Marathon Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam; Duco liep ze alle drie!

Bert
Bert Pessink Woensdag, 27 oktober 2021
Marathon Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam; Duco liep ze alle drie!

Vanwege het verplaatsen van veel evenementen vonden de grote marathons ineens kort achter elkaar plaats. Dat gaf voor veel marathonlopers de moeilijke keuze welke marathon te lopen. Niet voor Duco Vaillant (39) uit Baarn, want hij liep in Eindhoven, Amsterdam én Rotterdam.

Het idee om alle drie de marathons binnen 2 weken te lopen was per toeval ontstaan. Vaillant zou eerst alleen Eindhoven lopen, maar dacht met twee weken meer training beter in Rotterdam te kunnen presteren. ‘Ik schreef me in voor beide marathons en ben in Eindhoven gestart met het doel om een goede 30 kilometer te trainen voor Rotterdam. Na de start liet ik me, mede door het mooie weer, toch verleiden tot een hoger tempo dan gedacht. Ik kon aanpikken bij de pacers van 3 uur en 15 minuten en heb daar heel lang en in een constant tempo mee samengelopen. Bij 30 kilometer liep ik daardoor nog zo lekker ontspannen en de omstandigheden bleven zo goed dat ik toch besloot door te lopen en te finishen.' Vaillant bereikte die finish na 3 uur en 11 minuten. Een verbetering van zijn persoonlijk record met ruim 20 minuten.

De zondag erop zou Vaillant in de marathon van Amsterdam zijn maat Freddy een flink stuk hazen. ‘Waarom loop je nu ook niet alle drie de stadsmarathons uit’, grapte zijn vriendin. Vaillant, die redelijk snel hersteld leek van de inspanning in de lichtstad, besloot een poging op de ‘triple’ te wagen.

Niet vanzelf

‘In Amsterdam was het weer prachtig loopweer. We liepen samen redelijk rustige kilometers langs het Rijksmuseum en door het Vondelpark en kwamen terug in het Olympisch Stadion na 4 uur en 21 minuten. Voor mijn loopmaat een PR en voor mij marathon nummer 2 in de knip. Rotterdam werd een weekend later de derde en laatste. Tot 25 kilometer ging het daar naar wens, maar toen werd het heel zwaar en begon ik mijn benen goed te voelen. Drie marathons achter elkaar met een PR in de eerste hadden hun tol geëist. De tocht door de havenstad in alweer schitterende omstandigheden voltooide ik toch nog in 3:16:15.’

Duco Vaillant Rotterdam eigen foto

Marathonmissie voltooid

Op de Coolsingel werd de bijzondere uitdaging voltooid. Hoe kijkt Vaillant terug op deze marathontrilogie, wat waren de hoogtepunten en heeft hij iets geleerd? ‘Hiervoor had ik 3 marathons gelopen, nu ineens 6. Dit was door de verplaatsing van Rotterdam naar de herfst een unieke kans. Het is mij goed bevallen, maar het was wel heel zwaar en ik zou hem daarom toch niemand aanraden. Hoogtepunten waren steeds de laatste kilometers. Zowel in Eindhoven als Amsterdam en Rotterdam stond daar veel publiek. De marathon van Rotterdam was dit jaar een klasse apart en overtrof mijn stoutste verwachtingen qua sfeer. In Rotterdam stonden er in mijn beleving meer mensen langs de route dan toen ik daar 3 jaar terug liep. In de laatste 2 kilometer leek het daar, net als op Stratumseind in Eindhoven en voor het Olympisch stadion in Amsterdam, wel de Tour de France. Ik heb geleerd dat mijn lichaam veel meer aankan dan ik had gedacht. Die 3:11 in Eindhoven kwam onverwacht en ik hoop dat ik volgend jaar onder de 3 uur kan lopen, want ga ik met mijn clubgenoten van de Baarnse Atletiek Vereniging de marathon van Hamburg lopen. Nu moet ik eerst goed herstellen en dan staat de Zevenheuvelenloop in de planning.’

Evenementen Marathon Motivatie
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.