Hoe hardlopen helpt bij een depressie

In samenwerking met Zilveren Kruis
Lysanne Wilkens Maandag, 18 januari 2021
Hoe hardlopen helpt bij een depressie
© Duy vu Dinh

Heb jij last van sombere gevoelens, stress op het werk of zit je tegen een burn-out aan? Ga dan een rondje hardlopen! Regelmatig bewegen kan het risico op een depressie verminderen.

In Nederland krijgt ongeveer één op de vijf volwassenen ooit in het leven te maken met een depressie. Met name in de wintermaanden blijken we vatbaar voor sombere en depressieve gevoelens. Het medicijn is simpel: regelmatig bewegen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je opgewekter en vrolijker wordt zodra je in beweging komt. De kans om depressieve symptomen te ontwikkelen is maar liefst anderhalf keer kleiner wanneer je regelmatig beweegt. En hangt je toch een depressie boven het hoofd? Buiten bewegen kan het herstel bevorderen.

Hardlopen maakt gelukkig

Dat lichaamsbeweging zo effectief is, heeft te maken met de verhoogde afgifte van neurotransmitters in de hersenen tijdens het sporten. Het gehalte dopamine, serotonine en endorfine stijgt, wat je gelukkiger en minder gestrest maakt. Sporten vergoot bovendien je zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Je verlegt je grenzen, waardoor je trots op jezelf kunt zijn. Sombere, depressieve gevoelens verminderen en je humeur krijgt een boost!

Profiteren kun je leren

Hoe lang je moet hardlopen om dit effect te ervaren, verschilt per persoon. Al lijkt 20 tot 30 minuten vaak al voldoende om je een goed gevoel te bezorgen. Maak je het te zwaar voor jezelf, dan kan hardlopen juist averechts werken. Het is met name belangrijk dat je jezelf regelmatig in het zweet werkt, zodat je kunt profiteren van een constante aanvoer van geluksstofjes. Onderzoek laat zien dat drie maanden lang consistente lichaamsbeweging een vergelijkbaar effect teweegbrengt als het gebruik van antidepressiva.

Hardlopen kan dus een geweldig medicijn zijn wanneer je niet zo lekker in je vel zit. Het brengt rust in je hoofd, vergroot je zelfvertrouwen en maakt veerkrachtig. Gevoelens van depressie, angst en agressie verdwijnen naar de achtergrond. Toch is regelmatig bewegen geen wondermiddel en is het verstandig een professional in te schakelen wanneer je symptomen van een depressie ervaart.

Bron: Alles over Sport

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo Zilveren Kruis
In samenwerking met

Zilveren Kruis

Zilveren Kruis helpt hardlopers met een uitgebreide collectieve zorgverzekering. Zo is je zorg goed geregeld. En profiteer je van extra’s die je helpen je gezond te voelen en lekker te sporten.