Paul liep in één dag dwars door Nederland

Bert
Bert Pessink Woensdag, 12 mei 2021
Paul liep in één dag dwars door Nederland

Enkele weken terug liep ultraloper Paul Zwetsloot binnen één dag van de Noordzeekust bij Noordwijk naar de Duitse grens bij Nijmegen. Een afstand van 130 kilometer, onder het motto: ‘Je moet het gewoon doen anders gebeurt het niet’. Met deze non-stop lange afstand liep hij bovendien ruim 4.000 euro bijeen voor de Vrijplaats Leiden, een centrum voor sociaal-culturele activiteiten.

Paul Zwetsloot houdt wel van een uitdaging en had dit plan al langer in zijn hoofd: Lopen van de Noordzee naar de Duitse grens, dwars door Nederland. Voor extra motivatie en inspiratie besloot hij om voor een goed doel te lopen, de Vrijplaats Leiden. Op 30 december waagde hij zich al aan een eerste poging, maar die strandde na 101 kilometer door diverse problemen waaronder een navigatiefout en het meezeulen van te veel proviand op zijn rug. Zwetsloot: ‘Na die mislukte poging hebben we de route nog zorgvuldiger bekeken, heb ik gezorgd voor permanente begeleiding op de fiets en was ik vastbesloten de Duitse grens te halen voor de avondklok, een snelle tijd was niet belangrijk.’

De geplande route

Zwetsloot vertrok op 17 april om 04.30 uur op een steenworp van de Noordzee nabij Noordwijk aan zijn avontuur. De geplande route liep via de Rijn stroomopwaarts naar Leiden en dan door het Groene Hart. Vandaar dwars door het centrum van Utrecht en dan via Rhenen en Dodewaard naar de grensplaats Wyler achter Nijmegen.

Zwetsloot: ‘Het ging dit keer beter dan in december. Ik was goed getraind en de begeleiding van de fietsers werkte goed. Ik had vrienden en kennissen die op de route woonden uitgenodigd mij een gedeelte van die route per fiets te begeleiden en dat heeft goed uitgepakt. Ik praat graag en zo vlogen de kilometers voorbij.

Er waren mensen bij die ik lang niet had gesproken. Mooi hoe mijn avontuur ook een beetje van hen werd.’

Paul Zwetsloot

Het doorsnijden van het land geeft natuurlijk een goede mogelijkheid om de verschillende gebieden te beleven. Zwetsloot: ‘Je gaat afstanden relativeren als je ernaartoe kunt lopen. Ik heb rustig doorgelopen en genoten van de steeds wisselende omgeving. De bossen bij Zeist bijvoorbeeld zijn prachtig in dit jaargetijde. Rondom Rhenen was ik nog nooit geweest. Dat stuk gaf weer echt het gevoel dat je iets nieuws aan het doen bent. Naast die natuurbeleving was het lopen dwars door het centrum van Utrecht en Nijmegen ook bijzonder.

Paul Zwetsloot in Zeist

Eindpunt: het grensbord bij Wyler

Natuurlijk heeft het lopen van een afstand van 130 kilometer ook zijn zware stukken. Na bijna 100 kilometer, bij het oversteken van de Neder-Rijn bij Rhenen, begonnen de kilometers te tellen. Zwetsloot: ‘Daar werd het taai. Het eten ging me tegenstaan en juist dat eten heb je nodig om door te gaan. Bovendien wilden de benen wel, maar het hoofd niet meer. Bij Dodewaard ben ik even op een blok beton gaan liggen. De begeleider heeft me er toch weer bovenop gekregen met een simpel waterijsje. Daarna ging het weer en iets voor 20.00 uur tikte ik bij Wyler het grensbord aan. Ik heb alweer plannen voor een nieuwe uitdaging, want er is altijd iets om naar toe te lopen.’

Paul Zwetsloot in Dodenwaard
Ultrarun
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als presentator sinds 1984 de bekende stem bij veel hardloopevenementen in Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Rotterdam Marathon, de Egmond Halve Marathon, de Dam tot Damloop, de Zandvoort Circuit Run, de Tilburg Ten Miles, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Alle grote namen uit de nationale en internationale wegatletiek passeerden in de afgelopen bijna 40 jaar zijn microfoon.