Hoe kan ik het beste beginnen met hardlopen?

In samenwerking met NN Running Coach
Esther Vliege
Esther Vliege Woensdag, 22 mei 2024
Hoe kan ik het beste beginnen met hardlopen?
© Yannick Schurzwans

Je wilt starten met hardlopen. Maar hoe pak je dat aan? Welke hardlooptips zijn goed om op te volgen en welke niet? Wat is een goed hardloopschema voor een beginnende hardloper? Met deze tips zet jij de juiste eerste stappen en leer je het hardlopen goed opbouwen.

Rust & regelmaat
Begin jij net met hardlopen? Dan is het verleidelijk om te testen hoe lang, hard of ver je kunt lopen. Niet doen zeggen alle ervaren lopers. Het is belangrijk dat je het hardlopen rustig en geleidelijk opbouwt. Je lichaam is nog niet gewend aan de belasting en je conditie is misschien nog niet op peil. Volg je een hardloopschema dan neemt de duur en intensiteit iedere week iets toe. Hierdoor bouw je jouw conditie geleidelijk op en krijgt je lichaam de kans om te wennen aan de belasting.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

Schema
Beginnen met hardlopen betekent dus opbouwen. Maar hoe ga je als beginnende hardloper te werk? Hoe kun jij zélf zowel de tijd, snelheid als afstand verantwoord opbouwen? En hoe wissel je als beginner het hardlopen en wandelen met elkaar af? Logisch als dit ingewikkeld klinkt. Goed nieuws: een goed trainingsschema beantwoordt al deze vragen. Hier vind je kosteloos professionele hardloopschema’s voor beginners (en gevorderden). Een hardloopschema helpt je ook om ritme en regelmaat te creëren en motiveert je dus om vol te houden.

Hardloopschoenen
Als je begint met hardlopen dan hoef je niet veel te investeren. Je hebt weinig écht nodig als beginnende hardloper. Behalve een paar hardloopschoenen. Koop je eerste paar dan ook niet via internet. Maar ga naar een hardloopspeciaalzaak en laat je daar adviseren. Gun jezelf deze investering en goede start: het betaalt zich uit in lekker lang lopen.

Cursus starten met hardlopen
Wil jij niet alleen beginnen met hardlopen? Logisch en heel slim. Bij de NN Running Coach cursus begeleidt een deskundige hardlooptrainer jou vanaf de eerste stap. Je kunt aansluiten bij een loopgroep of atletiekvereniging bij jou in de buurt. Samen met andere beginners leer je alles over hardlopen. Zoek hier een cursus bij jou in de buurt.

Beginnen met hardlopen Hardloopschema Verantwoord Hardlopen NN Running Coach Beginnersplein
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.