Thuiswerken is topsport

Brenda Frunt Donderdag, 16 april 2020
Thuiswerken is topsport
Steeds meer mensen beginnen ‘gewend’ te raken aan de huidige situatie. Voor de thuiswerkers onder ons kan het zelfs positieve gevolgen hebben om meer thuis te zijn en geen reistijd te hebben. Toch is het hopelijk van korte duur. Niet alleen hebben de maatregelen rondom corona effect op de uitvoering van je werkzaamheden, maar ook op wat je eet en drinkt thuis. Er is geen bedrijfsrestaurant en je hoeft je eten niet klaar te maken voor de lunch. Maar wat eet je dan gedurende de dag?

Juist nu kun je meer investeren in jezelf! In dit artikel kun je lezen wat het belang is van een goed werkend immuunsysteem en hoe je dit zelf kunt beïnvloeden met bepaalde interventies. Maar hoe breng je deze adviezen nou in de praktijk? En zeker in de huidige situatie waar de koelkast wel heel dichtbij staat. Hieronder volgen tips en praktische voorbeelden om juist nu fit te blijven.

Maak afspraken met jezelf

Heel ‘kinderlijk’ maar maak een dagplanning voor jezelf. Hierin mag zelfs staan wanneer je WhatsApp opent, op social media kijkt of het nieuws leest (zodat je niet de hele dag wordt afgeleid). Zorg hierbij voor pauzemomenten waarin je een frisse neus gaat halen en pauzemomenten waarbij je rustig de tijd neemt om iets te eten (zonder laptop of telefoon voor je neus).

Let op de eetmomenten

Eet bij voorkeur maximaal 3 a 4 keer per dag (afhankelijk van je energieverbruik op de dag). Hierbij is een cappuccino of bijvoorbeeld 1 paaseitje tussendoor ook al een eetmoment. Je stofwisseling moet namelijk de eiwitten, vetten en koolhydraten uit de cappuccino of het paaseitje verwerken. Dit kost je lichaam veel energie en dat is zonde. Deze energie kun je veel beter gebruiken voor bijvoorbeeld een mooie ochtendtraining of voor een goed werkend immuunsysteem. Water, thee/koffie zonder suiker en melk zijn wel prima.

Wat eten we vandaag?

Nu je thuis bent heb je meer mogelijkheden om te kiezen tussen producten die je als lunch gaat eten. Je hoeft in de ochtend niet je lunch klaar te maken waardoor je meer tijd hebt om een lekkere lunch thuis te maken. Ook hier kun je een planning voor maken. Zo kom je niet voor de verrassing te staan dat er niks in huis is.

Praktische voorbeelden

Probeer minimaal 5 verschillende soorten groente, kruiden en fruitsoorten bij de lunch te eten en natuurlijk niet elke dag hetzelfde te lunchen. Klinkt het lastig? Met deze voorbeelden heb je het zo voor elkaar!

Soep

Soepen zijn fantastisch voor variatie! Denk bijvoorbeeld aan pompoensoep met knoflook, ui, kurkuma en zoete aardappel: alweer 5 soorten groentes/kruiden binnen. Er zijn voldoende recepten te vinden op internet en kijk anders eens op het instagramaccount van @devoedingsacademie. Je kunt grotere hoeveelheden maken zodat je een aantal dagen dezelfde soep kan eten (wel in de koelkast bewaren) of in kan vriezen voor dagen dat je minder tijd hebt om het te maken.

Salades

Ook in salades kun je stiekem veel soorten groente, kruiden en fruitsoorten kwijt. Denk aan een salade met rode biet, geitenkaas, appel, walnoten en bieslook. Of sla, avocado, mango, gerookte kipfilet, tomaatje en een bosuitje. Maar ook witlof, sinaasappel, tomaatjes, bleekselderij en rucola.

Eieren

Een eitje bakken is zo gebeurd. Lekker gebakken met champignons, tomaatjes, knoflookje, uitje en wat verse peterselie.

Smoothie

Zorg dat je altijd groentes toevoegt aan je smoothie. Denk aan smoothies met een grote hand spinazie, avocado, banaan, (diepvries)bosfruit en een paar blaadjes munt. Samen met een salade, soep, eitje of wat brood kan dit een complete maaltijd zijn mèt minimaal 5 soorten groente, fruit en kruiden.

Portie van de warme maaltijd van gisteren

Wanneer je weet dat je een dag minder tijd hebt om een goede lunch voor te bereiden is het handig om iets meer te maken van de warme maaltijd. Hetgeen dat is overgebleven kun je dan de volgende dag als lunch eten. Sommige gerechten, zoals lasagne, hoef je niet eens op te warmen. Super snel recht uit de koelkast een gezonde en lekkere lunch!

Zorg voor voldoende beweging tussendoor

De zon komt op dit moment rond 07.00 uur in de ochtend op. Nu dat je thuiswerkt hoef je minder vroeg je bed uit en probeer je misschien wel zo lang mogelijk te blijven liggen. Geloof me, de mooiste hardlooptraining of wandeling maak je tussen 06.30 en 08.00 uur. De zonsopkomst, de vogelgeluiden en de rust in de natuur zijn prachtig. Zoek een nieuw natuurgebied op in jouw omgeving en laat je verrassen door de ochtend. Voor je start met je werkzaamheden kun je al 10.000 stappen hebben gezet!

Brenda Frunt
Geschreven door

Brenda Frunt

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken ‘Goud op je bord’ die ze samen met chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal schreef. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze mensen uit het bedrijfsleven met workshops, 30 dagen challenges en alles op het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. De drive van de mensen uit het bedrijfsleven lijkt erg op die van topsporters en dat geeft een enorme boost!