Hardlopend het jaar uit!

Vrijdag, 31 december 2021
Hardlopend het jaar uit!

Het jaar begon met strikte lockdownmaatregelen – en eindigt daar helaas ook mee. Juist in deze tijd wordt de kracht van hardlopen zichtbaar. Het houdt je gezondheid, vermindert sombere gevoelens en zorgt dat je een reden hebt om de deur uit te stappen!

Even leek het erop dat 2021 een goedmakertje zou worden voor alles wat we in 2020 hadden gemist. We konden weer samen trainen en vooruitkijken naar wedstrijden. Zo voltooide Sjirk Overal dit jaar de legendarische Spartathlon en liep Carlien Brons haar eerste hardloopwedstrijd. In het najaar werden zelfs weer diverse grootschalige marathons georganiseerd en ineens was het aanbod zo groot dat veel marathonlopers voor de lastige keuze stonden welke marathon te lopen – al liet Duco Vaillant zien dat de Marathon van Eindhoven, Amsterdam én Rotterdam ook te combineren waren. De NN Zevenheuvelenloop werd op de valreep afgelast, terwijl de ambitieuze Martijn Rijsenbrij zijn zinnen had gezet op de winst bij het NK Running Blind.

Maar ook bij gebrek aan georganiseerde evenementen, lieten jullie zien jezelf op andere manieren uit te dagen. Geert van Nispen liep 1000 kilometer in één maand om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte Parkinson en Paul Zwetsloot doorkruiste Nederland hardlopend in één dag.

Blijf hardlopen

Inmiddels zitten we middenin de zoveelste lockdown. Zonder stip op de horizon is het soms lastig om positief te blijven. Maar ook als je even niet zo lekker in je vel zit, is het belangrijk om in beweging te blijven. Juist op deze momenten, want hardlopen helpt stress en sombere gevoelens verminderen.

En bekijk het positief: thuiswerken zorgt voor meer flexibiliteit en minder reistijd, waardoor je makkelijker een rondje kunt lopen voordat je werkdag begint of juist om op te laden tijdens je lunchpauze. Wedden dat je met frisse energie en een goed humeur thuiskomt?

Hardlopen op jouw manier

Of je nu loopt met de ambitie om continu je grenzen te verleggen of gewoon om fit en vitaal te blijven, het is altijd goed om jezelf nieuwe doelen te stellen. Dat motiveert om te blijven trainen en zorgt ervoor dat je trots op jezelf kunt zijn. Of het jou nu gaat om je gezondheid, afvallen of meer ontspanning.

Dat iedereen andere redenen heeft om te blijven lopen, laten ook de lopersportretten zien die je wekelijks op onze social media voorbij ziet komen. En terwijl de één al jaren loopt, heeft de ander hardlopen misschien pas net ontdekt uit noodzaak om fit te blijven in coronatijd.

Uiteindelijk lopen we allemaal op onze eigen manier. Ook al loop je in je eentje, alleen ben je nooit. Hardlopers zijn overal om je heen. En vergeet niet die groet of glimlach wanneer je andere lopers tegenkomt – zo verspreid je de positiviteit die we allen zo hard nodig hebben in deze tijd.