Waarom (werkt) blessurepreventie?

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 9 maart 2023
Waarom (werkt) blessurepreventie?
© BSR Agency

Hardlopen staat in de top drie van grootste blessuresporten. En van die drie sporten - hardlopen, voetbal en fitness – resulteert vooral hardlopen tot sportverzuim. Wel 81 % van de geblesseerde hardlopers kon één of meerdere dagen niet sporten. Zonde toch, al die dagen niet trainen? Reden genoeg om aan blessurepreventie te doen.

48% van de beginnende hardlopers stopt vanwege een blessure

In 2021 waren er 890.000 blessures onder hardlopers, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Bij beginnende hardlopers ligt het percentage dat stopt vanwege een blessure op maar liefst 48 procent. Terwijl 50 procent van de blessures te voorkomen is. Blessurepreventie klinkt misschien ingewikkeld en als iets voor professionals maar lees verder en ontdek het tegendeel.

Ruim de helft van de blessures leidt tot sportverzuim met een gemiddelde duur van 19 dagen

Onderzoek VeiligheidNL

Met sprongen vooruit

Wanneer je begint met hardlopen, gaat je conditie vaak met sprongen vooruit. Je denkt dan al gauw: ik kan langer, vaker of sneller lopen. Maar je vergeet dan dat je lichaam hier nog niet op ingesteld is. Je spieren, gewrichten en banden hebben wat meer tijd nodig. Hoe lekker het lopen ook gaat, rustig opbouwen is een voorwaarde om lekker te kunnen blijven lopen.

Simpel en zelf

Niemand zit te wachten op verplichte rust. Blessurevrij blijven dus! En dat heb je gedeeltelijk zelf in de hand. Met simpele dingen als een goede warming-up, versterkende oefeningen en aandacht voor je looptechniek, maak je de kans op een blessure zo klein mogelijk. Lees hier 6 tips ter preventie van hardloopblessures.

‘Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten en blessures. En vaak zijn deze nog hardnekkig ook. Logisch dat jij er alles aan wilt doen om die ellende te voorkomen.’

sportfysiotherapeut Leonie Engelaar

Voorkomen i.p.v. genezen

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor blessures. Bij het zoeken naar de oorzaak, en vervolgens het voorkomen van blessures, spelen meerdere factoren mee. De zogenaamde interne factoren zijn bijvoorbeeld flexibiliteit, stabiliteit en kracht van gewrichten en spieren. En externe factoren zoals looptechniek en trainingsopbouw. Het advies van sportfysiotherapeut Leonie: ‘Besteed voldoende aandacht aan blessurepreventie, hiermee kun je veel blessures – en daarmee een hoop frustratie en teleurstelling - voorkomen.’

Herkennen is ook voorkomen

Wees alert op de drie meest voorkomende hardloopblessures: scheenbeenblessure, achillespeesblessure en peesplaatblessure voet/hielspoor. De scheenbeenblessure is een zeurende, drukkende pijn aan je scheenbeen. In welke mate je een achillespeesblessure voelt, hangt af van het stadium. Maar negeer deze pijn ook nooit. Tot slot is pijn aan je hiel een goede reden om langs een fysiotherapeut te gaan om een peesplaatblessure uit te sluiten of te laten behandelen. Lees hier meer over herkennen en voorkomen van blessures bij hardlopen.

Blessures
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.