Meer ontspanning met mindful hardlopen

Donderdag, 14 juli 2022
Meer ontspanning met mindful hardlopen
© Lysanne Wilkens

Wil je hardlopen inzetten om meer innerlijke rust te ervaren? Misschien is mindful hardlopen wat voor jou: het helpt je focussen op het moment en meer ruimte in je hoofd te creëren.

Bij Mindful running draait het niet om het neerzetten van een prestatie. De focus ligt op genieten van het moment en het leegmaken van je hoofd om meer rust en balans in het leven te creëren. Het tempo is niet belangrijk. Je ademhaling en lichaamshouding des te meer.

De kracht van ademhaling

Wil je meer ontspanning creëren? Je ademhaling is een belangrijk uitgangspunt. Een rustige ademhaling zorgt al snel voor meer ontspanning in je hele lichaam. ‘Veel hardlopers ademenen hoog op de borst en via de mond,’ stelt mindful running coach Linda Welles. ‘Er is echter veel winst te behalen door je ademhaling te laten zakken naar de buik (waar ook de kracht vandaan komt) en via de neus te ademen. Deze manier van ademen vereist de nodige training, maar zorgt er uiteindelijk voor dat er 10 tot 20% meer zuurstof wordt opgenomen in het lichaam. Bovendien zuivert, verwarmt en bevochtigt de neus de binnengekomen lucht.’

Let op je houding

Naast een bewuste ademhaling, is het belangrijk om aandacht te schenken aan je lichaamshouding. Concentreer je op je lijf en het maken van een soepele loopbeweging. Probeer alleen de spieren aan te spannen die functioneel zijn voor de loopbeweging. De spieren die je niet nodig hebt (bijvoorbeeld in het gezicht, de schouders en de handen) kun je het beste ontspannen.

Laat het tempo los

Het kan bevrijdend werken om zonder sporthorloge te lopen en je niet bezig te houden met hartslag of snelheid. Zoek een tempo dat goed voelt. Voel je je tijdens de training gespannen of loop je verkrampt, ga dan wat langzamer lopen.

Zoek de natuur op

Lopen in de natuur heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de natuur zorgt voor rust en ontspanning. Laat je muziek thuis en geniet van de geluiden om je heen: zingende vogels, de suizende wind en je voetstappen op de grond. ‘Geniet bewust van de omgeving en laat gedachtes en alledaagse zorgen los,’ tipt Welles. ‘Mindful running is heerlijk en echt iets voor mensen die het prestatieve willen loslaten en verlangen naar meer bewustwording, rust en ontspanning in het lopen.’

Lichaam Motivatie Ontspanning