Waarom dragen lopers compressiekousen?

Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 17 januari 2023
Waarom dragen lopers compressiekousen?
© Herzog Medical

Van starters tot ultralopers, van piepjong tot veteraan en van vederlicht tot zwaargebouwd. De groep hardlopers die compressiekousen draagt, is zeer divers. Dus wat is de gemene deler: waarom dragen deze sporters die hoge sokken? En hoe werken compressiekousen dan precies? Lees verder en bepaal of het ook iets voor jou is.

Wat zijn de redenen dat lopers compressiekousen dragen? Een samenvatting van het antwoord op deze vraag: blessurepreventie en -behandeling, en herstel en prestatie bevorderen.

Hoe werkt compressie in het kort?

Wil je de motivatie en voordelen van compressiekousen dragen beter begrijpen? Dan is het handig om de werking en de voordelen hiervan te kennen. Compressiekousen verbeteren je bloedcirculatie doordat de sok het meeste druk om je voet en enkel geeft, deze compressie neemt naar boven toe af. De kousen duwen je bloed dus letterlijk omhoog en voeren zo de afvalstoffen van je spieren af en voorzien deze van zuurstof.

Hoe werkt compressie in detail?

Hardlopen is een intensieve inspanning met een grote schokbelasting. De sport heeft oneindig veel gezondheidsvoordelen maar herstel is hierbij wel essentieel. Tijdens en na het lopen breekt je lichaam spiercelweefsel af. Door deze spiercelresten vermindert de circulatie op microniveau: de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de spiercel wordt belemmerd en de afvoer van melkzuur en koolzuurgas stagneert. Compressiekousen stimuleren die circulatie juist waardoor je onder andere sneller herstelt.

Minder spierpijn

Wanneer je spieren door een betere bloedcirculatie melkzuur en koolzuurgas sneller afvoeren, is het logisch dat je minder spierpijn krijgt. Een bijkomend voordeel van compressiekousen dragen tijdens het lopen: je spieren in je onderbeen blijven door de druk compact. Hierdoor is de schokbelasting minder en beperk je de spierschade.

Blessurepreventie en behandeling

De kans op een nieuwe blessures neemt af en ook het terugkeren van oude blessures is beperkt. Dit is wederom een logisch gevolg van de hierboven beschreven werking van compressiekousen. Daarbij heb je veel minder last van schudbelasting van de relatief zware kuitspieren tijdens de landing wanneer je compressiekousen draagt. Er is hierdoor minder trekkracht aan het scheenbeenvlies en de achillespezen.

Ook bestaande blessures en pijntjes verminderen of verlichten. De kousen fungeren dan als een soort hechtpleister waardoor de blessure sneller geneest. De compressie in de kous drukt de zogenaamde wondranden, van bijvoorbeeld een spierscheur, tegen elkaar aan. Hierdoor versnelt het genezingsproces en is er minder kans op littekenvorming. En littekenweefsel wil je zo min mogelijk: dit krijgt namelijk nooit meer de elasticiteit van de spier zelf.

Prestaties verbeteren

Een simpel gevolg van de wellicht ingewikkelde werking zoals eerder beschreven: wanneer je sneller en beter herstelt, kun je sneller trainen en meer geven. En dát draagt weer bij aan betere prestaties. In 2021 deed het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzoek naar de werking van compressiekousen. Van de 512 deelnemers geeft 70% aan dat zij “de kousen dragen voor prestatieverbetering en signaleert ook werkelijk een verbetering in de sportprestatie”.

Blessures
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.