Warme snack voor na je run

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Donderdag, 2 november 2023
Warme snack voor na je run
© Fotografie: Lenna Omrani

Persoonlijk vind ik dit de fijnste tijd van het jaar om te hardlopen. Als je naar buiten stapt is het nét te fris, maar door het hardlopen warm je snel op. En hoe fijn is het als je na je run thuiskomt en kunt genieten van een lekkere snack?

Wat denk je van een plat bananenbrood? Vol bouw- en herstelstoffen zoals eiwitten uit ei, gezonde vetten uit olijfolie en amandelmeel en langzame koolhydraten uit havermout en banaan. Goed op smaak gebracht met gedroogd fruit en een beetje honing. En omdat het bananenbrood plat is heeft het minder oventijd nodig; 20 minuten maar.

Recept

Je kunt het bananenbrood alvast helemaal maken voorafgaand aan je run. Zet het iets minder lang in de oven – 17 à 18 minuten bijvoorbeeld - doe daarna de oven uit en laat het bananenbrood in de oven staan. Het koelt nu iets af omdat de oven uit staat, maar dat gaat zó langzaam dat je na je run nog altijd een lekkere warme snack hebt. Mits je binnen één uur ongeveer weer thuis bent.

Trek je er met je hardloopmaatje langer op uit? Bereid het bananenbrood dan helemaal voor en schuif het pas bij thuiskomst in de oven. Kom rustig op adem na je lange run en geniet na 20 minuten van deze gezonde, lekkere en warme snack.

Wat heb je nodig?
3 bananen, in stukken
100 g geweekte dadels/rozijnen
3 eieren
1 el honing
1 el olijfolie
125 g amandelmeel
125 g havermeel
1 zakje bakpoeder

Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Prak de bananen en voeg de geweekte dadels/rozijn, eieren, honing en olijfolie toe. Roer goed door tot een egale massa.
3. Voeg het amandelmeel, havermeel en bakpoeder toe.
4. Verspreid het in een met bakpapier beklede ovenschaal en zet deze voor 20 minuten in de oven.

Tip!

Je kunt de 125 g amandelmeel ook prima eens vervangen door 75 gram boekweitmeel en 50 gram kokosmeel. Of voeg ter variatie een hand noten, zaden, pitten of diepvriesfruit toe. Amandelmeel, havermeel, boekweitmeel en kokosmeel hebben allemaal een lage glykemische index. Het voordeel hiervan is dat je lichaam de koolhydraten uit deze meelsoorten langzaam verteerd en je bloedsuikerspiegel er dus vrij rustig van stijgt. Zo ervaart jij een stabiel energieniveau. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan deze blog eens: Hardlopen.nl - Waarom zijn teff en boekweit interessant voor…

Nog een ander idee voor een lekkere warme snack na afloop van je run is een kop soep. Maak een grote pan soep in het weekend, of op een ander moment dat je de tijd hebt. Je kunt de soep drie dagen in de koelkast bewaren. Kom je thuis na het hardlopen dan warm je de soep even op in een pannetje en heb je binnen vijf minuten een heerlijke, warme snack. Zoals deze bijvoorbeeld; tomatensoep met sardientjes. Hardlopen.nl - Hardlooprecepten: tomatensoep met sardientjes

Geniet van het hardlopen tijdens deze fijne, frisse dagen!

Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.