Waarom zijn teff en boekweit interessant voor hardlopers?

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Vrijdag, 17 februari 2023
Waarom zijn teff en boekweit interessant voor hardlopers?

Ethiopische topatleet Haile Gebrselassie – winnaar van veel internationale titels op de 10.000 meter en de marathon – is gek op teff. Hij geeft aan dat teff zijn voedingsgeheim als het op hardlopen aankomt. Op teff loop je langer hard. Net als op een ander interessant voedingsmiddel, namelijk boekweit. Maar wat zijn het voor voedingsmiddelen, hoe gebruik je ze in de keuken en wat zijn de voordelen voor hardlopers? Lees mee.

Langdurige energie

Het voordeel van teff en boekweit is de lage glycemische index (GI) van beide voedingsmiddelen. Je darmen verteren de koolhydraten uit voedingsmiddelen met een lage GI relatief langzaam en de glucose komt vrij traag in je bloed. Je bloedsuikerspiegel stijgt dus rustig en jij ervaart een stabiel energieniveau. Met andere woorden: teff en boekweit geven langdurige energie om hard te lopen.

De GI van een voedingsmiddel is uitgedrukt in een getal van 0 tot 100. Daarbij is een GI van 55 tot 70 gemiddeld, onder de 55 is de GI laag en boven de 70 heb je een voedingsmiddel met een hoge GI te pakken. Boekweit heeft een GI van 54. Ter vergelijking; de GI van volkorenbrood is 74. Verschillende bronnen geven aan dat de GI van teff ook laag is, alhoewel de precieze GI moeilijk te vinden is.

Gezonde darmen

Nog een voordeel van teff en boekweit is dat ze glutenvrij zijn én ze voor veel meer variatie in je voeding zorgen. Ze zijn dus een mooie afwisseling op het graan tarwe waaruit onze voeding voor een groot deel bestaat. Denk maar eens aan brood, crackers, brinta, krentenbollen en pasta’s. Allemaal gemaakt van tarwe. Je darmen hebben echter variatie nodig. Je kunt best tarwe eten, maar zes boterhammen per dag eten levert nul procent diversiteit op.

In je darmen leven zo’n één tot anderhalve kilo bacteriën. Deze vormen samen je darmmicrobioom. Deze bacteriën leven grotendeels van de vezels die jij eet. Elke soort groente, fruit of bijvoorbeeld graan voedt zijn eigen groep bacteriën in je darmen. Ter volledigheid; teff is een graan, maar boekweit niet. Dat is een plant uit de duizendknoopfamilie. Je gebruikt boekweit wel als een graan.

Nog lang niet alles is bekend over je darmmicrobioom, maar het is wel duidelijk dat een grote diversiteit aan darmbacteriën belangrijk is. Oudere mensen die nog supergezond zijn hebben bijvoorbeeld vaak ook een hele gevarieerd darmmicrobioom.

Hoe gebruik je het in de keuken?

Boekweitmeel en teffmeel zijn erg lekker om mee te bakken. Wij maken vaak een combinatie van boekweitmeel, teffmeel, havermeel en amandelmeel om pannenkoeken bakken.

Gebruik boekweitvlokken of teffvlokken ook eens om pap mee te maken. Kijk altijd even op de achterkant van de verpakking of je echt pure teffvlokken koopt. Die informatie kun je vinden bij de ingrediënten. Sommige producenten mengen teff namelijk met andere voedingsmiddelen als maïsgries of rijstmeel. Zowel maïsgries als rijstmeel hebben een hogere GI dan teff. Eet je zo’n product, dan stijgt je bloedsuikerspiegel dus sneller en ervaar jij minder langdurige energieniveau.

Als je gewend bent aan de smaak van havermoutpap, dan is de smaak van boekweit- of teffvlokken iets meer uitgesproken. Vandaar dat ik boekweit- of teffvlokken vaak combineer met havervlokken in een pap. Voeg er daarna nog een hand ongebrande noten en vers fruit aan toe voor een voedzame maaltijd en ervaar de langdurige energie bij het hardlopen.

Lichaam Recepten
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.