Waarom zou ik starten met hardlopen?

In samenwerking met NN Running Coach
Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 7 mei 2024
Waarom zou ik starten met hardlopen?
© Yannick Schurzwans

Waarom zou ik starten met hardlopen? Als jij jezelf die vraag stelt, dan heb je de eerste stap al gezet. Je overweegt om te beginnen met hardlopen. Maar je twijfelt nog. Hieronder vind je zes redenen om vandaag de volgende stap te zetten: starten met hardlopen.

1. Hardlopen = laagdrempelig
Starten met hardlopen is laagdrempelig. Je kunt het in je eentje doen, op een moment dat het jou uitkomt. Hier lees je hoeveel minuten je het beste kunt hardlopen. Het enige wat je verder nodig hebt: sportkleding en een paar hardloopschoenen.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

2. Hardlopen = efficiënt
Ook als je een beginnende hardloper bent, is het een efficiënte sport. Je stapt de deur uit en je kunt meteen beginnen met hardlopen. Je bent geen reistijd kwijt en je hoeft maar een half uurtje vrij te maken. Zeker wanneer je het hardlopen nog aan het opbouwen bent.

3. Hardlopen = goed voor je fysieke gezondheid
Zodra jij start met hardlopen, zorg je direct goed voor je lichaam. Zorg dan wel dat je het hardlopen goed opbouwt. Wil je fitter worden, aan je conditie werken of een sterker en slanker lichaam: met hardlopen bereik je het allemaal. Ook als beginnende hardloper profiteer je van de voordelen.

4. Hardlopen = goed voor je mentale gezondheid
Wil jij je vrolijker, energieker en relaxter voelen? Begin dan met hardlopen. Tijdens het lopen maak je namelijk het natuurlijke geluks-hormoon endorfine aan. Hardlopen stimuleert ook de aanmaak van dopamine en serotonine. Resultaat? Meer energie en je stress-level daalt. Maar ook je geheugen, concentratie en creativiteit verbeteren. Begin jij echt net met je hardloopschema? Goed nieuws: een half uurtje hardlopen is al voldoende en zet de positieve effecten in gang.

5. Hardlopen = zelfvertrouwen
Of je nog moet starten met hardlopen, jij net jouw hardloopschema aan het opbouwen bent of je al wat ervaring hebt als hardloper. De grootste uitdaging tijdens het hardlopen blijf jij zelf. Je probeert jezelf continu te verbeteren. Kan ik langer, sneller of verder lopen? Tips over hardlopen en hardloopschema’s voor beginners helpen hierbij. En bijkomend voordeel: door je grenzen te verleggen, vergroot je ook je zelfvertrouwen.

6. Hardlopen = sociaal
Zeker wanneer je net begint met hardlopen, is het fijn en slim om samen te gaan. Een van de beste hardlooptips voor beginners is dan ook: samen is leuker dan alleen. Een trainingsmaatje, groep of trainer motiveert je om toch te gaan, als jij even geen zin hebt. Samen hardlopen is ook veiliger. En start jij met hardlopen, dan voeg je iets aan je agenda toe. Die misschien toch al vol is. Slim om het sportieve dan te combineren met het sociale.

Ben jij overtuigd en wil je starten met hardlopen? Maak dan ook gebruik van de hardloopschema’s en hardlooptips voor beginners. Zo weet je zeker dat jij het hardlopen goed opbouwt en volhoudt.

Beginnen met hardlopen NN Running Coach Beginnersplein
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.