Welke rol spelen compressiekousen in het voorkomen van spierpijn?

IMG 6912
Rianne Hulshof Maandag, 15 april 2024
Welke rol spelen compressiekousen in het voorkomen van spierpijn?

Dat stramme gevoel of spierpijn in je kuiten, pijnlijke achillespezen of opkomende shin splints. Het zijn allemaal typische hardlooppijntjes, en je wilt er, laten we wel wezen, het liefst zo snel mogelijk vanaf. Of liever nog, ze helemaal niet krijgen. Jammer genoeg ontkomt niemand daar helemaal aan, zeker niet aan spierpijn, maar toch kun je veel doen om dat soort pijntjes te voorkomen of sneller op te lossen. Compressiekousen dragen bijvoorbeeld.

Tegenwoordig zijn deze kleurige kousen, of tubes, bijna niet meer uit de hardloopscene weg te denken. Van amateurs tot profs, op alle niveaus zijn er lopers die er – om verschillende redenen – bij zweren. Compressiekousen zouden namelijk een prestatie verbeterende werking hebben, helpen bij de preventie en behandeling van blessures, en zorgen voor minder spierpijn. Hoe werkt dat precies? Welke rol spelen compressiekousen nou eigenlijk in het voorkomen van spierpijn?

De medische precisie van Herzog compressiekousen

Een merk dat zich echt gespecialiseerd heeft in de ontwikkeling van compressiekousen, is Herzog Medical. Herzog compressiekousen zijn namelijk de enige voor sport ontwikkelde kousen die een officieel medisch (MDR) label hebben. Omdat deze kousen, in tegenstelling tot kousen van andere merken, op vijf punten op het been worden aangemeten, bieden Herzog compressiekousen steun die helemaal aansluit op jouw lichaam. Geen been is immers hetzelfde en toch zou iedere sporter in principe dezelfde mate van ondersteuning en compressie moeten ervaren.

Lagere schokbelasting

In het kort werken compressiekousen als volgt: de strakzittende stof oefent druk uit op je kuiten waardoor tijdens het lopen je kuit ‘bij elkaar gehouden wordt’ en de impact van de schokbelasting tijdens het hardlopen lager is. Je kuit ‘trilt’ dan als het ware minder tijdens de landing. De kracht die op je scheenbeenvlies en achillespezen terecht komt, is daardoor een stuk lager. Dat verkleint de kans op typische hardloopblessures als shin splints en achillespeesklachten aanzienlijk. Omdat de intensiteit tijdens races over het algemeen een stuk hoger is dan tijdens trainingen, zie je professionele atleten daarom juist tijdens wedstrijden vaak compressiekousen of -tubes dragen.

Minder spierpijn

Spierpijn is onlosmakelijk verbonden met hardlopen. Misschien niet direct bij een rustige duurloop, maar zeker een intensieve (interval)training voel je daarna nog wel even in je spieren. Tijdens lange inspanningen of trainingen waarbij je nét iets dieper bent gegaan dan de bedoeling was, worden je spieren een klein beetje afgebroken. Dat is op zich niet erg, want ze herstellen zich – bij voldoende rust – daarna vanzelf. Hoe dat proces precies werkt hebben we al eens beschreven in Spierpijn: even doorbijten of toch maar een dagje overslaan?

De spierafbraak zorgt er echter wel voor dat er zich vocht en afvalstoffen tussen de cellen in je spieren gaan ophopen, en dat zorgt dan weer voor een stram of stijf gevoel. Kortom, voor spierpijn. Door de (lichte) druk die de kousen of sokken op je spieren uitoefenen, worden het vocht en de afvalstoffen tussen je spiercellen terug in de circulatie gedwongen en sneller afgevoerd. Het herstelproces wordt daardoor als het ware versneld, waardoor je met frissere spieren aan je volgende training kunt beginnen. Als je meerdere trainingen in een relatief kort tijdsbestek afwerkt, bieden compressiekousen een welkome ondersteuning voor je herstel.

Compressiekousen zijn vooral een manier om spierpijn en blessures te helpen voorkomen. Daarnaast helpen ze bij het stimuleren van de bloedsomloop als je lang onderweg bent en stil zit. Tijdens een lange vlucht of autorit bijvoorbeeld. Om de kousen goed hun werk te laten doen, is het zaak om ze nauwkeurig aan te (laten) meten. Dit maatwerk zorgt er niet alleen voor de je kousen nergens te wijd zijn, maar voorkomt ook dat ze te strak zitten. Te strakke kousen – op welk punt dan ook – knellen de bloedsomloop af, waardoor ze averechts werken. Let er bij de aanschaf dus op dat je kousen of tubes goed passen.

Heb je echt last van een blessure of pijntje, dan is het altijd verstandig een fysiotherapeut te raadplegen. Daarnaast, en dit wil je als hardloper natuurlijk niet horen, is even rust nemen vaak ook een goed idee. Compressiekousen zijn daarbij dan wel weer een goede ondersteuning om het herstel een handje te helpen, maar geen directe escape-route uit het blessureleed.

Rianne Hulshof
Geschreven door

Rianne Hulshof

Rianne had vroeger stiekem een hekel aan hardlopen, maar begon een paar jaar geleden met trailrunnen en is sindsdien verkocht. Na verschillende trailruns in binnen- en buitenland volgden schoorvoetend de wegwedstrijden en sinds kort heeft ze zelfs training bij een atletiekvereniging. Haar hart blijft bij het trailrunnen liggen, maar voor een 1500m op de baan of een snelle wegwedstrijd is ze ook altijd te porren. Zolang ze maar kan hardlopen, is het al snel goed.