Hoe vind je de beste compressiekousen?

Lysanne
Lysanne Wilkens Maandag, 24 april 2023
Hoe vind je de beste compressiekousen?

Compressiekousen bieden veel voordelen voor hardlopers: een betere doorbloeding, sneller herstel en minder last van spierpijn en blessures. Maar de ene sok is de andere niet. Om optimaal te kunnen profiteren van de functionaliteit, is het verstandig om jezelf te verdiepen in de pasvorm, het materiaal en drukvermogen.

Pasvorm

Een te strakke kous verhindert de doorbloeding en een kous die niet goed aansluit geeft geen stabiliteit. Een goede pasvorm is daarom belangrijk. Het zorgt voor een geschikte mate van compressie en biedt ondersteuning op de juiste plek. Let dus niet alleen op je schoenmaat, maar meet ook de lengte van je onderbeen en omtrek van je kuiten om de juiste maat te vinden.

Materiaal

Net als bij je hardloopkleding, is het van belang dat compressiekousen gemaakt zijn van ademend materiaal dat zweet afvoert. Zo blijven je voeten droog en voorkom je blaren. De meeste compressiekousen zijn grotendeels gemaakt van polyester. Dit materiaal is ademend en neemt vocht niet op, maar voert het naar buiten. Bovendien is het slijtvast.

Drukvermogen

Het drukvermogen van een compressiekous wordt gemeten in millimeters kwik (mmHg). Compressiekousen bestaan er in verschillende drukvarianten: laag (8-15 mmHg), gemiddeld (15-20 mmHg) en hoog (20-30 mmHg). Hoe hoger de druk, hoe meer ondersteuning de compressiekous biedt. Idealiter hebben compressiekousen een graduele compressie. Dat betekent dat de druk hoger is bij de enkel met een afnemend verloop richting knie. Daardoor wordt het bloed makkelijker tegen de zwaartekracht in richting het hart teruggevoerd.

Soorten

Hoewel we het vaak over compressiekousen hebben, is dat niet de enige variant waar je als hardloper profijt van kan hebben. Je kunt kiezen voor enkelsokken met compressie, compressiekousen of tubes (zonder voetstuk). Enkelsokken zijn specifiek bedoeld om de voetboog te ondersteunen en klachten aan de peesplaat onder de voet en de hiel te verminderen. Compressiekousen bieden ondersteuning aan het gehele onderbeen en verminderen beweging en trilling van de kuitspier, waardoor het scheenbeen minder belast wordt. Tubes bieden geen compressie op de voet en zijn alleen geschikt om tijdens een training te dragen. Om vochtophoping te voorkomen, kun je ze daarna het beste weer zo snel mogelijk uittrekken.

Prijs

Natuurlijk is ook de prijs van belang bij het kopen van compressiekousen. Het is verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar kwaliteit is ook wat waard. Bepaal wat voor jou belangrijke eigenschappen zijn en check of het paar compressiekousen dat je op het oog hebt daaraan voldoet. Compressiekousen zijn duurder dan gewone hardloopsokken, maar gaan vaak lang mee. Als je de ‘prijs per gebruik’ uitrekent, valt het reuze mee!