Hardlopen beste medicijn tegen burn-out

Vrijdag, 29 september 2017
Hardlopen beste medicijn tegen burn-out
Heb jij last van stress op het werk of zit je tegen een burn-out aan? Ga dan een rondje hardlopen! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wie drie keer per week rustig een rondje hardloopt al minder vermoeid is dan wie thuis blijft zitten.

De burn-out is echt een probleem van deze tijd. Het CBS berekende dat de afgelopen jaren één op de zeven werknemers last heeft van burn-outklachten. Klachten die daarbij worden ervaren zijn een leeg gevoel aan het einde van de dag, emotioneel, uitgeput of moe bij het opstaan.

Prestatiedruk

Volgens onderzoekster Juriena de Vries (29), die komende week promoveert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, heeft die toename van het aantal burn-outs te maken doordat werknemers en studenten veel van zichzelf vragen en een hoge prestatiedruk ervaren. Omdat De Vries, zelf triatlete, al het vermoeden had dat beweging kan helpen tegen burn-outklachten is ze dat gaan onderzoeken.

Gunstig effect

In het onderzoek werden 100 studenten en 100 werknemers met burn-outklachten gevolgd. De onderzoekster liet de studenten en werknemers vervolgens zes weken lang hardlopen op een rustig tempo. Uit vragenlijsten kwam naar voren dat het hardlopen een gunstig effect had op de klachten. De studenten en werknemers waren niet alleen minder vermoeid, ze gaven ook aan minder moeite te hebben met inspannende taken.

Rustig aan

De Vries concludeert hieruit dat hardlopen bij een burn-out als een medicijn kan werken. In een interview met De Gelderlander gaf ze wel aan dat je wel rustig aan moet doen. "Ga je gelijk te hard, dan kan dat je alleen maar vermoeider maken en meer uitputten." Ze geeft bedrijven ook het advies om werknemers te stimuleren te bewegen in de pauze: wandelen of een rondje hardlopen.

Bron: De Gelderlander