Luister naar de signalen van je lichaam

Vrijdag, 1 januari 2021
Luister naar de signalen van je lichaam
© Barbara Kerkhof

Luisteren naar je lichaam, een gouden regel voor iedere hardloper. Maar eenvoudig is het niet, want je lichaam spreekt zich zelden duidelijk uit. Gelukkig leer je na verloop van tijd je lichaam steeds beter kunnen. Door de signalen van je lichaam serieus te nemen, houd je blessures op afstand.

Luisteren naar je lichaam betekent dat je je bewust bent van jouw fysieke en mentale status voor, tijdens en na het hardlopen. Zo kun je inschatten of een goed idee is om te trainen of dat je misschien beter een rustdag in kunt lassen.

Voel je je moe?

Heb je in de afgelopen dagen zwaar getraind? Of heb je een drukke dag op werk gehad? Dan heeft dat invloed op je hardlooptraining. Loop minder als je je niet helemaal fit voelt. Je lichaam heeft haar energie nodig om te herstellen, dus je zal daar spaarzaam mee om moeten gaan.

Heb je ergens pijn?

Als hardloper vraag je veel van je lichaam. Bouw je het aantal kilometers te snel op, neem je niet genoeg rust of loop je op verkeerde schoenen, dan bestaat de kans dat je geblesseerd raakt. Door goed naar je lichaam te luisteren, kun je een beginnend pijntje vaak in de kiem smoren.

Probeer eerst na te gaan wat je precies voelt: heb je last van spierpijn of duidt de pijn op een mogelijke blessure? Met spierpijn kun je rustig trainen, daarmee stimuleer je zelfs de afvoer van afvalstoffen die verantwoordelijk zijn voor de spierpijn. Heb je het gevoel dat de pijn die je voelt niet door spierpijn wordt veroorzaakt? Loop dan niet verder, maar luister naar het signaal dat je lichaam afgeeft. Als je doorloopt is de kans groot dat het pijntje zich ontwikkelt tot een serieuze blessure. Het kan geen kwaad om enkele dagen extra rust te nemen. Wordt de pijn niet minder? Neem dan contact op met een fysiotherapeut. Zo kun je de oorzaak achterhalen en een behandelplan afstemmen.

Loop je onder begeleiding van een trainer? Licht hem of haar altijd dan ook altijd in over fysieke pijntjes en als je moe of gestrest bent. Je trainer kan je schema daar op aanpassen om te voorkomen dat je oververmoeid raakt of een blessure oploopt.

Start to Run beginnersplein