoenen zijn beste tijd al gehad heeft.
  4. Heb je pijntjes?
    Als je tijdens of na het lopen regelmatig last van pijntjes krijgt, kan dat een teken zijn dat je schoenen met pensioen moeten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de demping te veel verminderd is. Neem je schoenen mee naar een hardloopwinkel wanneer je nieuwe schoenen gaat kopen, zodat een professional naar je schoenen en je loopstijl kan kijken. Wellicht is je oude paar helemaal niet geschikt voor jou en komen de pijntjes daar vandaan.

Hardloopschoenen afwisselen

Niet alleen je lichaam heeft rust nodig, ook je hardloopschoenen moeten herstellen van een training. Klinkt gek, hè? En toch is het waar. Tijdens een training vangen je schoenen gemakkelijk 5000 keer de schokbelasting van de landing op. Elke keer als je voet de grond raakt, wordt de tussenzool door de kracht van de landing ingedrukt. Niet verwonderlijk dus dat de tussenzolen van je schoenen even tijd nodig hebben om weer in hun oorspronkelijke staat terug te keren: ten minste 24 uur.

Loop je binnen 24 uur na je vorige training weer, dan is het raadzaam om dat op een ander paar hardloopschoenen te doen dan op het paar waarop je de eerste training hebt gelopen. Vooral als je vaker dan drie keer per week hardloopt, is het aan te raden een extra paar schoenen aan te schaffen. Dat klinkt misschien als een investering, maar door je schoenen die hersteltijd te gunnen, verleng je de levensduur van beide paren en ben je uiteindelijk voordeliger uit.

Afwisseling in belasting

Daarnaast is het beter voor je spieren om afwisselend op verschillende modellen hardloopschoenen te lopen. Elk model heeft zijn eigen eigenschappen, waardoor je lichaam steeds op een iets andere manier wordt belast. Dit verkleint de kans op blessures door eenzijdige belasting.

Trainingsvoordeel

Als je het maximale uit je trainingen wilt halen en je duurlopen regelmatig afwisselt met snelheidstrainingen of de verharde weg verwisselt voor onverharde paden, is het aan te raden om specifieke schoenen voor verschillende trainingen aan te schaffen. Tijdens een duurloop heb je namelijk het meeste baat bij een schoen met meer demping, terwijl je bij snelheidstrainingen (zoals intervallen) juist een lichte, reactieve schoen wilt. Als je regelmatig onverharde paden opzoekt, is het verstandig om ook een paar trailrunschoenen aan te schaffen.

Hardloopschoenen onderhouden

Hardloopschoenen zijn een aanzienlijke investering, dus je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van profiteren. Het is daarom des te belangrijker om je schoenen goed te onderhouden. Dit verlengt niet alleen de levensduur, maar voorkomt ook dat ze gaan stinken. In tegenstelling tot je kleding kun je hardloopschoenen niet in de wasmachine stoppen om ze weer schoon te maken. Met deze tips zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je schoenen.

  1. Grote binnen-beurt
    Door zweet, diepe plassen of een flinke regenbui kan de binnenkant van je schoenen behoorlijk nat worden. Vooral in de winter is het belangrijk om je schoenen regelmatig een grondige schoonmaakbeurt te geven. Haal de binnen- of inlegzool uit je schoen en was deze in een sopje van water en zeep. De veters kunnen in de wasmachine of, als je niet te lang wilt wachten, in hetzelfde sopje worden gewassen. Laat je schoenen luchten op een frisse plek waar ze niet opnieuw nat worden en berg ze pas op als alles weer droog is.
  2. Pak de afwasborstel
    Een oude afwasborstel is het perfecte wapen tegen zure regen als het om schoenen gaat. Ja, dat lees je goed. De zuren in de regen reageren chemisch met de tussenzool van je schoenen, waardoor de demping sneller afneemt. Vooral als je vaak in de bossen op vochtige ondergrond loopt, kan de tussenzool extra snel slijten. Door na je training je schoenen met een oude afwasborstel onder de warme kraan schoon te borstelen, kun je de grootste slijtage gelukkig voorkomen en gaan je schoenen langer mee.
  3. Snelle buiten-beurt
    Heb jij ook zo'n hekel aan vlekken op je schoenen? Verwijder ze dan met een oude tandenborstel of een nagelborsteltje en wat warm water met milde, ontvettende zeep. Zo tover je in een mum van tijd je glimmende schoenen weer onder het vuil vandaan. Doe je schoenen in geen geval in de wasmachine; hierdoor kunnen de gelijmde onderdelen loslaten en de zool uitdrogen.
  4. Natte schoenen drogen
    Ben je in een regenbui terechtgekomen en zijn je schoenen flink nat geworden? Dan is de verleiding groot om ze op de verwarming te drogen. Doe dat echter niet. De directe warmte kan de vorm van je schoenen veranderen en de lijm tussen de verschillende lagen van de zool aantasten, wat kan leiden tot stabiliteitsproblemen. De beste manier om je schoenen te drogen? Prop ze vol met kranten en vervang deze om de dag. Vaak zijn je schoenen na twee dagen weer droog.
  5. Gras- en bloedvlekken verwijderen
    Bijna elke hardloper kent het wel: het gevoel van een te lange teennagel die je verkeerd hebt geknipt en nu zijn buurteen irriteert door in het vel te snijden. Of die vervelende blaar die knapt en gaat bloeden, met als resultaat een bloedvlek in je schoenen. Een vlekkenverwijderaar zoals Vanish Oxi Action biedt ook voor je schoenen uitkomst. Spoel eerst het meeste bloed eruit onder de koude kraan en volg daarna tips 1 en 4.

    Ben je door het gras gelopen en zitten er nu grasvlekken in je schoenen? Die zijn eenvoudig te verwijderen met Dr. Beckmann Vlekkenduivel Natuur & Cosmetica. De naam zegt het al: die vlekken zijn zo uit je schoenen.

Versleten hardloopschoenen. Wat nu?

Hoe goed je je hardloopschoenen ook hebt onderhouden, er komt altijd een moment dat ze versleten zijn en je afscheid moet nemen van je favoriete paar. De prullenbak in ermee? Of niet? Want als je jouw gebruikte hardloopschoenen inlevert, kunnen ze nog een tweede leven krijgen of gerecycled worden.

Via containers van Reshare krijgen schoenen die nog in goede staat zijn, een tweede leven als sneakers. Het Leger des Heils is de organisatie achter Reshare en beoordeelt alle ingeleverde schoenen op hun staat. Schoenen die goed genoeg zijn, worden rechtstreeks verkocht in de Reshare Stores. Als de schoenen een opknapbeurt nodig hebben, worden ze doorgestuurd naar een van hun partners, waar krassen en vlekken worden hersteld of de zool wordt vervangen.

Kunnen je schoenen echt niet meer gebruikt worden? Dan kunnen ze gerecycled worden door FastFeetGrinded. Dit bedrijf beschikt over een speciale machine die alle materialen van een schoen van elkaar scheidt, zodat er weer bruikbare grondstoffen ontstaan. Hoewel deze grondstoffen momenteel nog niet teruggenomen worden door de schoenenfabrikanten, worden de kleine korrels die uit de machine komen veelvuldig gebruikt voor kinderspeelplaatsen en voetbalvelden.