Recept: curry met bloemkool, linzen en cashewnoten

Lenna Omrani
Lenna Omrani Zaterdag, 27 november 2021
Recept: curry met bloemkool, linzen en cashewnoten

Eet jij plantaardig? Of zou je meer plantaardig willen eten? Dan is deze curry met bloemkool, linzen en cashewnoten het ideale recept voor jou! Dit heerlijke en warme gerecht is perfect voor deze tijd van het jaar, bevat enorm veel vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die je lichaam gezond en sterk houden.

Vitamine B12, ijzer en omega 3 zijn belangrijke voedingsstoffen om jouw lichaam optimaal te laten functioneren. Het draagt bij aan een goede werking van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en houdt je energieniveau op peil. Maar een tekort is niet ongebruikelijk, of je nu plantaardig eet of niet. Met de juiste ingrediënten en voldoende variatie zorg je ervoor dat je genoeg van deze goede voedingsstoffen binnenkrijgt.

Dit recept is plantaardig, glutenvrij en rijk aan ijzer. In de curry zitten namelijk meerdere plantaardige bronnen van ijzer: linzen, kikkererwten, cashewnoten, spinazie en tahin. Heb jij al trek gekregen? Snel aan de slag met het recept!

IMG 5548

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 2 el milde olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 tl Garam masala kruiden
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 1 tl kaneel
  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes
  • 400 g tomatenblokjes, uit blik
  • 1 blik kokosmelk, 400 ml
  • 12 cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 blokje groentebouillon
  • 75 g rode linzen, gedroogd
  • ½ blik kikkererwten
  • 3 grote handen verse spinazie

Serveer de curry met:

  • Zilvervliesrijst
  • Verse koriander of peterselie
  • Cashewnoten

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  2. Verdeel de bloemkoolroosjes over de bakplaat en besprenkel met olie. Voeg peper, zout en komijnpoeder toe en mix het met je handen door elkaar.
  3. Zet de bakplaat in de oven en rooster de bloemkool 45 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  4. Maak in de tussentijd de curry. Serveer je de curry met rijst? Kook de rijst dan ook alvast volgens de bereiding op de verpakking. Giet daarna af en zet opzij.
  5. Zet een grote pan op het vuur en verhit wat olie in de pan. Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze even aan. Voeg vervolgens de kruiden toe en bak nog 2-3 minuten op een middelhoog vuur.
  6. Voeg de zoete aardappel toe en roer deze goed door de kruiden, ui en knoflook. Doe de tomatenblokjes, kokosmelk, cherrytomaten en groentebouillon erbij en breng het zachtjes aan de kook. Doe ook de rode linzen erbij en roer deze goed door de curry.
  7. Laat de curry ongeveer 25 minuten sudderen op een laag vuur en roer het regelmatig door. Vind je de curry te dik? Voeg dan een beetje water toe.
  8. Voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten en verse spinazie toe en verwarm deze mee met de groenten. Haal de pan van het vuur.
  9. Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en doe deze vervolgens bij de curry. Roer alles goed door elkaar en proef of je nog extra peper, zout of andere kruiden nodig hebt. TIP: voeg een beetje limoen- of citroensap toe voor extra smaak!
  10. Serveer de curry met rijst en garneer met verse peterselie of koriander en cashewnoten. Eet smakelijk!
Afvallen Eten
Lenna Omrani
Geschreven door

Lenna Omrani

Lenna Omrani is ex-tophockeyster en studente voeding en diëtetiek. ''Nadat ik een langere tijd kampte met een eetstoornis heb ik de liefde voor eten weer volledig terug en heb ik weer energie! Het delen van heerlijke en makkelijke recepten is mijn passie en laat mij een stuk harder rennen. Kook jij met me mee?''