Wetenschappelijk onderzoek Herzog Compressiesokken

In samenwerking met Herzog Medical
Donderdag, 22 september 2022
Wetenschappelijk onderzoek Herzog Compressiesokken

De meeste hardlopers kennen het merk Herzog Medical van de kniehoge en vaak opvallend gekleurde sokken, ofwel de PRO Sport Compressiekousen. Het doel van deze kousen is onder andere kuitklachten, shinsplint- en achillespeesproblemen te verminderen of voorkomen. In 2021 deed het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzoek naar de werking van deze compressiekousen. Een van de interessante conclusies: meer dan 80% van alle sporters uit het onderzoek gebruikte de compressiekousen om te voorkomen dat blessures terugkomen en hiervan ervaarde bijna 90% een positief effect van de compressiekousen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Thierry Franke, Frank Backx en Bionka Huisstede verbonden aan het cluster sportgeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Zij stelden zichzelf onder andere de vragen: wanneer en welke sporters gebruiken compressiekousen? En nog belangrijker voor jou als hardloper: wat zijn de effecten hiervan? Aan dit onderzoek deden 512 sporters mee. Ben jij nog onbekend met het fenomeen compressiekousen? Onderaan het artikel lees je er meer over in de compressiesokken in het kort.

Welke sporters dragen de kousen en wanneer?

De aantallen spreken voor zich: het zijn vooral de hardlopers die gebruik maken van de compressieondersteuning. Van de 512 deelnemers in het onderzoek die Herzog Compressiekousen dragen, was 88% duursporter. En daarvan was maar liefst 85% hardloper. Ze gebruiken de compressiekousen hoofdzakelijk tijdens het sporten, meer dan na afloop van een training. De rest van de deelnemers viel onder andere in de categorie: sprint, kracht- en zaalsport.

‘Sneller herstellen, beter presteren’

Welke positieve effecten ervaren sporters?

Het doel van de Herzog compressiekousen is onder andere blessurepreventie en het bevorderen van herstel en prestatie. Uit onderzoek blijken de kousen op al deze punten goed te scoren.

 • Meer dan 80% van alle sporters uit het onderzoek gebruikte compressiekousen om te voorkomen dat blessures terugkomen. Hiervan ervaarde bijna 90% een positief effect van de compressiekousen.
 • 80% van de sporters die de Herzog kousen gebruikt voor een sneller herstel, geven aan dat zij na de inspanning aanzienlijk beter herstellen.
 • 70% van de sporters die aangeeft dat zij de kousen dragen voor prestatieverbetering, signaleert ook werkelijk een verbetering in de sportprestatie.

‘Voorkomen dat oude blessures terugkomen’

Waarom dragen sporters Herzog compressiekousen?

 • Veel sporters (47,5%) noemen als primaire reden ‘secundaire blessurepreventie’ ofwel: voorkomen dat een oude blessure terugkeert.
 • 14,5 procent van de sporters draagt Herzog kousen om de symptomen van een huidige blessure te verminderen of te verlichten. Huidige pijntjes worden actief tegengegaan, waarbij de meest voorkomende blessures aan het scheenbeen (23.8%) en de kuiten (17.8%) zijn.
 • 14.3% van de deelnemers draagt de kousen om actief herstel te bevorderen.
 • 13,6% van de ondervraagde sporters draagt Herzog kousen puur blessurepreventief.
 • 8.8% geeft als reden op: de sportprestaties te verbeteren
 • En tot slot draagt een klein percentage (0.2%) de kousen om er goed uit te zien

De compressiesokken in het kort

De Herzog PRO Sport Compressiekousen kunnen zowel vóór, tijdens als na het sporten op drie manieren gunstige werken:

 • Blessurepreventie
 • Bij blessurebehandeling
 • Herstel en prestatie bevorderend

Hoe werkt het?

Wanneer je de sok draagt is de compressie rond de enkel het hoogst, richting de knie neemt deze juist geleidelijk af. Daardoor wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en kunnen afvalstoffen worden afgevoerd. Zo herstel je beter na een training en zal spierpijn verminderen. Ook zorgen compressiekousen voor een verminderde schokbelasting doordat je kuitspieren in een compressiekous compact bij elkaar worden gehouden. Dat vermindert de zijwaartse schudbelasting van de kuitspier en zorgt voor minder trekkrachten aan de achillespezen en het scheenbeenvlies. Op de site van Herzog is de werking van compressie uitgebreid omschreven in tekst en filmpjes.

Wil je meer weten over deze studie, het hele onderzoek lees je op BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation.

Blessures
Logo Herzog Medical
In samenwerking met

Herzog Medical

Prevent. Perform. Recover. Like a PRO
Zowel topatleten, sportbonden, fysiotherapeuten en sportartsen kiezen voor Herzog!